Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Наем или инвестиция в жилище?

Наем или инвестиция в жилище?

Наем или инвестиция в жилище

И двата варианта имат своите плюсове и минуси. Просто трябва да изберете кой от тях е най-подходящ за вас. Ето няколко неща, които трябва да знаете за жилището под наем и закупуването на имот.

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

Когато става въпрос за собствен дом, всеки човек търси уют, удобство и комфорт. Домът е мястото, където се чувстваме сигурни и спокойни. В днешния динамичен свят, можем да избираме между 2 опции, щом стане въпрос за жилище: да живеем под наем, или да станем горди собственици на недвижим имот, който да превърнем в собствен дом.

Въпросът е: кое да изберем?

Дали да инвестирате в закупуването на собствено жилище, или да живеете под наем е въпрос, който засяга изцяло индивидуалните ви нужди, желания и възможности. И двата варианта имат своите плюсове и минуси. Просто трябва да изберете кой от тях е най-подходящ за вас. Ето няколко неща, които трябва да знаете за жилището под наем и закупуването на имот:

1. Под наем

Жилището под наем е разход, който ще имате винаги, ако изберете тази опция. При нея сте длъжни да изплащате определена сума на собственика на жилището всеки месец през периода на живеене в него. Затова трябва добре да обмислите приходите и разходите си, преди да се впуснете в това начинание. От друга страна, няма да се налага да плащате данъци за имота. От трета страна, ако се случи нещо с апартамента като наводнение или друг тип повреда, обикновено разходите се поемат от хазяина. Ще трябва, обаче, да си осигурите достатъчно спестявания за критични ситуации като повишаване на наема или загуба на доход. Всички тези неща няма да бъдат проблем , ако разполагате с вашия личен финансов план.

2. Инвестиция в жилище

За да имате собствен дом, в който спокойно да живеете, трябва или да сте си осигурили достатъчно средства, или да се възползвате от предлаганите от банките ипотечни кредити. Те често са с плаващи лихви и голям срок на изплащане, което може да се окаже трудност за някои. Ако закупите жилище с ипотечен кредит, ще трябва да мислите както за вноските, така и за данъците, които трябва да плащате за придобития имот. Това са допълнителни разходи, които трябва добре да обмислите. Ако имате достатъчно собствени средства за закупуването на жилище, ще си спестите месечните разходи за наем и вноски по кредит. Колко души в днешно време могат да си го позволят, обаче? Да разполагате с достатъчно собствени средства е трудно, но не и невъзможно. Достатъчно е само да съумеете да планирате добре финансите си и да имате търпението да натрупате нужната сума. От друга страна, имотът може да ви носи допълнителни доходи в даден момент. Нещо, което е добре да имате предвид.

3. Кой вариант да избера?

Обмисляйки дали да живеете под наем или да инвестирате в собствено жилище, задайте си следните въпроси:

  • Какви са дългосрочните ми цели?
  • Стабилен ли е доходът ми и какъв е размерът му?
  • Какви са разходите ми?
  • Планирам ли скорошно преместване от този град?

Когато си отговорите на тях, ще можете да прецените кой е най-добрият за вас вариант, да живеете под наем или да инвестирате в собствено жилище. Ако не планирате смяна на работата или заминаване в друг град в близко бъдеще и финансите ви го позволяват, то може би инвестицията в собствен дом е добра идея за вас. Ако, обаче, имате желание да се местите, доходите ви са несигурни или не желаете обвързване с кредити, то наемът на жилище е по-подходящ за вас.

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *