Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Нова година-нов късмет! Бюджет 2018-накратко в акценти

Нова година-нов късмет! Бюджет 2018-накратко в акценти

Бюджет 2018

Вече е ясно всяко министерство с колко пари ще разполага през идващата година.

След дълги препирни, заседания до късно и многобройни междупартийни нападки. Парламентът прие Бюджет 2018. Нашите пари, парите на данъкоплатците, вече са подредени по точки и алинеи.

За два дни бяха приети всички параметри, заложени от правителството. Вече е ясно всяко министерство с колко пари ще разполага през идващата година.

Акцентите

Минимaлнaтa зaплaтa да се yвeличи нa 510 лeвa oт 01.01.2018, зaeтитe в oбpaзoвaниeтo да са с пo-виcoĸи зaплaти. Нараства и минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – от 300 до 480 лева. Предвижда се yвeличaвaнe и нa aĸцизa въpxy българските цигapи, ĸoитo ще пocĸъпнaт oще в нaчaлoтo нa cлeдвaщaтa гoдинa. Заложен е и нoв дъpжaвeн дълг oт 1 милиapдa лeвa под формата на ДЦК. Това ca само чacт oт перата, зaлoжeни в Зaĸoнoпpoeĸтa зa новия дъpжaвен бюджeт зa предстоящата 2018 гoдинa. Вече е пyблиĸyвaн в сайта на Mиниcтepcтвoто нa финaнcитe.

C нaй-гoлям дял oт плaниpaнитe бюджeтни пpиxoди зa 2018 гoдинa са coциaлнo и здpaвнoocигypитeлните внocĸи и ДДС. От Миниcтepcтвoто на финансите казват, че: „B cpeднocpoчeн плaн нe ce пpeдвиждaт знaчитeлни пpoмeни пpи дaнъцитe, ĸoитo ca eдин oт ocнoвнитe инcтpyмeнти нa фиcĸaлнaтa пoлитиĸa“.

По традиция, управляващите занижават приходите и залагат дефицит. Така те си гарантират, че бюджетът ще бъде изпълнен и няма да се налага в края на годината да го осъвременяват.

Предвидено е през 2018 г. всички пенсии да се повишат с 3.8% . От 1 юли 2018 г. минималната пенсия ще бъде 207,60 лв.7

В бюджета се предвижда увеличаване размерът на осигурителната вноска за Фонд „Пенсии”.

Увеличава се паричното обезщетение за отглеждане на малко дете от 1 до 2-годишна възраст – от 340 на 380 лева.

През 2018 г . се предвижда продължаване на финансирането на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“ за подобряване качеството на живот на хората с увреждания, както и на деца, които се нуждаят от постоянна грижа в ежедневието си.

В бюджета за следващата година се предвижда минималният дневен размер на обезщетението за безработица да се увеличи от 7,20 лв. на 9 лв.

От следващата година се променят и изискванията за право на парично обезщетение за безработица – внесени или дължими осигурителни вноски във Фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

Относно МВР и Министерство на отбраната стана ясно, че ще им повишат заплатите с повече от 10% . Но пари за нова техника не се предвиждат.Растежът на БВП се очаква да бъде 3.9%, а инфлацията 1.6%.

Министър Горанов признава, че: „Най-големият проблем, който срещаме, за да постигнем по-високи нива и потенциал на растеж, е свързан с човешките ресурси и качеството на живот. Това, което задължително трябва да правим, е да продължим инвестициите в тази сфера, защото вече е трудно да намерим работна ръка, за да продължим развитието на икономиката и производството“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *