Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Пет неща, които трябва да знаете за парите!

Пет неща, които трябва да знаете за парите!

ПЕТ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ПАРИТЕ!

Правилното управление на парите е проста математика, но начинът, по който мислите за тях е това, което ще Ви помогне да бъдете успешни и финансово стабилни.

Тази статия е част от нашата образователна кампания за личното финансово планиране, която ще Ви даде полезни познания за постигане на вашите лични финансови цели.

Темата за парите е една от най-важните и може би най-малко разискваните теми в живота на всеки съвременен човек. Те обаче играят огромна роля и заслужават да им бъде отделено специално внимание. Истината е, че ако искате да водите щастлив, спокоен и финансово независим начин на живот, има някои неща, които трябва да знаете за парите и управлението им.

1. Златното правило

Без значение с какво се занимавате, къде живеете или нивото Ви във фирмената йерархия, щом стане въпрос за пари, има едно златно правило, което всеки трябва да спазва, ако иска да бъде финансово независим: Харчете по-малко от това, което изкарвате! Това правило може да бъде обяснено и в обратния смисъл: Изкарвайте повече от колкото харчите! Както и да изберете да го прилагате, важното е да се стремите в края на месеца сумата на разходите Ви да бъде по-малка от тази на приходите.

2. Спестяването трябва да започне максимално рано

Чували сте, че спестяването на средства е един от най-сигурните начини да натрупате средства и да бъдете финансово независими. Кога е добре да започне това, обаче? Отговорът на този важен въпрос е, колкото по-рано, толкова по-добре. Определете една сума или процент от месечния Ви приход, който да се превръща в спестяване автоматично и се придържайте към правилото: Спестявайте преди да харчите, вместо: Спестявайте след като сте похарчили.

3. Автоматизирайте процеса, за да осигурите бъдещето си

Спестяването в момента, в който получите средства, може да бъде много сложна задача, особено с всички изкушения, които ни заобикалят постоянно. Именно за това е добре да имате помощник в спестяването, както и в планирането на едно спокойно бъдеще. Тук на помощ идва личното пенсионно осигуряване или застраховка живот, към които автоматично можете да пренасочвате определена сума всеки месец. Така няма да имате спестяване в списъка си със задачи, но в даден момент ще усетите ефект от него. Автоматизирането може да стане и с директен превод от заплатата, като така се ползва и данъчно облекчение.

4. Бюджетът е необходимост

Ако се чудите къде отлитат парите Ви всеки месец, то непременно имате нужда от бюджет. Бюджетът е важна част от живота на всеки, който иска да бъде финансово независим и да контролира парите си по правилния начин. Когато си създадете бюджет и започнете да следите откъде идват и къде отиват парите Ви, ще можете много по-лесно да контролирате процеса и да избегнете критични ситуации.

5. Променете мисленето си

Правилното управление на парите е проста математика, но начинът, по който мислите за тях е това, което ще Ви помогне да бъдете успешни и финансово стабилни. Затова е добре да поработите върху мисленето си за парите, преди да започнете с всичко останало. Приемете, че парите са средство, с което можете да постигате лесно целите си и да осигурите за себе си и семейството си спокойствие и щастие. Затова мислете за парите като за Ваш съюзник и приемете спестяването като инвестиция, която в даден момент ще Ви се отплати.

Очаквайте нашите образователни материали за спестяването и управлението на личните финанси!

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *