Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Кредитен калкулатор – какви са ползите?

Кредитен калкулатор – какви са ползите?

Кредитирането в България набира все по-голяма популярност и без значение дали прибягвате към услугите на банкова или небанкова финансова институция, изборът ви ще бъде значително по-лесен, ако преди това използвате кредитен калкулатор. Голяма част от кредитоискателите вече са загрижени за разходите, които кредитните компании включват в своите финансови продукти и с помощта на кредитния калкулатор много лесно и бързо може да се вземе по-информирано решение, да се сравнят оферти и пр. Въпреки факта, че общата стойност на ангажимента се посочва в договора за кредит, можете предварително да изчислите разходите, свързани със заема било то от фирмата кредитор (ако предлага такъв) или от независим източник, за да избегнете губене на излишно време.

Кредитен калкулатор и разходи по заема

При теглене на бърз кредит на вноски или на банков кредит, трябва да вземете предвид допълнителните разходи, които ще трябва да върнете. Всички те ще бъдат добавени към месечните вноски и ще повлияят на общото задължение. Разходите, свързани със заема, включват отпуснатата главница (т.е. сумата на усвоения кредит), лихви и допълнителни такси, които са строго индивидуални за отделните кредитни компании. Важно е обаче какъв е размерът на тези такси или допълнителни разходи и как те се начисляват в размера на месечната вноска. Именно за такива изчисления помага кредитният калкулатор. Каква информация предоставят най-често срещаните калкулатори:

Годишен лихвен процент (ГЛП) – този параметър показва каква част от усвоената главница трябва да заплатите във вид на лихва, за ползването на усвоената сума през договорения период.

Други разходи – допълнителни разходи се появяват в почти всяка кредитна компания, най-често те са свързани с такси по кандидатстване, усвояване, застраховки, различни комисионни или друг тип допълнителни услуги към кредита.

Годишен процент на разходите (ГПР) – този параметър показва какъв е делът на всички разходи по кредита на годишна база, включително лихвата. Той дава най-точна представа за крайната сума, която дължите по кредита.

Стойността на месечната вноска – сумата, която дължите за избрания период и срок.

Видове кредитни калкулатори

Прости кредитни калкулатори – най-често ползват четири параметъра. Нужно е да се въведат три и се изчислява четвъртият – обикновено размера на месечната вноска. Ползват се по-често, но като основен недостатък за тях може да се изтъкне фактът, че не отчитат различните видове такси и допълнителни разходи.

Сложни кредитни калкулатори – както подсказва името им са значително по-сложни от другите. Могат да се добавят като показатели и допълнителните такси, застраховки и други разходи и да се получи една по-точна оценка на кредита. Изключително удобни са при сравняване на оферти от различни финансови институции.

Кредитните калкулатори ви позволяват да спестите не само време, но и пари. Благодарение на тях можете да се запознаете с най-добрите оферти, да сравнявате и да вземате информиран избор бързо, лесно и удобно. Ако искате ефективно да управлявате финансите си и да поемате задължения по отговорен и безопасен начин, си струва да използвате такива инструменти, като не забравяйте първо добре да прецените размера на заема, според нуждите и финансовите си възможности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *