Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Онлайн банкирането – добра алтернатива за контрол над парите си!

Онлайн банкирането – добра алтернатива за контрол над парите си!

Онлайн банкирането - добрата алтернатива за контрол над парите си!
В днешно време повечето банки вече предлагат онлайн банкиране, чрез което можете удобно да плащате сметките си, да прехвърляте пари, както и да получите достъп до записи на транзакциите по текущата си сметка. И всичко това се случва през компютъра или мобилния Ви телефон!

Банкирането вече може да бъде осъществено само като си седите удобно на дивана у дома – всяко едно финансово действие е по-лесно, благодарение на иновациите. Все повече банки започват да позволяват на потребителите си да депозират чекове, като просто направят снимка на хартията с телефона си. Всеки един клиент може да получи достъп до банковата си информация навсякъде, където има достъп до интернет – независимо дали е през компютър или мобилно устройство.

В бъдеще и Вие можете да решите да влезете в крак с модата и да прехвърлите сметките си към онлайн банка. Този тип банки предлагат същите услуги като традиционните банки, но единствената разлика е, че те нямат физически клонове. Макар че за някои хора това може да бъде значителен проблем, онлайн банките предлагат и някои предимства, които не се срещат в традиционните финансови институции, и това ги прави все по-привлекателни за хората.

1. Плащайте сметките си онлайн

Можете да използвате сайта на банката, за да извършвате рутинните си месечни плащания. Повечето онлайн банки имат секция в платформата си, в която ще трябва да въведете получатели. Ще Ви се наложи да попълните информацията веднъж, а след това ще можете да избирате дадените профили всеки път и по този начин да си плащате лесно сметките онлайн.

Ако банката Ви не предлага услугата за заплащане на сметки онлайн, можете да обмислите плащане и през уебсайта на дадената компания. Бъдете изключително внимателни, тъй като някои от тези компании могат да налагат определени такси за удобство. Някои платформи могат да Ви таксуват такса и за дебитна карта, но не и ако използвате опцията за директен дебит.

Ако влезете в уебсайта на банката си през мобилен телефон, приложението обикновено Ви позволява да депозирате чекове само чрез моментна снимка на документа. Това означава, че можете да се справите с всичките си банкови услуги, без изобщо да Ви се наложи да отидете до банката. Въпреки това, дръжте очите си отворени за всички такси, свързани с онлайн заплащането на сметки, които могат да Ви бъдат поставени, и максимално се постарайте да ги избегнете.

2. Преглеждайте си транзакциите

Чрез онлайн банкирането Вие си осигурявате достъп до историята на акаунта и транзакциите от всяко едно място. Това е най-бързият възможен начин за проверка дали дадена транзакция е била отразена в профила Ви. Друга привилегия е, че спокойно можете да откриете сумата на някакъв превод и да се ориентирате дори и да сте загубили платежния документ.

Освен това, чрез онлайн банкирането можете по-експедитивно да разберете за съществуването на неупълномощена транзакция и това значително помага за бързото разрешаване на възникнали проблеми.

Приложенията на някои банки ще Ви отчитат и висящите Ви транзакции. Това са сделки, които сте направили на същия ден. Ако забележите нещо, което не сте упълномощили, можете да се свържете с банката и доставчика си, за да отмените таксите.

Колкото по-скоро откриете проблем от този тип, толкова по-бързо можете да го разрешите. Изчакващите транзакции може да не са за точната сума на покупката. Например, ако оставите бакшиш, това няма да бъде отразено в чакащата транзакция, така че е добре да имате това предвид, когато балансирате профила си.

3. Прехвърляйте пари между сметките си

Онлайн банкирането също Ви улеснява при прехвърлянето на пари между сметки. С него е и много по-бързо да проверявате наличните си средства преди да похарчите пари за дадена стока. Тази опция със сигурност е по-удобна от използването на автоматизираната телефонна услуга и може да ви спести разходка до банката.

Когато си създавате профил за онлайн банкиране, уверете се, че всички сметки, които притежавате в банката, са изброени. Това със сигурност ще улесни прехвърлянето на пари и плащанията по кредити онлайн.

Ако използвате онлайн банкиране, ще имате възможност и да прехвърляте пари между различни банки онлайн. Тези транзакции няма да се случат светкавично бързо, тъй като все още парите трябва да преминат през финансовите институции, но е сравнително по-удобно от това да тичате до банката за всеки един превод.

В зависимост от типа на сметката, банката Ви може да ограничи броя на онлайн трансферите и да Ви начисли определена такса, ако превишите дадения брой.

Можете също така да използвате онлайн банкирането, за да управлявате парите си по-добре, като създадете повече от една спестовна сметка в една и съща банка. Не всички банки предлагат тази опция, затова проверете добре, преди да правите каквото и да било.

След всяка заплата, например, можете да използвате онлайн банкирането, за да прехвърлите пари към различни спестовни сметки, с цел да пестите за различни цели (напр., фонд за спешна помощ, първоначална вноска за нов дом и т.н.).

4.Мобилно банкиране

В днешно време, повечето банки имат мобилно приложение, което Ви позволява да се възползвате от онлайн банкирането, използвайки телефона си. Това прави онлайн банкирането още по-удобно и Ви позволява бързо да проверите профила си, когато сте на шопинг, да прехвърляте средства, ако е належащо, или просто да проверите дали някой търговец не Ви е таксувал двойно.

Не забравяйте да се подсигурите, че влизате в профила си само когато използвате защитена интернет мрежа. Добре е да избягвате използването на публичен WiFi, докато изпълнявате тези транзакции. Мобилното банкиране прави онлайн банкирането още по-лесно.

5. Синхронизирайте приложенията си

Много приложения, изискващи пари, автоматично се синхронизират с информацията за онлайн банкиране. Това прави придържането към бюджета Ви много по-лесно. Приложенията често работят както на домашен компютър, така и на мобилно устройство, така че можете да сте в крак с времето и докато сте в движение. За самите Вас би било много по-лесно да следите разходите за бюджета си, използвайки някое от тези приложения.

Вече получаването на хартиени извлечения е все по-рядко срещано, но е много важно да проверявате сметката в банката си всеки месец, за да сте сигурни, че не превишавате разходите си. Ако банката Ви е малка, напълно възможно е и да не предлага функцията за синхронизиране, но все пак можете да актуализирате профилите си всеки ден, като влизате в профилите си ръчно.

Една от най-важните ползи от синхронизацията е, че можете да синхронизирате разходите си в реално време, така че ако Вие и Вашият партньор пазарувате поотделно, нито един от двамата да не прекали с харченето, без да го осъзнае.

Онлайн банки

Всички горепосочени ползи се отнасят както за традиционните банки с онлайн присъствие, така и за изцяло онлайн банките.

Една от най-съблазнителните характеристики на онлайн банките е по-високият лихвен процент, който получавате върху спестяванията си и други финансови продукти. Тези банки имат много по-малко режийни разходи за плащане и именно затова прехвърлят спестяванията на клиентите си. Други ползи са:

  • По-ниски такси за обслужване и поддръжка от тези на традиционните банки.
  • Няма банкови клонове, което означава, че ще можете да пестите повече, защото няма да можете да влезете във физически клон, откъдето да вземете пари в брой.
  • Много по-добро обслужване на клиентите, защото онлайн банките отделят много от финансовите си ресурси за събиране на данни и текущи подобрения в процеса на обслужване на клиентите.
  • Използвайки онлайн банки, Вие допринасяте за пестенето на ресурси, тъй като традиционните банки използват много повече хартия, електроенергия и др., в сравнение с онлайн банките.

Защитавайте се онлайн

Важно е да внимавате при онлайн банкирането, тъй като най-вероятно не желаете Вашата безопасност или неприкосновеност да бъдат нарушени. Важно е да изчистите бисквитките след всяка една банкова сесия особено ако използвате обществен компютър.

Трябва да се уверите, че паролата Ви е достатъчно дълга, че да не може да бъде хакната. Никога не давайте информация за онлайн профила си на някого, на когото нямате безусловно доверие. Трябва да се уверите, че сте защитили паролата си особено ако имате съквартиранти. Също така редовно проверявайте кредитния си доклад. Тези стъпки ще Ви предпазят от кражба на самоличността Ви.

Би било във Ваша полза да отделите време, за да предприемете необходимите предпазни мерки и редовно да следите сметката си за измамни такси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *