Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Предстои ви учредяване на фирма? Ето какво трябва да знаете за сметките, които банките предлагат за юридически лица!

Предстои ви учредяване на фирма? Ето какво трябва да знаете за сметките, които банките предлагат за юридически лица!

Предстои ви учредяване на фирма? Ето какво трябва да знаете за сметките, които банките предлагат за юридически лица!

Едно от най-ключовите неща, които трябва да направите, за да бъде бизнеса ви официален, е да учредите фирма.

Има толкова много неща, за които трябва да се погрижите, когато стартирате собствен бизнес. Всичко от идеята, до реализацията е ваша работа и в повечето случаи изисква много отдаденост. Ако всичко върви по план, едно от най-ключовите неща, които трябва да направите, за да бъде бизнеса ви официален, е да учредите фирма. За щастие, това не е задължително да правите сами. Има много компании, които предлагат такива услуги. Но едно от нещата, които трябва да направите, е да си откриете банкова сметка. Така попадате в клон на банка и пред вас се изправят различните типове сметки, които се предлагат на юридически лица.

В Izbiram.bg нашата основна цел е да помогнем на читателите си, като представим най-добрите и изгодни финансови услуги, предлагани на родния пазар. Така ще ви спестим време, което ще прекарате в чудене и пресмятане. Izbiram.bg постоянно разглежда различните продукти и услуги на финансовите компании, като набляга на следните техни характеристики – цена, условия, удобство, бързина и качество на обслужването. Ето защо решихме да направим разбор на типовете сметки, които родните банки предлагат на юридически лица. Така още преди да сте отишли в банката, ще бъдете наясно какво да очаквате.

И така, основните типове сметки, които се предлагат на юридически лица, са набирателна, разплащателна и специална. Ето малко повече за тях, както и какви са основните документи, които са ви необходими, за създаването на всяка от тях.

Набирателна сметка

Този тип сметка е задължително условие за регистрация на дружество и увеличаване на капитала му. Такава сметка може да открие всяко лице, управляващо и представляващо дружество в процес на учредяване. Средствата по тази сметка ще останат блокирани до регистрирането на съответното дружество или увеличения капитал. Този тип сметки могат да бъдат открити както в лева, така и в друга валута, а необходимите документи за откриването им са:

  • Попълнен формуляр за откриване на сметка;
  • Спесимен от подписите на лицата, които имат право да се разпореждат с парите по сметката от името на корпоративния клиент, и печат на фирмата
  • Протокол за учредяване на дружеството/решение за увеличение на капитала на дружеството
  • Съответният учредителен акт, както и документ, от който е видно кои лица са избрани за управители/управителен орган на дружеството, ако не са посочени в протокола/учредителния акт

Имайте в предвид, че в зависимост от типа на бизнеса, който имате, банката може да изиска допълнителни документи за откриването на набирателна сметка.

Разплащателна сметка

Разплащателната сметка за юридически лица служи най-вече за извършване на ежедневни банкови операции и плащания, както и да следите извършените транзакции и наличности по сметката. С разплащателната сметка можете да правите комунални плащания, да изплащате заплати/пенсии/комисионни/хонорари/осигуровки. Този тип сметка може да бъде открит както в национална валута, така и в чуждестранна. Документите, необходими ви за откриването на този тип сметка, са:

  • Искане за откриване на сметка;
  • Спесимен от подписите на лицата, които се разпореждат със средствата по сметката – попълва се на място в банков офис.
  • Съдебно решение за регистрация на дружеството;
  • Удостоверение за актуално състояние;
  • Номер по Булстат;
  • Дружествен договор.

Специални сметки

Специалните сметки или т.н. Ескроу сметки, се откриват в случаите когато е необходимо извършване на разплащане по сделки (например сделка с недвижим имот, придобиване на акции, дълготрайни материални активи). В този случай се сключва тристранно споразумение между Банката, получателя на средствата и трето лице – наредител, а средствата по сметката се използват едва когато условията по споразумението са изпълнени. Този тип сметки могат да бъдат както в левове, така и в чуждестранна валута. Тя е предназначена единствено за извършване на плащане свързано със съответно споразумение, като именно затова тя е с блокирана разходна част.


Прочетете още за: Как родните банки таксуват валутните преводи за юридически лица? Прочетете това, ако сте собственик на бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *