Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Няколко трика да спрем да се притесняваме за финансите си

Няколко трика да спрем да се притесняваме за финансите си

трика да спрем да се притесняваме за финансите си

Лесни и практични съвети, как да управляваме парите си.

Дори когато разходите ни растат, можем да се чувстваме по-уверени и по-спокойни.
Финансовата тема не е сред любимите ни теми, когато сме на среща с приятели, но пък е от важните в живота ни.

Докато стигнем 25-годишна възраст, почти на всеки от нас му се е случвало да започне нещо отначало, поне веднъж-било нова връзка, нова работа, смяна на квартира и т.н. Това е хубава емоция, даваща ни надежда за нещо по-добро или по-хубаво, но ни носи и голям стрес. Защото едновременно с възрастта, ни нарастват и разходите.

Например: Трябват ни спешно пари, за да си купим билет за самолета, с който ще летим до Ню Йорк за сватбата на нашата най-добра приятелка. Само че трябва да платим и сметките за телефона, водата, тока, наема, които също са неотложни.

Или друг казус: Работим от вкъщи на компютър, който вече плаче за подмяна, само че ние сме доста назад със сметките и нямаме достатъчна сума да си купим нов.

Да не споменаваме ситуацията, когато сме „на червено“ в най-важния момент-точно когато стартира междусезонната разпродажба в любимите ни магазини.Чувството е ужасно…

Какво е решението?

Решението е да се вземем в ръце и да контролираме своите финанси, дори това да не е най-силната ни страна, а те, финансите ни, да не са в най-доброто си възможно състояние.

Как може да го направим?

Състоянието на нашата сметка в избраната от нас банка е зависима единствено от нас самите.

Като начало можем да започнем да заделяме по 20% от всяка заплата за „фонд и аз съм човек“.

Не са кой знае колко като сума, но ще са спестени пари, с които ще можем по-спокойно да посрещаме всяка малка криза или да покриваме спешни, но непредвидени разходи.

Можем да си поставим и финансова цел за текущата година-да умножим личната си сметка. Дори това да е за сметка на съкратените разходи за маркова козметика или/и по-кратките разговори по телефона с приятелите. Когато изтече дузината месеци, ще бъдем много доволни от себе си, защото ще открием, че в сметката ни вече има събрана доста добра сума за пътешествието, за което само сме си мечтали.

Навреме да покриваме дълговете си

Няма значение за какво иде реч-дали за кредитната ни карта, за кредит, с който сме си купили нов автомобил или за бърз кредит. Ако не си погасяваме вноските по тези сметки всеки месец навреме, рискуваме да си платим прескъпо чрез лихвите и големите неустойки от забавянето им. Когато ни е възможно дори е по-добре да внасяме по-големи вноски от изискуемите, за да ни е по-спокойно, когато ни се наруши временно баланса.

Да си поискаме повишение на заплатата не е страшно

Но да си поискаме това, което заслужаваме.

Да, става дума за повишение. Дори да се страхуваме да попитаме шефа за увеличаване на заплатата ни, да помислим за сумите, които можем да получаваме за дълъг период от време. Или да не ги получаваме, само поради факта, че сме се срамували да си ги поискаме.

7Но трябва да подходим разумно-просто преди следващо оценяване на работата ни да не пропуснем да споменем за това, колко добре се справяме със задачите си. Можем да го кажем така: „Щастлив съм, че точно в тази компания работя. А най-вече защото много добре се справям със задачите си. Доволен съм, че мога и помагам на клиентите да се справят с проблемите си в еди си коя сфера, както се случи за N-ти път през последния месец. Чувствам се готов, мога и искам да поема повече отговорности.“ Повече отговорности, означава повече работа, но и по-голяма заплата. Не трябва да се притесняваме да проявяваме инициативност. Точно тя ще е и оценена много високо от нашия шеф.

Пазаруването ни да стане разумно удоволствие

Да пазаруваме повече с разум, отколкото с емоция.

Когато шопинг треската ни грабне в своята прегръдка и всичко, което искаме се свежда до „изтичане между пръстите“ на немалка сума по разпродажбите в бутици и любими магазини, просто да спрем за минутка и да се опитаме да поразсъждаваме трезво. Нека сами си оценим щастието от предстоящите покупки по скалата до 10. Ако оценката ни е или под шестица, то това значи, че не си заслужава и е по-разумно да се откажем от покупките. Така ще имаме по-голяма сума за пътуването, за което споменахме по-горе и за още много други, за които сме си мечтали.

Ако тези трикове бяха полезни за вас научете повече съвети в нашия наръчник: „Наръчник с безценни съвети за личните финанси“ В нея ще намерите отговор на всички въпроси, на които няма кой да ви отговори. Предназначен е за тези, които искат да намерят най-добрия вариант за спестяване. За тези, които искат да съхраняват вече наличните си пари, а също и за тези, които искат да избегнат непредвидени ситуации.

Можете да свалите Наръчника, напълно безплатно, само с 2 лесни стъпки. ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *