Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Личните финанси нямат нищо общо с парите – Част 1

Личните финанси нямат нищо общо с парите – Част 1

Личните финанси нямат нищо общо с парите

Научете се да управлявате парите си и те няма да могат да ви контролират

Ако погледнете повърхностно, личните финанси са свързани с парите: как да станете по-богати, къде да инвестирате по-добре и така нататък. Всичко това, разбира се, е част от концепцията за лични финанси. Но Кристин Уонг /Kristin Wong/ е убедена, че в по-широк и по-важен смисъл личните финанси нямат нищо общо с парите. Това е по-скоро проблем при използването им в съответствие с техните ценности и приоритети.


Научете се да управлявате парите си и те няма да могат да ви контролират

Баща ми често каза: „Парите не са проблем, проблемът е тяхното отсъствие.“ И това е вярно. Разбира се, не можете да си купувате щастие с пари, но да се притеснявате за средствата, това носи много страдания. И нивото на тези страдания варира в зависимост от ситуацията.

Родителите ми имаха труден период, с който почти не се справиха, и който продължи няколко години. Искаха да се преместят в по-добър квартал, близо до добро училище, но това така и не се случи. Разбира се, при някои хора положението е бивало и още по-лошо. В проучването „Бедност: защо когато имаме малко, означава толкова много“, Sendhil Mullainathan и Eldar Shafir отчитат факта, че липсата на пари влияе на нашата решителност, самочувствие и дори учтивост.

„Бедността не е просто физическо ограничение. Това също е начин на мислене. Когато бедността е погълнала вниманието ни, започваме да мислим по различен начин. Постоянно мислейки за парите, започваме да забелязваме други неща, по друг начин да оценяваме собствения си избор, по друг начин да очакваме събития, по различен начин вземаме решения и се държим.“

Независимо дали ни харесва или не, парите имат власт. Повечето от нас са силно зависими от тях и тук идва личната финансова помощ. Личните финанси-това е всичко, свързано с умението да управлявате парите си, за да се възползвате от всичките им предимства. Става въпрос за способността ви да държите своите парите под контрол. Може това да ви звучи иронично, но основната цел на личните финанси е да спрете да мислите за парите като цяло.


Парите не са самоцел, а средство

Лесно е да грешите управлението на пари с тяхното преследване. Разбира се, в това няма нищо лошо, когато парите са повече от достатъчно. Но ако парите са вашата крайна цел, това значи, че не водите правилно личните си финанси.След дипломирането си исках да пътувам. Имах цел: да разчитам на кредит, за да обиколя Европа. Това беше точна, конкретна цел, която подейства като отличен мотиватор за изплащане на студентският ми заем. След пътуването започнах да печеля малко повече, но нямах друга финансова цел. В известен смисъл „плувах по течението“, целта ми беше просто да натрупам пари. Тази цел беше неясна и скучна, защото се състоеше просто в натрупването на хартийки.


Няма смисъл да пестите пари, ако не знаете за какъв бизнес са ви необходими. В моя случай това чувство на безсмислие доведе до факта, че в крайна сметка спрях да спестявам и започнах да ги харча за безсмислени неща. В това няма нищо лошо, но ако по-добре бях пресметнала тези харчове, то бих могла да си купя неща, които наистина да имат някакво значение за мен.

Отне ми известно време, за да осъзная, че парите са инструмент, а не цел. С лични финанси не трябва да се занимаваме, за да натрупаме колкото е възможно повече. Личните финанси са необходими, за да живеем както искаме.


„Стойността на парите е само това, което можете да направите с тях. Ако целта на някого е да има скривалище с десет милиона долара, това е празна цел. Какво бихте искали вие да направите с тези пари? Задайте целите си въз основа на причините, поради които трябва да спестите пари, но не спестявайте пари заради самите пари.“

Този цитат илюстрира разпространена заблуда. Хората често мислят, че да водят лични финанси е да ограничат своите разходи, въпреки че в действителност е точно обратното.

Предлагаме Ви пълноценна, напълно безплатна и необвързваща финансова консултация за вашите лични финанси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *