Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Купуване на жилище по време на инфлация

Купуване на жилище по време на инфлация

Ако сте човек, който е готов да се радва на своя първи дом, или просто искате да откриете по-просторно жилище, сегашната икономика може да попречи на мечтите ви за покупка. При нарастващите цени на имотите и инфлацията, които увеличават основните разходи, наистина ли сега е моментът да вземете първия си ипотечен кредит? А ако изчакате, дали може да се окаже, че сте напълно изхвърлени от пазара?

Добрата новина е, че според експертите все още може да се радвате на няколко предимства на настоящия жилищен пазар, ако решите да купите своето първо жилище. Въпреки, че вземането на ипотечен кредит може да няма смисъл за всички купувачи в момента, ето как да разберете по-добре какво се случва на жилищния пазар и николко съвета как да извлечете максимална полза от търсенето на жилище – въпреки инфлацията.

Време ли е за купуване на нов дом?

Разглеждането на обяви за недвижими имоти може да бъде забавно. От комфорта на дивана си можете да разглеждате снимки на перфектни жилища в красиви квартали и да си представяте как ще се чувствате, когато подреждате вещите си в новия си апартамент и редите покупките си в новия хладилник.

Но има и отрицателна страна на разглеждането на тези обяви. Любимите ви жилища вероятно отлитат от пазара за часове, ако не и за дни. Имотите се продават на цени над обявените. А хранителните продукти, с които искате да напълните хладилника, струват по-скъпо всяка седмица благодарение на инфлацията.

Това може да изплаши много хора, които искат да купят имот, но от друга страна, сегашната пазарна ситуация може да помогне да създадете богатство. Ето как:

  • Изграждане на собствен капитал срещу плащане на наем. Всеки път, когато правите вноска по ипотека, вие по същество натрупвате част от собствения си капитал в дома си, стига да няма срив на пазара на жилища. Всеки месец, в който плащате наем, само увеличавате собствения капитал на наемодателя си.
  • Отчитане на лихвите по ипотеката. Притежаването на жилище дава право на приспадане на лихвите по ипотеката и данъците върху имота, което може да намали данъчните ви задължения и да освободи средства за пенсионни и спестявания за спешни случаи.
  • Амортизация. Нетната ви стойност се увеличава, когато стойността на дома ви се увеличава. На сегашния пазар, където предлагането на жилища и лихвените проценти са ниски, цените на жилищата продължават да се повишават, което увеличава нетната стойност на имуществото ви и бъдещата му препродажба.

Време ли е да купите своето ново жилище?

Ако се чудите дали да се впуснете сериозно в търсене на жилище, ето няколко неща, които показват, че сте готови да направите тази крачка.

Проучете лихвените проценти на всички банки

Преди да изтеглите кредит, не забравяйте да проверите лихвените проценти на всички банки, да сравните таксите и всички условия. Въпреки инфлацията лихвата по ипотечния кредит остава ниска. Разберете колко може да изтеглите и колко ще върнете с актуализирания ни калкулатор за жилищен кредит.

Ипотечната вноска е по-малка от наема

Направете своето проучване и си задайте въпроса: „Дали ипотечната ви вноска ще е по-ниска от наема?“. Можете да използвате калкулатор за това, който ще ви покаже какви ще бъдат вноските ви в различните банки, според предварително зададени критерии. Имайте предвид, че в банката може да изберете не променяща се месечна вноска, която ще ви донесе чувство за сигурност. В същото време, наемодателят ви винаги може да реши да вдигне наема, освен ако нямате стриктен договор за това, или да продаде апартамента и да ви се наложи да се изнасяте.

Имате спестена първоначална вноска

Направили сте проучване и знаете колко искате да внесете, какви видове ипотечни кредити можете да получите и вече имате спестени пари в банката. Това значително ще олекоти кандидатстването и одобрението. Така се приближавате по-близо до мечтаното жилище.

Имате предварително одобрение за ипотечен кредит

Предварителното одобрение подсказва на продавачите, че имате сериозни намерения за оферта, а също така ви дава параметри за това какъв имот можете да купите. Това значително ще ви улесни при търсенето и ще ви даде сигурност, че ако харесате имот, може веднага да се заемете с покупката.

Готови сте да проявите търпение

Търсенето на подходящо жилище може да отнеме време. Ще се наложи да прегледате няколко имота и да се сблъскате с няколко оферти, преди да стигнете до крайните етапи на сключване на договор. Ако имате нужното търпение и не сте подложени на натиск, сте напълно готови да започнете търсенето и да направите най-добрия избор за новия си дом.

В исторически план недвижимите имоти са се доказали като стабилна инвестиция по време на инфлация. Независимо дали става въпрос за еднофамилна къща, многофамилна къща или дори търговски имот, много инвеститори обръщат повече внимание на този клас активи заради неговата стабилност и данъчни облекчения, докато пазарите на акции изглеждат мрачни в обозримо бъдеще. Ето защо, ако имате желание да купите жилище сега, то не се притеснявайте да започнете търсенето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *