Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Най-вълнуващите дестинации, които може да посетите през 2022г.

Най-вълнуващите дестинации, които може да посетите през 2022г.

Спомняте ли си кой е най-вълнуващият момент в живота ви? Звучи лесно така зададен въпроса, но категоричен отговор е трудно да се даде. Опитайте се да зададете такъв въпрос на човек пътешествал много по света и посетил различни екзотични дестинации. За пътешествениците най-вълнуващите мигове са наистина повратен момент, който разделя живота им на „преди“ и „след“ незабравимото преживяване. Семейството играе съществена роля в живота на повечето от нас, а сплотяването е още по-силно, когато може да споделяме повече авантюристични изживявания. Когато се ровим в спомените си и слушаме разказите на други хора с техните преживявания и незабравими мигове, това ни помага да осъзнаем важността на даден момент от живота.

Пътешествията ни обогатяват във всяко едно отношение. Обогатяването може да е под формата на разглеждане на културни забележителности, за които знаем предварително историята и искаме да се докоснем, за да усетим енергията или да разказваме на приятелите си. Природните забележителности, като красотата и многообразието на дивата природа, са изключителен източник на върховни моменти за един пътешественик. За друг могат да са безкрайността на заобикалящия ни космос,  необятните пустини, екзотиката на големите градове, а защо не и откъсващите се айсберги в океана.

Всички усетихме невъзможността за пътешествия през последните две години, породени от възпрепятствия като страхът от вирусът, финансови проблеми или липса на сертификат. Тази година тръгваме с положителна нагласа и започваме да набелязваме най-атрактивните дестинации, които могат да оставят траен отпечатък върху съзнанието ви и спомени за цял живот.

Не забравяйте, че където и да отивате на първо място е важно да си осигурите безопасно и спокойно пътуване като сключите застраховка за пътуване в чужбина. Тя ви е необходима при пътуване в чужбина и покрива всички неотложни медицински разходи при злополука, внезапно заболяване и коронавирус.  А за да сте още по сигурни къде да отидете безопасно проверете в сайта на министерството на външните работи преди пътуване в чужбина.

 

Ето и част от  най-вълнуващите места за пътешествия, които ви предлагаме…

Япония

Това, което трябва да знаете за японския начин на живот е, че той деликатно балансира между придържането с традициите и богатите възможности на модерността, гледайки уверено към бъдещето. Пътуването в страната на изгряващото слънце ще внесе във вашето всекидневие частица от вековната японска мъдрост и насладата от контрастите на тази страна. В Япония може да се потопите в очарованието на цъфналите вишни и летните празници. Може да опитате от дискретния чар на чаената церемония, караокето, минералните извори с гледка към планината Фуджи. Япония ще ви омагьоса с разнообразието на красивата си природа – от субтропичния ландшафт на Окинава (известен като островът на столетниците) до заоблените хълмове и снежни зими на Хокайдо далеч на север. Голяма част от територията е заета от планини.

Като държава, разположена на архипелаг, Япония притежава много различни по пейзаж острови, като Оки и Садо са най-ветровитите и скалисти. Различният климат е предпоставка за специфични местни култури. На фона на преобладаващата модерност в Киото може да усетите чара на древното минало. Отделните регионални центрове показват съвременното лице на богатите традиции, живеейки в различен ритъм от този в Токио. Суматохата на големия град ще усетите най-добре в Токио, ако искате спокойствие – посетете провинциалното градче- Мацуяма, а традиционният начин на живот – по островите на Окинава. Разходете се по отъпканите от векове поклоннически пътеки в Японските Алпи, гмурнете се край бреговете на островите Идзу и се насладете на фолклора в селските райони на долината Тоно.

Не очаквайте да видите празно пространство в най-големите японски градове. Има много перспективи, от които да погледнете Япония, като се започне от айсбергите откъсващи се в морето и се стигне до мангровите горички.

Експедиция до Еверест

Връх Еверест е най-високият връх в Хималаите в Азия и на Земята. Със своите 8849м. привлича много от най-добрите катерачи и алпинисти. Разположен на границата между страните Непал и Китай, т.нар. „Богиня – майка на света“ може да бъде чудесно предизвикателство за онези от вас, които са влюбени в планините, покоряването на сериозни върхове и обичат да живеят по ръба. Високите планински върхове ни привличат по начин, който се различава от привличането към останалите природни обекти. По природа човек се старае да стигне до края, до върха на нещата – до естествения им предел. Хората мечтаят за върховете, обсебвани са от тях и накрая рискуват всичко и тръгват нагоре, без значение дали ще изкачват Еверест или връх на Каскадите в Северна Америка. Да си направите снимка от върха, не е просто да уловите пейзажа. Тайната е да пресъздадете онова, което сте преживяли комплексно – магията на светлината, пронизващата острота на ледения въздух и ефектът, който оказва върху тялото и настроението, в което си бил в този момент.  Основните рискове, които крие за живота осемхилядникът са породени от лошото време, силният вятър и болестите, които възникват в следствие на височината.

Макар до Еверест да са обозначени 18 маршрута, два са основните – по североизточния ръб и през южната седловина. Вторият има предимството, давайки възможност за по лесно катерене, спасяване с хеликоптер, по-високи температури и по-малко вятър.

Не забравяйте, че Тибет е достъпен за чужденците, но китайското правителство осъществява стриктен контрол. Преди да купите самолетни билети до Пекин и билети за влаковете, трябва да подадете молба за разрешение от Тибетското бюро по туризма. Проверете внимателно и за другите нужни разрешителни. Обмислете добре маршрута си и го опишете, тъй като индивидуалните пътувания са забранени от властите.

Африка

Като втори по големина и население континент, Африка ни предлага чудесни алтернативи от забележителности. Тази страна не винаги е в списъка на обикновения пътник, но пък съчетава чудесно древно и модерно, диво и градско, Изтока и Запада. Преди да предприемете пътуване до Африка се информирайте за достъпността на обектите, които искате да посетите, както и за разнообразието от дейностите, които може да извършвате там. Една от най-предпочитаните дестинации в Индийския океан, край източния бряг на Африка е Занзибар. Прекрасно място, където да си осигурите спокойствие, докато се излежавате на тихите плажове като Матемве и Понгве. Не забравяйте да посетите и Каменния град на Занзибар, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Друг спиращ дъха обект от списъка е водопадът Виктория. Това, което го прави впечатляващ са неговите внушителни размери, с които е два пъти по-дълбок и широк от Ниагарския водопад. Съветваме ви да го посетите през април, тъй като тогава приключва дъждовния сезон в региона. Има различни варианти да се насладите на гледката му освен отгоре, като може да поплувате или да се впуснете в рафтинг по река Замбези.

В Африка, Кайро е друга чудесна алтернатива, тъй като има толкова много неща за разглеждане и правене. От оживения базар Хан Ел-Халили  до древните пирамиди в Гиза и живописната река Нил. Въпреки, че зимата предлага най-приятното време в годината, това е и най-натовареният сезон, така че помислете за посещение през пролетта или есента, когато цените на стаите са по-ниски, температурите са поносими и тълпите намаляват.

За онези от вас, които са почитатели на сафари, то задължително трябва да посетите Серенгети в Танзания, където може да се изправите лице в лице със слонове, жирафи, зебри и антилопи. Цената ще бъде висока, но пътуването предлага незабравимо изживяване. За да спестите малко пари, резервирайте един от къмпингите в парка, вместо да останете в сафари хижа от висок клас или луксозен палатков лагер. Планирайте да пристигнете през януари, февруари или между юни и септември, за да получите по-добри условия.

Очаквайте продължението по неизчерпаемата тема с най- вълнуващите дестинации за пътешествия по света и нека не забравяме, че пътуващият човек гледа на света с други очи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *