Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Обратният лизинг на автомобил – далечен и непознат? Разбери какво всъщност означава и какви са неговите предимства

Обратният лизинг на автомобил – далечен и непознат? Разбери какво всъщност означава и какви са неговите предимства

Обратният лизинг на автомобил - далечен и непознат? Разбери какво всъщност означава и какви са неговите  предимства

Разбери какво означава обратният лизинг на автомобил и какви са неговите предимства.

Концепцията за обратния лизинг е отдавна добре позната в целия свят и много хора отдавна се възползват от привилегиите на този тип финансиране. В България терминът се популяризира наскоро и все повече хора започват да се възползват от предимствата му, когато изпитат спешна финансова нужда. Въпреки че обратният лизинг на автомобил набира мощ и у нас, тенденциите сочат, че масово хората все още не разбират какво точно означава. Именно затова ние подготвихме специално за вас лесно разбираемо обяснение на този доскоро непознат термин.

Какво представлява обратният лизинг и как работи?

Както терминът загатва, обратният лизинг е точно обратното на стандартния лизинг, който отдавна е добре познат в България. Всички знаем, че на лизинг може да се купи всякакъв вид стока. Изплаща се на определени в договор месечни вноски за даден период от време на лизингодател, а след като се плати и последната вноска, лизингодателят прехвърля собствеността на продукта на името на купувача. Същият е процесът и при обратния лизинг, но вместо да купувате нещо, използвате собственост, която вече притежавате, като гаранция, срещу която да получите финансиране.

Нека вземем за пример някой, който е изпаднал във финансово затруднено и има вече няколко кредита. Лицето, обаче, притежава автомобил, който също му носи разходи и не подозира, че с помощта на колата си може да изкара бързо пари и така да реши проблемите си. Как става това? Ако човек има собствена кола и спешна нужда от средства, то той може да гарантира с автомобила си, че ще върне средствата на лизингодателя в определен срок от време и на определени месечни вноски за изплащане, описани в договор за обратен лизинг. При заемане на средствата, собствеността на колата се прехвърля на лизингодателя, а ползвателя на обратен лизинг продължава да ползва автомобила си. След като изплати всички вноски по договора, лизингодателя отново прехвърля собствеността на колата на лизингополучателя. Така клиентът едновременно получава финансиране в размер на по-голяма сума и продължава да ползва автомобила си, без да се налага да се разделя с него.

Кой е най-често използваният обратен лизинг в България?

Най-често използваният обратен лизинг в България е този, който показахме в примера по-горе с автомобил. Този модел се оказва много удобен за всеки собственик на автомобил, който иска разумно средносрочно решение за финансиране. Въпреки че сделките с обратен лизинг се третират по по-различен начин от обикновения заем, те обикновено не се считат за финансиране и затова остават извън счетоводния баланс. Ето защо някои анализатори добавят капитализирани лизинги към дългосрочен дълг.

Препоръчан пример за обратен лизинг

Подобно на горния примери, ако имаш нужда от средства и си собственик на автомобил, можеш да се възползваш от обратен лизинг, като алтернатива на тегленето на потребителски заем. По този начин лесно можеш да имаш достъп до по-големи суми без да се притесняваш за условията, на които трябва да отговаряш, за да ти бъде отпуснат потребителски кредит.

Credissimo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *