Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Ползите и рисковете от притежаването на кредитна карта

Ползите и рисковете от притежаването на кредитна карта

Ползите и рисковете от притежаването на кредитна карта

Ползите и рисковете от притежаването на кредитна карта.
Как да използваме кредитната карта разумно.

Често задаван въпрос при ползвателите на кредитна карта е дали вземат правилното решение, когато започнат да я използват. Кредитните карти могат да предложат някои предимства в зависимост от начина, по който ги използвате, но като всеки кредит, те също представляват риск, ако не можете да върнете дължимото.

Ние от Izbiram.bg ще ви представим основните предимства и недостатъци при използването на кредитни карти, така че да можете да вземете информирано решение дали да кандидатствате за такава. Докато съумеете да ги използвате правилно, кредитните карти могат да имат редица предимства пред дебитните. Ето някои от тях.

Подобряват вашия кредитен рейтинг

Ако имате лош кредитен рейтинг- кредитните карти могат да помогнат да подобрите финансовото си състояние и да създадете по-добри навици при нужда от финансиране. Тъй като те са насочени към хора и с лоша кредитна история, често могат да начисляват по-високи лихвени проценти, но докато плащате баланса си редовно всеки месец, няма да се налага да плащате високи лихви. Постоянното изплащане на баланса ви означава, че ще можете бавно да натрупвате кредитния си рейтинг, като показвате, че може да вземате назаем пари отговорно за дълъг период от време. Използването на дебитна карта обаче не се появява никъде във вашата кредитна история , така че не може да ви помогне да я подобрите. Подобряването ѝ ви дава по-голям шанс при одобрение за потребителски и жилищни кредити. Ако не знаете как да проверите кредитния си рейтинг – може да прочетете повече тук за кредитната оценка.

Връщане на пари в брой

Кредитната карта за връщане на пари е популяризирана за първи път в Съединените щати, като идеята ѝ е да се използва колкото се може повече и ползвателя да получи да речем 1% от покупките си с отстъпка под формата на връщане на пари в брой . По-често използван е израза „кеш бек“. Днес концепцията е нараснала и узряла. Сега някои карти вече предлагат до 6% връщане пари в брой при избрани покупки, въпреки че такива доходоносни оферти включват тримесечни или годишни горни граници.

Безлихвени разходи

Ако трябва да направите покупка, но все още не сте спестили достатъчно, някои кредитни карти предлагат лихвен период от 0%, който ефективно ви позволява да вземате назаем безплатно – при условие, че извършвате месечните си плащания. Дори ако плащате минималната необходима сума на месец, пак ще заемате без лихва до края на този период. В този момент би било най-добре да изплатите изцяло дълга си, в противен случай може да бъдете върнати на стандартния лихвен процент на доставчика, който може да бъде доста висок. Възможно е да бъдете върнати на стандартната ставка, ако пропуснете плащане или надвишите кредитния си лимит

Намаляване на дълговете

Ако имате непогасени дългове, може да помислите за кредитна карта за прехвърляне на баланса – ще можете да прехвърлите съществуващите дългове по една кредитна сметка, обикновено с намалена или без лихва. Това означава, че намалявате сумата, която плащате върху лихвите, позволявайки ви да изплатите по-бързо дълга.

Купувате сега, но плащате по-късно

Когато направите покупка с дебитна карта, парите ви веднага изчезват. Тази възможност със сигурност може да бъде и по-удобна опция за използване на кредитна карта, тъй като тя ви позволява да закупите продукт или услуга, но да не плащате за това, докато денят за погасяване на задължението не дойде.
Задържането на вашите средства за това допълнително време може да бъде полезно. Стойността на парите във времето, колкото и да е безкрайно малка, ще ви спести пари. Забавянето на евентуално плащане прави покупката ви малко по-евтина, отколкото би била в противен случай. С кредитната си карта също може да си закупите дадена промоционална стока, чиято промоция ще изтече, когато имате наличност по дебитната си карта.

Безопасност

Плащането с кредитна карта улеснява избягването на загуби от измама. С времето са разработени различни инструменти за превенция, откриване на борба срещу измами още в момента на заплащане на дадена стока. Картодържателите могат да правят безопасни плащания, чрез токенизация (заменяйки основния код на сметката с цифри). Съществуват и други начини на защита като нулева отговорност и чип технология.

Разбира се както всяка финансова услуга и кредитните карти имат своите недостатъци, когато не се използват отговорно. Някои от тях могат да бъдат:

  • Изкушение – Тъй като са толкова лесни за използване и са под ръка във всеки един удобен момент, ако нямате дисциплината да контролирате покупките си – могат да ви въвлекат в сериозен преразход.
  • Такси за лихви – Ако купите нещо и не го изплатите в срок, в крайна сметка ще платите не само покупната цена, но и лихвения процент по този артикул. С други думи, ако имате баланс, всичките ви покупки в крайна сметка ще ви струват малко повече.
  • Такса поддръжка – Някои сметки имат годишни такси. Възможно е също да има такси за авансови плащания, заедно с високи лихвени проценти. Освен това можете да харчите повече за лихви и такси, отколкото печелите с отстъпки или връщане на пари в брой. Уверете се, че ползвате подходящата кредитна карта.
  • Промоционален период – Ниският лихвен процент може да изглежда като добра сделка, но много хора с изненада установяват, че процентът е бил само временен. Прочетете дребния шрифт внимателно, за да не плащате повече лихви, отколкото сте очаквали.

Кредитните карти се превърнаха в основен инструмент за живот. Те могат да се използват за покупки, за които не разполагате с пари в момента, в което няма нищо лошо. Кредитните карти са много удобни при спешни случаи. Кредитната карта може да ви помогне да покриете неочаквани разходи, ако не можете да си позволите да ги платите от спестявания. Непредвидените ремонти на превозни средства, домашните ремонти и подмяната на повредени уреди са разходи, които не чакат дълго отлагане – кредитните карти могат да помогнат, когато бъдат избрани разумно и се използват правилно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *