Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Няма риск някой да вземе бърз кредит на чуждо име заради изтичането на данни

Няма риск някой да вземе бърз кредит на чуждо име заради изтичането на данни

Няма риск някой да вземе бърз кредит на чуждо име заради изтичането на данни

Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) уверява потребителите, че няма риск някой да поеме задължения от чуждо име при отпускането на онлайн и бързи кредити.

Във връзка с неправомерно разпространената информация от базите данни на НАП, Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) уверява потребителите, че няма риск някой да поеме задължения от чуждо име при отпускането на онлайн и бързи кредити.

Компаниите, членове на асоциацията, непрекъснато инвестират в иновативни нововъведения и автоматични процеси, отговарящи на съвременния дигитален свят. Това гарантира идентификацията и защитата на личните данни на клиентите на тези фирми съгласно приложимото законодателство за дейността на финансовите институции.

“Няма риск с идентификацията на клиентите при отпускането на кредити онлайн в резултат на изтеклите данни от НАП“, каза Пламен Славов, адвокат и експерт по защита на личните данни. Той уточни, че всеки кредитоискател трябва да изпрати копие на личната си карта. За сключването на договор за кредит компаниите, членове на АОНК, събират данни не само по документа за самоличност и данни за контакт, но извършват редица проверки в регистри, до които имат правомерен достъп, както и прилагат достатъчно други механизми с цел идентификацията на клиента. Освен това, при изплащането на заемната сума се извършва допълнителна идентификация на кредитополучателя.

По този начин, независимо, че услугите се предоставят онлайн, няма риск от злоупотреба и получаване на кредит от трето лице чрез неправомерно разкрити данни от НАП.

АОНК припомня, че не се налага смяна на документите за самоличност. Оттам съветват гражданите да бъдат предпазливи, когато някой контактува с тях по телефон или имейл и иска извършване на действие с финансов или личен характер.

Данни за банкови сметки, за дебитни или кредитни карти, не трябва да се предоставят по телефон, независимо за кого се представя човекът, който се свързва с тях.

Като допълнителна мярка за сигурност, сменете паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП, препоръчват от АОНК.

За Асоциацията за отговорно небанково кредитиране:

Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) е създадена през 2014 г. В нея членуват водещи компании, представляващи едни от най-големите финансови групи в света и специализирани в предоставянето на краткосрочно небанково финансиране. Представителите на АОНК следват собствен Етичен кодекс и спазват добрите търговски практики за защита на

потребителите. Сред членовете на асоциацията са Credissimo, Кеш Кредит, VIVUS.BG, Нет Кредит, СИТИ Кеш и Фератум България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *