Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Криптовалутата на Фейсбук – поглед в бъдещето. Грандиозен успех или сигурен провал?

Криптовалутата на Фейсбук – поглед в бъдещето. Грандиозен успех или сигурен провал?

Криптовалутата на Фейсбук – поглед в бъдещето.  Грандиозен успех  или сигурен провал?

Новосъздадената цифрова валута и портфейлът на Фейсбук може да са само началото на нова атака върху финансовия сектор от страна на технологичния гигант.

Visa, Mastercard, PayPal и Uber подкрепят новата криптовалута на Фейсбук, според нов доклад.


The Wall Street Journal съобщи, че гигантът на социалните медии е подписал с повече от дузина поддръжници на крипто-валутата си GlobalCoin – стабилна кампания, разработвана в тайна повече от шест месеца. Всеки един от новите поддръжници ще инвестира около 10 милиона долара в проекта като част от управляващия консорциум за криптовалута.


Твърди се, че Stripe, Booking.com и MercadoLibre са част от проекта от самото му начало, въпреки че докладът не уточнява какви точно са техните роли на този етап.


От Фейсбук обявиха, че са стартирали GlobalCoin миналия декември, въпреки че компанията посочи, че е разглеждала криптовалутата още в края на 2017 г. GlobalCoin се очаква да бъде стабилна криптовалута, която да работи в инфраструктурата за съобщения на компанията – WhatsApp, Instagram и Messenger.


Реално погледнато, разработчиците от Фейсбук все още не са наясно за какво точно ще се използва GlobalCoin, макар че от BBC предложиха социалната медия да сключи договор с търговците на дребно – идеята е да се позволи на потребителите на Фейсбук да купуват стоки с намалени цени, ако използват криптовалутата. GlobalCoin се счита за идеален начин за прехвърляне на стойност от Фейсбук директно към търговеца на дребно, като се пропускат компаниите за кредитни карти в средата. Това със сигурност ще подпомогне печалбите на търговците на дребно.

Новият проект на Фейсбук – грандиозен успех или сигурен провал?

Проектът GlobalCoin на Фейсбук, известен също като Project Libra, може да се сблъска със значителни препятствия, тъй като гигантът на социалните медии се впуска в непознати води.


Въпреки многото съобщения, че Facebook се подготвя да разкрие новата си криптовалута още през следващия месец, източник с познания за операциите на платформата заяви, че софтуерът на проекта трябва да измине дълъг път, докато дойде моментът, в който ще може да се използва. Закъснението може да бъде обяснено с факта, че браншовите индустриални оператори все още не са склонни да работят по проект, който няма характеристиките на истинска криптовалута.


Експерти смятат, че като реалистичен срок за стартирането на проекта може да бъде обявено началото на 2020 г., така че всяко предстоящо сигнализиране за старт ще бъде просто част от плана за бъдещето.


Базирайки се на разговори със седем осведомени източника, започнати със случая потвърждават плана на Фейсбук да започне да свързва финансовата информация на потребителите към личните им профили в платформата. Тези данни се очаква да бъдат под контрола на Фейсбук и хоствани в базите данни на други компании. Чуват се дори слухове за сключване на договори за съвместна дейност между най-голямата социална мрежа в света и външни платежни процесори като Mastercard, за което Wall Street Journal съобщи, че дори е подпомогнало финансирането на проекта GlobalCoin. Фейсбук обаче отказва да коментира тези слухове и затова ние няма как да бъдем напълно сигурни във валидността им.


Източниците сравниха GlobalCoin с Alipay – приложение, което позволява цифровите плащания през социалните платформи, но също така е свързано с китайското правителствено наблюдение и цитира политическото лобиране като крайъгълен камък на по-широките усилия на Facebook.


Това създаде разрив между различни партньори от блокчейн индустрията, които не бяха склонни да работят по проект, който предлага на потребителите малко или дори никакъв контрол върху собствените им цифрови идентичности. Източници твърдят, че от Фейсбук са се опитали да преговарят със стартиращите финтех компании Tendermint и Stellar, за да осъществят целите си, но след като разговорите са били безплодни, дори са проявили интерес към придобиването на MobileCoin.

Гореспоменатите отказаха да коментират. В тяхно отсъствие обаче Фейсбук придоби Chainpace – китайски блокчейн стартъп с остър поглед върху собствения си консенсусен алгоритъм.


Блокчейн консултантът Мая Зехави съобщи, че се интересува от консорциума на GlobalCoin с Visa, Mastercard, PayPal и Facebook, които могат да създадат система с ограничена отговорност, която да е достатъчно голяма, че да може да си позволи да изключи отделни потребители от търговията. Освен това се очаква минималната такса за бъдещите оператори на GlobalCoin да бъде около $10 млн.


Стратегически цели

Имайки предвид съществуващия конфликт между етоса на крипто-света и бъдещите планове на Фейсбук, гигантът на социалните медии заяви, че е твърдо решен да успее и че за целта ще използва интензивно набиране на качествен персонал.


От Фейсбук потвърдиха, че са наели екип с няколко десетки експерти по криптовалута с годишни компенсационни пакети на стойност няколко милиона долара. Трябва да се отбележи обаче, че това може да се разглежда като конкурентна ставка за редки умения в Силиконовата долина.


Междувременно Фейсбук агресивно преследва и партньорства с глобални марки като Uber, които някой ден могат да започнат да приемат плащания с GlobalCoin. Тъй като повечето от 2,38 милиарда активни потребители на социалната мрежа живеят извън Съединените щати, такива партньорства биха били от решаващо значение за брандирането на бъдещата криптовалута като глобален актив, а не само като американска финтех инициатива.


Един консултант изкоментира, че придобиването на Instagram и WhatsApp е поставило Фейсбук в много по-различна позиция от тази, която компанията заемаше преди десетилетие. Освен това, сигурен в твърдението си, че обществеността гледа на биткойн и другите криптовалути като по-сигурни и по-лични от традиционните опции за плащане, друг източник се нае да обясни защо този Фейсбук проект би бил изключително успешен.


На този етап Фейсбук отказа да коментира как ще се използват или споделят потребителски данни. Платформата си замълча и по време на разговорите относно начините за съхранение на GlobalCoin сметките на клиентите.

Добри новини за Фейсбук, лоши за финансовата индустрия

Новосъздадената цифрова валута и портфейлът на Фейсбук може да са само началото на нова атака върху финансовия сектор от страна на технологичния гигант.

Миналия месец Фейсбук потвърди дългоочакваното си преместване в базирани на блокчейн финансови услуги, след като дълго време водеше консорциум от тежки поддръжници, подготвяйки глобалната цифрова валута, наречена Libra, и дигиталния портфейл – Calibra, който ще позволява на потребителите да съхраняват и обменят новите пари.

В интервю с бизнес и технологичния анализатор Бен Томпсън вицепрезидентът на Calibra, Кевин Вейл, каза, че ако портфейлът е успешен, Facebook може да се разшири и в много други области на финансите.

„Ако наистина успеем да осигурим портфейл, който да позволява на хората да съхраняват пари безопасно и да извършват транзакции чрез него до всяка една точка на света, тогава с течение на времето ще имаме възможност да предоставим повече финансови услуги за хората.“ – казва Вейл.

Кевин Вейл също така коментира, че очаква криптовалутата Libra и дигиталният портфейл Calibra да подсигурят позицията на Фейсбук в сектора на електронната търговия, което със сигурност ще улесни хората при пазаруването чрез Marketplace и Instagram Checkout. В същото време приходите от реклама най-вероятно ще се повишат драстично, като ще се даде възможност на фирмите, зависещи от паричните средства, да продават по-лесно стоки на клиентите, намиращи се в техния регион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *