Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Ключът към добрия кредитен рейтинг

Ключът към добрия кредитен рейтинг

Ключът към добрия кредитен рейтинг

Един отличен кредитен резултат може да Ви помогне да се класирате за нисколихвени заеми

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаете, е, че пътят към подобряването на кредитния рейтинг не е спринт, а по-скоро маратон – случва се стъпка по стъпка.

Един отличен кредитен резултат може да Ви помогне да се класирате за нисколихвени заеми и специални кредитни карти, но процесът да го постигнете отнема време.

Първата стъпка, която можете да предприемете още сега, е да проверите кредитния си рейтинг, за да видите на какво ниво е.

След като вече сте се ориентирали на какво ниво сте и прецените колко трябва да нарасне рейтингът Ви, можете да използвате следните съвети, за да си подсигурите по-добър лихвен процент, ако сте решили да теглите кредит.

Седем прости стъпки, които ще Ви помогнат да си подобрите кредитния рейтинг

  1. Плащайте сметките си навреме.
  2. Следете нивата за усвояване на кредита.
  3. Посочете старите си задължения.
  4. Възползвайте се от съществуващите програми за повишаване на рейтинга.
  5. Планирайте правилно кандидатстването си.
  6. Бъдете търпеливи.
  7. Следете кредита си.

1.Плащайте сметките си навреме

Вие вече може би сте запознати с факта, че историята на плащанията е най-влиятелният фактор при образуване на кредитния рейтинг.

Кредитният Ви рейтинг е отражение на способността Ви да изплащате дълговете си ефективно. От гледна точка на заемодателя, установената история на навременни плащания е добър индикатор, който показва, че ще се справяте и с бъдещите си задължения.

Добре е да не просрочвате плащанията си прекалено много. Трябва да сте наясно, че всичко, което би било изтълкувано като неизпълнение на някакъв вид задължение от страна на банките, ще навреди сериозно на кредитния Ви рейтинг.

2.Следете нивата за усвояване на кредита

Претеглете салдото по отношение на кредитния си лимит, за да сте сигурни, че не сте заели прекалено много кредити – практика, която показва на банките, че сте рисков потребител.

Колкото по-високо е това съотношение, толкова по-малко точки печелите в дадена категория и, съответно, резултатът страда най-много.

Тегленето на кредити е една от най-важните категории, които влияят на резултата Ви. Вашият идеален процент може да варира в зависимост от използваната система за оценяване.

Датата, на която вашият револвиращ кредитополучател съобщава информацията Ви на кредитните бюра, също може да повлияе на степента на използване.

Съвет: ако се борите с високи баланси и увеличаване на лихвените плащания по кредитните си карти, помислете за консолидиране с кредитна карта с нулев процент за трансфери.

3.Посочете старите си задължения

След като най-накрая се отървете от студентския си заем или пък изплатите кредита, който сте изтеглили за автомобил преди няколко години, има голяма вероятност да искате да заличите следите от тези заеми от кредитното си досие.

Не бързайте чак толкова! Ако плащанията са били изпълнявани навреме и в пълния си размер, тези дългови записи могат действително да помогнат на кредитния Ви рейтинг. Същото се отнася и за сметките по кредитните Ви карти.

Сметка, която е изцяло изплатена, е нещо добро. Да имате някакво старо задължение в досието си с дълга история на солидни плащания точно на посочената дата означава, че сте идеалният потребител, притежаващ отговорни навици – нещо, което всеки един кредитор търси.

Всички „лоши“ дългове, които по някакъв начин могат да повлияят отрицателно на резултата, имат давност и автоматично се премахват с течение на времето.

В досието Ви евентуален фалит би фигурирал около 10 години. Закъснелите плащания и други подобни нарушения от типа на събиране и отнемане на собственост биха били факт не повече от седем години.

4.Възползвайте се от програмите за повишаване на рейтинга

Броят и средната възраст на сметките на потребителите са важни фактори, които помагат на кредиторите да определят колко добре се справя даден човек с дълга. Тези подробности обаче могат да поставят хората с лоша кредитна история в неизгодно положение.

Experian Boost и UltraFICO са програми, позволяващи на потребителите да увеличат слабия си кредитен профил с друга финансова информация.

След като се включите в Experian Boost, можете да свържете данните си за онлайн банкиране и да позволите на кредитното бюро да добави в доклада си история на телекомуникационни и комунални плащания.

UltraFICO пък изисква от Вас да дадете разрешение банковите Ви данни, като например чекове и спестовни сметки, да се разглеждат заедно с отчета при изчисляване на кредитния Ви рейтинг.

5.Планирайте правилно кандидатстването си

Всеки път, когато кандидатствате по нова кредитна линия, се подава „твърдо запитване“ за Вашия доклад. Този тип запитване временно намалява резултата Ви. Ако евентуално не бъдете одобрени за дадения кредит, това се споменава след това в досието Ви.

Преди да кандидатствате за нов кредит, проверете внимателно вероятността за одобрение, за да се уверите, че сте добър кандидат. Това правят разумните хора, тъй като не искат да им бъде намален кредитният резултат само заради едно отхвърлено заявление.

Добра идея е също така да се въздържате от кандидатстване за множество бързи кредити или кредитни карти, ако възнамерявате в скоро време да се пробвате за ипотечен кредит.

6.Бъдете търпеливи

Бъдете сигурни, че няма да можете да повишите кредитния си рейтинг за един единствен ден, поради което трябва да сте наясно, че един от най-добрите начини за постигане на отличен резултат е да развиете добри кредитни навици.

Два влиятелни фактора, които влизат в кредитния Ви резултат, са средната възраст на въведената информация и най-старото задължение, фигуриращо в доклада Ви.

Бъдете наясно, че кредитният рейтинг е много чувствителен. Променя се изключително бързо… особено към по-лошо. И докато подобрението на лош рейтинг отнема изключително дълго време, влошаването на добър резултат се случва за секунди – само с едно, две погрешни движения.

Нашият съвет е да си създадете добри кредитни навици, като например да плащате салдата си навреме и да запазвате ниска степен на усвояване. Би било само във Ваша полза, ако в действителност се обръщате към даден кредитор и теглите заем само и единствено ако имате спешна нужда. Необходимо ще е да спазвате тези навици достатъчно дълго време, че те да бъдат отразени в кредитното Ви досие и в действителност да подобрят кредитния Ви резултат.

7.Наблюдавайте кредита си

Когато преглеждате собствения си кредит се осъществява „меко запитване“, което не засяга кредита ви по начина, по който го правят твърдите такива, за които говорихме по-нагоре.

За Вас е добре да преглеждате кредита си често, тъй като информацията в кредитните доклади не само ще Ви даде възможност да видите всичките си финансови сметки на едно място, но в някои случаи преразглеждането може да Ви бъде изключително полезно, тъй като ще Ви покаже, ако имате признаци за кражба на самоличност.

Проследяването на колебанията на резултата на всеки няколко месеца може да Ви помогне да разберете колко добре управлявате кредита си и дали трябва да правите някакъв вид промени.

В заключение: ако наистина плащате сметките си навреме; ако балансът на кредитната Ви карта е скромен и ако реално кандидатствате за кредит само когато имате нужда от такъв, тогава наистина няма друг вариант, освен кредитният Ви рейтинг да е добър.


Ако искаш най-добрия финансов продукт за нуждите си ние ще анализираме финансовото ти състояние и ще ти предложим най-доброто решение, специално за теб. Намери най-евтиния и изгоден кредит за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *