Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Личното финансово планиране в различните етапи от живота на човека

Личното финансово планиране в различните етапи от живота на човека

Личното финансово планиране

Преминавайки през живота, финансовите цели на човека се променят.

Тази статия е част от нашата образователна кампания за личното финансово планиране, която ще Ви даде полезни познания за постигане на вашите лични финансови цели.

Финансовото планиране е непрекъснат процес, който ни помага да вземаме разумни решения за управление на нашите пари. Тези решения, на свой ред, ни помагат да постигнем целите си.

Преминавайки през живота, финансовите цели на човека се променят.

Това, което човек иска да постигне докато е млад и работи, е различно от това, което иска и от което има нужда, когато има семейство, или когато се пенсионира. Започвайки с финансов план и конкретизиране на целите в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен аспект, можем и да планираме кога ще се нуждаем от средства, за да ги осъществим.

Най-общо можем да разделим живота на човека на няколко етапа, в които целите се променят.

Най-ранният етап е периода от живота, когато се обучаваме или работим, непосредствено след обучението си. В този период обикновено разходите са по-големи от доходите, но ние планираме закупуване на кола или средства да продължим образованието си, да повишим квалификацията си, или за изплащане на някакъв дълг.

Следващият етап е кариера и семейство. На този етап имаме по-големи финансови възможности и можем да планираме закупуване на жилище, спестяване на средства за образование на децата, и т.н. Доходите обикновено се увеличават през тези години на база кариерно развитие и натрупан опит.

В етапа на пред-пенсионната възраст разходите обикновено намаляват, защото децата вече са завършили и работят. Тук могат да се правят планове за бизнес или увеличение на спестяванията за пенсия.

В пенсионна възраст финансовото планиране продължава, като дори да не работят, хората имат заделени средства, които трябва да управляват или инвестират.

Промените в живота ни неминуемо настъпват, а целите ни се променят – важното е да направим своевременно финансов план и да се стремим да го постигнем!

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *