Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Предстои ми ипотечен кредит – дали да го направя?

Предстои ми ипотечен кредит – дали да го направя?

ипотечен кредит

Да има собствено жилище, което да превърне в свой дом, е може би една от най-често срещаните мечти на всеки човек.

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

Да има собствено жилище, което да превърне в свой дом, е може би една от най-често срещаните мечти на всеки човек. В днешно време, строежите на сгради са в своя пик и предлагат огромно разнообразие, което може да задоволи всеки вкус. Но дали всеки има финансите да си позволи мечтаното жилище?

В редки случаи някой може да заплати имота, който иска да купи, с пари, които е спестил. Повечето хора прибягват до помощ от банките във вид на ипотечни кредити. Този тип кредити са сериозна стъпка, която трябва да бъде добре обмислена. Ако ви предстои теглене на ипотечен кредит, ето няколко неща, които е добре да имате предвид.

Какво представлява ипотечният кредит?

Ипотечните кредити се отпускат на юридически и физически лица срещу обезпечение недвижим имот. В полза на банката се учредява договорна или законова ипотека върху недвижимия имот. Това означава, че банката иззема имота при неизпълнение на задължението и може да го препродаде, за да покрие разходите си.

На какви въпроси да си отговорите, преди да започнете да проучвате тази стъпка?

  1. Какви са спестяванията ми?
    Много често банките финансират само 80% от стойността на имота, затова вие трябва да имате останалите 20%, както и спестявания за евентуален ремонт и обзавеждане. Освен това, добре е да имате и спестявания, които да ви спасят в случай на болест, загуба на доход или друго неприятно и непредвидено събитие. Добре помислете с какви пари вече разполагате, преди да кандидатствате за ипотечен кредит!
  2. Какви са доходите ми?
    Сигурна ли е работата ви? Осигурява ли ви нужните средства да водите нормален начин на живот и да спестявате? Трябва да отговорите на този въпрос, защото ипотечните кредити често се отпускат за по-дълъг период от време (поне 15-20 години). Това означава, че през този период, трябва много добре да следите приходите, разходите и спестяванията си.
  3. 3. Дали не е добре да го отложа?
    Ако имате спестявания, които искате да вложите в жилище, помислете дали не е по-добре да ги инвестирате с цел да се увеличат, или дори да заместят напълно размера на евентуалния ипотечен кредит. И докато депозитите в банките не са достатъчно доходоносни, то има осигурителни и застрахователни планове, които могат да ви донесат желаното увеличение на спестяванията.

И така, ако сте решили, че вече сте готови да имате собствен дом, обмислете добре тази стъпка като си отговаряте на въпросите по-горе. Така ще сте сигурни, че ще избегнете критични ситуации и напрежение и ще имате възможност да се радвате спокойно на имота си.


Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *