Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Новини относно винетните стикери

Новини относно винетните стикери

Винетка

за първи път годишната винетка ще е валидна от датата на закупуването

Тази информация е важна за всеки активен шофьор. Защото не можем да напускаме населеното място, в което живеем, без да сме си закупили винетен стикер. А на 31 януари тази година, изтича валидността на всички винетки, закупени през 2017 г. За това ни напомнят от АПИ.

От началото на 2017 година до края на ноември, са били продадени общо 6 985 024 броя винетки. В сравнение с 2016 г., броят на продадените винетни стикери, е с над половин милион повече.

Събрани са 338 619 953 лв. от продажбата на винетки през 2017 г. Спрямо 2016 г., сумата е нараснала с над 20 млн.лв. Близо 244 млн.лв. са постъпленията от шофьорите на леки автомобили, а около 95 млн.лв.- от камионите над 3,5 тона. Безплатните годишни винетки са били 221 хил.бр. – за 21,5 млн.лв. и са за сметка на бюджета на АПИ. От Пътната агенция отчетоха още, че продажбите на винетки са с около половин милион повече в сравнение с 2016 г.

Вече трета поредна година, цените на всички винетни стикери за леки автомобили са без промяна:

Винетки 2018 за леки коли

Седмична

15 лв.

Месечна  

30 лв.

Тримесечна

54 лв.

Годишна

97 лв.Новото е, че от тази година за първи път ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лв.

Тя ще позволи на всички, които карат своите автомобили по-често през лятото или по време на по-дълга отпуска, или пък живеят в чужбина и идват в България за кратко, да използват по-краткосрочен стикер, допълват още от АПИ.

Другата добра новина е, че за първи път годишната винетка ще е валидна от датата на закупуването. Това означава, че ако си закупите винетка на 1 март 2018 г., тя ще важи до 28 февруари 2019 г., а не както беше досега до края на календарната година. Точно затова е много важно да се изиска и пази касовата бележка с вписан регистрационен номер на съответното превозно средство.

Винетки може да си закупите в над 3000 обекта, 372 от които са с денонощен режим на работа. Винетки можете да намерите в по-големите бензиностанции, във всички офиси на „Български пощи“, в областните пътни управления и в граничните контролно-пропускателни пунктове.

От 22.12.2017 година в продажба влязоха над 2 млн. винетки, като почти половината от тях са годишни. До края на месец януари 2018 година по пунктовете ще има 5 млн. броя винетни стикери.

2018 година трябва да е последната година с този вид винетни стикери.

С изграждането и въвеждането на тол системата от 2019 г. се очаква да се премине изцяло към електронно таксуване.

Безспорно е, че винетните стикери са важни, но още по-важно е „да бързаме бавно“, за да стигнем живи и здрави там, за където сме тръгнали или пък ни чакат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *