Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Млади и в позиция да дочакат печалба?

Млади и в позиция да дочакат печалба?

печалба

Белгийско проучване показва, че възрастните хора могат да бъдат по-нетърпеливи за печалба

За повечето от нас е голямо предизвикателство да се лишим от нещо хубаво, което може да ни се случи в близките дни, седмици или месеци, в полза на планирането на бъдещето. Изследване на ING Белгия установява, че по-възрастните хора са по-склонни да се превърнат в жертва на изкушението да потребяват сега за сметка на бъдещето, с последиците на това решение върху личните им финанси.


Тенденцията да ценим незабавните придобивки повече от бъдещите ползи и да не можем да си представим бъдещото по различен начин, обикновено ни насърчава да пренебрегваме и пропускаме чудесни бъдещи възможности.


Сравнение между сега и после

Участниците в проучването на ING Белгия били помолени да изберат между сума от 10 000 евро, която да вземат на момента, и сума от 15 000 евро, която да получат след пет години. Онези, чийто избор бил да изчакат, в края на петте години щели да получат 5000 евро повече от тези, които пожелали да получат парите веднага. Това на година е около 8,5% повече.


54% от хората избрали да получат парите веднага, пренебрегвайки финансовите ползи от изчакването.


58% от хората на възраст между 55 и 64 г. и 69% от хората над 65-годишна възраст, участвали в изследването, заявяват че предпочитат да вземат веднага сумата от 10 000 евро.


Изборите които правим, обикновено се определят от редица фактори, включително колко сме здрави, какво е финансовото ни състояние и колко сме щастливи.
Това означава, че е по-добре да мислим за бъдещото си „Аз“, което вероятно би искало комфортно пенсиониране, отколкото единствено да даваме приоритет на настоящето.


Нямате достатъчно?


Нашите вътрешни състояния, както и заобикалящата ни среда, имат пряко влияние върху действията ни. Лесно е да бъдем обсебени от нещо, което ни липсва, независимо дали това е време за довършване на някаква работа, пари за плащане на наема, или приятели в новия град.


Така че не е изненада, че 40% от хората в белгийското изследване са избрали да вземат незабавно предложената сума, заявявайки че „наистина се нуждаят от парите сега“.
Повечето хора, вземащи парите веднага, ще ги изхарчат. Но мотивацията им да направят това може да е различна.


Колкото дадено нещо е по-недостъпно, толкова по-склонни сме да го оценяваме по-високо.


Точно това се наблюдава и в решенията на анкетираните, които заявяват че действат според предпочитанията си да изхарчат парите си веднага, което означава че те вярват, че това би било най-полезно за тях.


За какво са парите?

Не всички обаче възприемаме финансите по един и същ начин. Вижданията ни за парите са свързани с много фактори, включително с това колко притежаваме, какъв е полът ни, откъде идват доходите ни и колко добре умеем да управляваме бюджета си.


По-младите участници в проучването споделили, че наистина се нуждаят от парите веднага, докато по-възрастните хора казали, че просто предпочитат да ги вземат.


Можете ли да изчислите печалбата?Днес средната продължителност на живота е по-дълга. В същото време проучванията са категорични, че спестяванията са тясно свързани с продължителността на живота, и че съществува реална възможност хората да живеят по-дълго от очакваното.


Освен това по-възрастните хора като цяло смятат, че са по-добре информирани, отколкото са, въпреки че средните равнища на финансова грамотност са относително ниски.


Наблюдаваме този факт у един на всеки пети (19%) от участниците в проучването на ING Белгия, избрали да получат сумата незабавно. Тази група казва, че ако инвестира получената парична сума, за пет години ще се окаже с повече от 15 000 евро.


В действителност това е много трудно постижимо. Печалбата от чакането най-вероятно ще бъде доста по-голяма от конвенционалната възвръщаемост от инвестирането на по-малката сума.


Лични решения

Ако хората претеглят ползите от получаването на по-малка сума сега и огромната болка от изчакването на по-голяма полза в бъдеще, те ще могат да определят дългосрочния най-висок за тях резултат.


Но ние сме хора, изправени пред вековното предизвикателство да работим днес за онова, от което ще имаме нужда в бъдеще.


Да си представим бъдещето е предизвикателство, защото се случва често да забравяме, че с течение на времето нашата индивидуалност ще се променя драстично. Ако се фокусираме върху бъдещите ползи и си представим как бихме се чувствали в дадена ситуация в бъдещето, това би ни помогнало да вземаме по-добри дългосрочни решения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *