Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Капани за финансово неграмотни!

Капани за финансово неграмотни!

финансово неграмотни

Финансовата неграмотност и емоционалното харчене на парите може да ви сблъска с редица проблеми, справянето с някои от които може да ви отнеме доста време.

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

Знаете ли какво плащате, когато купувате стоки на изплащане? А когато използвате кредитна карта? Можете ли да се справите с непредвидени разходи?

Тези и много други подобни въпроси засягат голяма част от хората. С правилното финансово планиране те лесно могат да бъдат решени. Но доколко управлявате добре парите си? До каква степен мислите рационално, щом стане въпрос за финанси и колко лесно се поддавате на емоциите?


Финансовата неграмотност и емоционалното харчене на парите може да ви сблъска с редица проблеми, справянето с някои от които може да ви отнеме доста време.

1. Използването на кредити и кредитни карти

Колкото и преференциални да са условията по кредита или кредитната ви карта, в крайна сметка ще платите значително повече, отколкото сте получили. Да, те ви дават бърз достъп до средства, но това ще ви струва скъпо на по-късен етап. Затова, избягвайте подобни продукти, освен ако не е наистина наложително и не ви се налага спешно да разполагате с пари.

2. Огромните отстъпки в магазините

Често, когато любимият ви магазин направи огромно намаление на своите стоки, изкушението надделява и вие излизате от него с пълни торби продукти. Голяма част от тях са ви напълно ненужни и в крайна сметка отиват в графата ненужен разход. Затова е добре да се научите да отсявате ненужните разходи и да не се влияете от червените етикети, които ви подканват да купите нещо с отстъпка.

3. Стоките на изплащане

Също както кредитите и кредитните карти, стоките на изплащане крият в себе си лихви, които често надхвърлят 20%. Затова, избягвайте ги, освен ако не е наистина наложително (нова пералня или хладилник, например). За останалите, просто изчакайте известно време докато спестите нужната сума и спокойно си купете каквото сте наумили, без да се налага да плащате допълнително за лихви и такси.

4. Липсата на буферни спестявания

Доброто финансово планиране предполага създаването на буферна сума, която да използвате в случай на непредвидени разходи. Те могат да бъдат от всякакъв тип: повреда на автомобил или уред, болнично лечение, загуба на основен доход, увеличение на месечните разходи и куп други. Липсата на буфер може да ви постави в безизходица и да наруши спокойствието и начина ви на живот. Затова е добре да започнете да спестявате колко може по-рано, за да си осигурите спокойствие.

Това са само част от проблемите, с които можете да се сблъскате, ако не планирате правилно финансите си. За да ги избегнете, планирайте още днес среща с финансов консултант, който ще ви помогне да изготвите най-добрия финансов план според нуждите и целите ви!

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *