Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Може ли блокчейн да „научи рибите да карат колело“?

Може ли блокчейн да „научи рибите да карат колело“?

блокчейн технологии

За много фирми блокчейн технологиите са като „риба с велосипед“ – нещо неясно, нечувано и невиждано

За много фирми блокчейн технологиите са като „риба с велосипед“ – нещо неясно, нечувано и невиждано, сиреч – тъмна Индия! Работещите в дадена компания не са сигурни за какво и как се използва въпросната нова технология. В следващата статия ще се опитаме да предоставим за Вас полезна и лесна информация относно блокчейн технологиите. За целта ще използваме помощта на Матю Ле Мерле – съавтор на книгата „Blockchain Competitive Advantage”, който отговаря на някои въпроси, свързани с блокчейн.

В глава 2 от книгата Ви се споменава за необходимостта от установяване на „непроменливи идентичности“ в блокчейн. До каква степен това би довело до проблем с „изхвърлянето на отпадъци“ при цифровата проверка, предвид архаичния характер на издадените от държавата идентичности?

Нуждаем се от нов подход, за да дадем на хората идентичност, която да се съобразява с новите модерни технологии. Ако комбинираме блокчейн, разпределени счетоводни книги, подобрени подходи за киберсигурност, идентифициране на ДНК и продължаващи атестации, вярвам, че ще можем да подредим бъркотията, в която живеем в момента.

В наши дни правителствата „създават“ идентичността ни и от тях се очаква да гарантират, че гражданите „ползват“ неизменна и неповторима идентичност. Доста често обаче те не успяват да изпълнят задачата си и хората стават жертви на кражба на самоличността им. Именно затова управляващите трябва да предприемат бързи и сигурни действия по този въпрос, за да разрешат сегашните отрицателни външни фактори, от които страдат всички граждани (т.е. кражба на самоличност и измама).

Възможно ли е токенизацията, използвайки предимствата на блокчейн, наистина да доведе до „истинска прозрачност на процесите и мигновеното им изпълнение“, както се твърди в книгата? Ако отговорът е позитивен, то кога се очаква това да се случи?

В момента вече можем да осъществим незабавно съответствие и да докладваме информация чрез токенизация на активите. Незабавното изпълнение ще бъде възможно едва когато всеки един играч в транзакцията използва новата технология и сделките започнат да се извършват по напълно автоматизиран начин. Реално погледнато, активирането и модернизацията на всички участници ще отнеме сравнително дълго време. Въпреки това, ще дойде момент, в който тази иновация ще процъфти и ще бъде от огромна полза за много различни индустрии и затова на този етап трябва да бъдем позитивно настроени.

Смятате ли, че дифузното развитие и приложението на блокчейн технологията са положителни? Или по-скоро блокчейн се „опитва да постави хората на втори план, като започва да върши тяхната работа“?

Всички сме наясно как хората се опитват да внедрят нова технология и иновации (блокчейн и неговите разпределени счетоводни книги) при всяка удобна ситуация – във всеки един потенциален случай на употреба и нерешени нужди на потребителите. В това определено няма смисъл. По този начин само се харчат финанси напразно.

От друга страна обаче, докато не стане напълно ясно къде блокчейн наистина може да допринесе за подобрението на състоянието на дадена техника, предприемачите и ранните инвеститори могат да продължат да опитват – те определено няма да навредят на никого, освен на себе си.

Какъв е най-важният съвет, който бихте дали на компания, обмисляща внедряването на блокчейн технология?

Ако компанията е нова и тепърва навлиза в определен бизнес, като начало, собствениците трябва да се уверят, че разбират концепцията на блокчейн, тъй като това е от огромна полза. Второ, те трябва да бъдат сигурни, че могат да осигурят ключовите фактори за успех – трябва да се вложат достатъчно средства за обновяване на технологии и софтуери. Компанията трябва и да се подсигури, че има най-добрите възможни инвеститори и когато се увери, че всичко е под контрол, просто да действа внимателно и с огромна прецизност.

Ако пък компанията е вече установена, първоначално директорите трябва да се уверят, че фирмата е в най-доброто си състояние и се развива така, както подобава. Те трябва да се подсигурят, че личните им екипи и хората, с които работят, са най-доброто, което може да се намери. Както можете да се досетите и сами, от огромна важност е работната ръка да е наясно с характеристиките на иновациите, за да може да ги прилага точно където и когато трябва.

Какъв съвет бихте дали пък на инвеститор, който се опитва да намери интересен проект в мътните води на блокчейн иновациите, който си струва да бъде подкрепен?

Инвеститорът трябва да бъде сигурен, че е наясно с най-добрите практики за инвестиране в стартиращи предприятия на съвсем ранен етап и в никакъв случай да не се отклонява от тези добре познати методи. Той трябва да си осигури достъп до възможностите на най-вътрешния кръг на компанията, да инвестира заедно с най-добрите инвеститори и да не забравя да бъде изключително внимателен, тъй като на този етап това е една несигурна област с висок коефициент на неуспех.

В края на книгата се говори за това как в бъдеще все повече големи компании се очаква да приемат редица блокчейн решения за по-ефикасна работа. Как ще коментирате тази очаквана тенденция?

Очаква се да станем свидетели на движение към една по-отворена и децентрализирана политика… точно както се случи с навлизането на интернет преди години. Големите компании ще започнат да функционират основно в контролираната частна среда (в интернет) и в момента, в който усетят, че дейността там носи много позитиви, ще започнат да мигрират напълно от частни към публични сектори (всички ще започнат да използват облачни услуги за взимане на ефикасни решения в кризисни ситуации).

Такова си мисля, че ще е бъдещето на блокчейн. Освен това очаквам повечето големи валути да имат и цифрови крипто-версии (криптодолар, криптоевро и т.н.), които ще изглеждат прекалено сложни и непреодолими за големите утвърдени играчи във връзка с провеждането на цифровите им транзакции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *