Продължете към съдържанието
Начало » Новини » На каква възраст да започне спестяването?

На каква възраст да започне спестяването?

спестяване

Изберете сами най-подходящия начин да увеличите спестените средства. Бъдещето Ви зависи от Вас!

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

Спестяването е едно от нещата, които всеки финансово грамотен човек превръща в свой навик. То e това, за което най-много се говори щом стане въпрос за пари. Всеки знае, че колкото повече спестявания има, толкова по-спокоен ще се чувства в случай на нужда, критичен случай, или когато просто реши да се поглези с нещо по-скъпо. И тъй като спестяването е толкова важно, тук веднага възниква въпросът: кога е най-добре да започнем да поставяме пари в избран от нас спестовен продукт:

1. Възможно най-рано

Най-добрият приятел на богатството е времето. Затова, ако искате да имате солидна финансова основа, трябва да започнете да спестявате възможно най-рано. Най-доброто време да спестявате е моментът, в който сами започвате да печелите парите си. Това обикновено се случва около 20-тата година, когато много млади хора все още живеят с родителите си и нямат толкова големи разходи. Така ще могат да спестяват максимално много пари, за които в даден момент ще са благодарни. Проблемът е, обаче, че много голяма част от младите хора не се замислят нито за спестявания, нито за пенсионно осигуряване или застраховка докато не преминат определена възраст.

2. Веднага

Ако отдавна вече сте забравили първата си работа и не живеете при родителите си, плащате сметки и мечтаете за собствен дом, най-доброто време да започнете да спестявате е СЕГА. Поставете си финансови цели и започнете да ги гоните веднага. Бъдете постоянни и целенасочени и много скоро ще видите как парите започват да се трупат в избрания от Вас начин на спестяване.

3. Помислете за старините си

Много малка част от младите хора и тези на средна възраст мислят за пенсиониране. Истината е, че можете да се радвате на спокойствие щом достигнете пенсионна възраст, само ако сами се погрижите за него. Това се случва с помощта на застраховките Живот и личните пенсионни фондове. Благодарение на тях ще можете да отделяте определени суми, които ще се натрупват до достигане на пенсионна възраст. Така ще подсигурите старините си, ще получавате данъчни облекчения и ще можете да се радвате на едно спокойно бъдеще.

Няма универсална система, която да следвате, за да спестявате пари. Просто се придържайте към правилото: „Колкото по-рано, толкова по-добре” и изберете сами най-подходящия начин да увеличите спестените средства. Бъдещето Ви зависи от Вас!

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *