Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Развитието на FinTech технологиите до сега и в бъдещето на Европа

Развитието на FinTech технологиите до сега и в бъдещето на Европа

Изгряващите звезди във FinTech сектора на Европа. Блестящите дванадесет

Финансовата технология постепенно се превръща в изключително модерна индустрия за стартиращи фирми, поради високия си потенциал за растеж и възможността за почти безкрайни иновации.

Изкуственият интелект (AI) постепенно се превръща в изключително важен аспект във финансовите услуги. Все по-често финансовите институции по света полагат усилия да въведат AI за автоматизация на задачите, обслужване на клиенти, анализ на поведението, както и за откриване на измами. Осъзнавайки ползите, които AI носи, те правят мащабни инвестиции, свързани с въвеждането на най-новите технологии. Очаква се стойността им да достигне 10 млрд. долара до 2020 г.


Във финансовите услуги приложенията за AI технологии съществуват в почти целия спектър на бизнеса – от алгоритмични приложения за борсова търговия и откриване на измами с кредитни карти до авто инвестиционни консултанти, пазарни проучвания и анализ на настроенията на клиентите.


Следващите десет финтех компании са някои от изгряващите звезди на Европа във финансовия сектор, на които със сигурност си заслужава да обърнете внимание:


1. Parashift (Швейцария)


Швейцарската стартираща компания Parashift разработва технологии, базирани на AI, за управление на счетоводни документи, като предлага услугите си чрез платформа, наречена SaaS, и APIs (application program interface – програмен интерфейс, притежаващ набор от фукнции, позволяващи създаването на приложения, които имат достъп до данните на операционна система, приложение или други услуги). Компанията е разработила платформа за машинно обучение, която е в състояние да разчете с безпрецедентна точност всички видове счетоводни документи – фактури, касови бележки, разписки за кредитни карти и др. Освен това, платформата умее да извлича документи напълно автономно.


Платформата съчетава прости и ефективни данни и управление на модели с човешка анотация на много голям набор от обобщени данни. Стартиращата компания успява да припечели 1 млн. швейцарски франка за изключително кратък период от време. Основателите на Parashift преди това лансират успешно и онлайн счетоводна платформа, наречена Accounto.io.


2. Sentifi (Швейцария)


Основана през 2012 г., Sentifi е швейцарска финтех компания, използваща AI и машинно обучение, за да даде възможност на инвеститори и други участници във финансовия пазар да се възползват от интелигентността на милиони хора и организации онлайн. Платформата позволява на финансови анализатори, мениджъри, журналисти и други участници да наблюдават пазара и да получават различни сигнали, които не са достъпни в класическите финансови информационни системи. Технологията също така засича рискови събития, които биха повлияли световните пазари и активи.


3. NetGuardians (Швейцария)


NetGuardians е реномирана швейцарска финтех компания, създадена през 2007 г., която помага на над 50 световноизвестни банки в борбата с финансовите престъпления. Компанията разработва т. нар. „решение с подсилена интелигентност”, спомагащо на банките да предотвратяват измами, давайки възможност на клиентите си да използват технология за машинно обучение, заедно с контекстна информация. Компанията твърди, че банките, използващи нейното решение, постигат с 83% по-малко неверни резултати и спестяват 93% от времето, изгубено при разследване на измами. NetGuardians е със седалище в Швейцария, но има офиси в Найроби, Варшава и Сингапур.


4. OakNorth (Великобриртания)


Основана през 2015 г., OakNorth е дигитално насочена банка, разработила AI платформата ACORN, която използва отлични процеси, машинно обучение и технологии, с цел ускоряване вземането на решения в процеса на кредитиране, за да помогне за автоматизирането на банковите услуги. ACORN работи чрез изтегляне на стотици точки от данни за каквато и да е индустрия, в която заемът ще бъде използван, за да анализира кредитния риск. Досега OakNorth е била финансирана с около 576 млн. долара.


5. Cleo AI (Великобритания)


Основана през 2016 г., Cleo AI е разработчик на интелигентен асистент на име Клео, който понастоящем помага на над половин милион потребители в Обединенто кралство, САЩ и Канада да разполагат с парите си по-рационално. Клео работи чрез платформа за съобщения, която, след като получи разрешение за достъп до информацията за профила, може да отговори на въпроси относно финансите на потребителя. Чрез използването на усложнена технология, Клео е създаден така, че да се учи непрекъснато и да се адаптира към навиците и предпочитанията на човека. Стартиращата компания отчете около 10 млн. долара печалба през септември миналата година, довеждайки финалната стойност на капитала си до 15 млн. щатски долара.


6. Fraugster (Германия)


Основана през 2014 г., Fraugster е софтуерна компания, използваща AI за предотвратяване на измами, свързани с онлайн търговия. Компанията е разработила уникална собствена технология, която взема данни от множество източници, анализира и кръстосано ги проверява само за няколко секунди, за да определи дали дадена транзакция е измамна, или не. Чрез мониторинг на хиляди точки за данни, технологията на Fraugster може да създаде картина на надеждността на потребителя. Компанията се занимава с управлението на риска на доставчици на платежни услуги от типа на Ingenico ePayments и Six Payments и плащания с годишен обем от 35 милиарда евро. Fraugster събра близо 14 млн. долара от финансиране през ноември 2018 г. и заяви, че ще използва средствата, за да продължи разширението си към нови пазари, включително САЩ, Азия и Европа.


7. CollectAI (Германия)


Основана през 2016 г., CollectAI е стартираща финтех фирма от Германия, която предлага цифрова платформа, базирана на изкуствен интелект, за плащане и събиране на дългове. Завършеният процес на електронно фактуриране, механизмите за напомняне на плащания и процесите за събиране на задължения помагат на компаниите да балансират между процента на възстановяване, разходите и задържането на клиентите. Компанията твърди, че има повече от 40 млн. евро вземания под управление. CollectAI е дъщерно дружество на Otto Group, най-големият търговец на дребно в Германия. Той стартира във Великобритания през февруари 2018 г. чрез партньорство с Pay360 by Capita.


8. Risk Ident (Германия)


Основана през 2012 г., Risk Ident е компания за предотвратяване на измами със седалище в Хамбург. Компанията е специализирана в електронно-търговския, телекомуникационния и финансовия сектор. Тя се занимава с идентифицирането и предотвратяването на престъпни дейности от типа на измами при плащания, поглъщания на сметки и кражби на самоличност. Risk Ident притежава два разработени продукта: DEVICE IDENT, който идентифицира устройствата на клиентите чрез техните уникални характеристики и ги анализира, независимо от техните лични данни, и FRIDA – софтуер за самообучение за борба с измамите. През 2017 г. компанията осигури обем на сделките си, наброяващ близо 50 милиарда евро, и се разшири до САЩ, като отвори централа в Бостън.


9. Axyon AI (Италия)


Axyon AI е стартираща финтех компания, която е разработила добре проучени решения за капиталовите пазари и управлението на активи. Компанията си сътрудничи тясно с учени от Университета в Модена, Италия, и има изградена собствена платформа, която осигурява прогнози с висока точност, които в момента са фокусирани върху стратегиите за разпределяне на активи и върху пазара на синдикирани заеми. Компанията си партнира с Refinitiv/Thomson Reuters и IBM. Axyon AI е една от печелившите компании на FinTech Fund, проведен през септември 2018 г., и наскоро придоби 1,3 милиона евро по време на програма за финансиране, създадена от ING Ventures.


10. Capital.com (Кипър)


Capital.com е кипърска финтех компания, предлагаща мобилното приложение за търговия Capital.com, което позволява на инвеститорите да търгуват с финансови продукти и да получават актуализации от патентованата платформа Smart Feed, свързани с актуални новини, анализи и изследвания, разработени въз основа на поведението на потребителите. От компанията се твърди, че приложението използва изкуствен интелект за откриване на обичайни търговски пристрастия и модели. Регулирана от Кипърската комисия за фондови борси, компанията успя да събере над 25 млн. долара в кръг от серия А за финансиране, воден от VP Capital през 2017 г.

Блестящите дванадесет

Финансовата технология (или FinTech) постепенно се превръща в изключително модерна индустрия за стартиращи фирми, поради високия си потенциал за растеж и възможността за почти безкрайни иновации. Интересен е фактът, че финтех компаниите имат потенциала да отнемат приходи на стойност около $4,7 млн. от традиционните финансови услуги.


Финтех компаниите са представени в управлението на сметки, кредитирането и финансирането, обработката на плащания и финансовите активи и капиталовите пазари, но това, което ги прави толкова привлекателни за малките и големите предприятия, е фокусирането им върху специфичните нужди на клиента. Финансовата информация и обработката са леснодостъпни, което позволява на бизнеса да се справя бързо с важни въпроси, като предоставя на потребителите средства за провеждане на незабавни и безпроблемни цифрови транзакции с безпрецедентна скорост.


Рисковите капиталисти отчитат масивната експлозия на финтех. През последните пет години за този тип компании са използвани над 23 милиарда долара. Още по-интересно обаче е как тенденциите сочат, че над 150 милиарда щатски долара могат да бъдат инвестирани в компаниите на финтех през следващите 3-5 години.


За да може наистина да успее, една финтех компания трябва да осъзнае, че придобиването на аудитория е най-важният елемент. Не забравяйте, че 90% от стартиращите фирми не успяват – и финтех индустрията не се различава. Всъщност, може да се твърди, че този тип компании имат много по-труден път, отколкото обикновените стартиращи компании, защото технологията им специално се занимава с прехвърлянето на пари, за което всеки човек е много по-предпазлив. Една погрешна стъпка в началото и фирмите може просто да загубят доверието на клиентите си завинаги.


Имайки предвид всичко това, трябва да отчетем присъствието на редица стартиращи финтех компании, които се справят блестящо във финансовата индустрия и успешно се издигат до върха, благодарение на способностите си да идентифицират ниша, да създадат наистина иновативна технология и да изградят потребителски опит, който вдъхва увереност. Тук са изброени дванадесет блестящи финтех компании, които определено заслужават внимание:


1. Stripe


Основана от братята Патрик и Джон Колисън, Stripe е конкурент на друга финтех компания – PayPal. Ирландската технологична компания оперира в над 25 страни, позволявайки на частни лица и предприятия да приемат плащания по интернет.


Stripe спечели $150 млн. през ноември 2016 г. в сделка, водена от General Catalyst Partners и CapitalG, които оценяват стартиращата компания на 9.2 млрд. долара. С това почти се удвоява оценката на компанията, наброяваща 5 млрд. долара, която бе поставена през 2015 г. Stripе е подкрепена от Sequoia Capital, Andreessen Horowitz и съоснователите на PayPal Питър Тийл и Елон Мъск.


Stripe постепенно започва да обслужва по-малки фирми. През 2016 г. компаниите Fortune 500 започват да търсят услугите на Stripe. През 2018 Target, SAP, NFL и двете президентски кампании използват услугите на Stripe, за да захранват поне част от обработката на плащанията, които са вградени в техните приложения и уебсайтове.


2. YapStone


YapStone, основана през 1999 г., се фокусира основно върху предоставянето на цялостни платежни решения за многомилиардни пазари и вертикални пазари, като например наемане на апартаменти. Тяхната стратегия е да да осъщестяват всякакъв вид плащания за най-големите пазари в света.


Този техен фокус допринася за ускоряването на растежа на персонала, приходите и плащанията в YapStone. Компанията преработва над 15 млрд. долара в размер на плащания годишно. Приходите на YapStone са се увеличили над 7 пъти, откакто компанията заработи 50 милиона долара заедно с Accel Partners и Meritech Capital Partners през 2011 г.


3. Braintree


Дъщерното дружество на PayPal, наречено Braintree, е компания, базирана в Чикаго, която е специализирана в мобилни и уеб платежни системи за електронната търговия. През 2013 г. PayPal придобива Braintree чрез сделка на стойност 800 млн. долара. Технологията на Braintree се използва за обработка на плащанията с кредитни карти в над 3000 сайта за електронна търговия, включително Fab.com, Airbnb, Uber, Hotel Tonight, LivingSocial и игри от типа на Angry Birds.


Braintree е една от първите финтех компании, които се фокусират върху мобилната търговия. Braintree вярват, че моментът, в който масово плащанията ще се осъществяват изцяло чрез мобилен телефон, наближава с бързи темпове. От 4,5 милиарда долара продажби, които компанията обработва всяка година, $1 милиард са от ползването точно на мобилни телефони.


Обемът на транзакциите на платформата на Braintree е нараснал 25 пъти (почти три пъти с всяка изминала година), откакто е придобит. През 2015 г. компанията заяви, че е надхвърлила 50 млрд. долара в обема на плащанията.


4. Adyen


Adyen e технологична компания, базирана в Амстердам, която предоставя на бизнеса решение за приемане на плащания навсякъде по света. Adyen обслужва повече от 4 500 фирми, включително Facebook, Uber, Airbnb, Netflix, L’Oreal, Spotify, Dropbox, Evernote, Booking.com, Vodafone, Mango, Crocs, O’Neill, SoundCloud, KLM и JustFab.


Наскоро Ayden бе обявен за лидер сред доставчиците на глобални търговски плащания. 100-процентовият темп на растеж на Adyen го превръща в най-добрия кандидат за IPO. През 2015 г. компанията почти удвоява приходите си до 350 млн. долара, като обработените плащания са над 50 млрд. долара. Това дава на компанията 2 млрд. долара оценка.


5. Lending Club


Считана за един от основоположниците на финтех индустрията, Lending Club е американска компания за „партньорство между партньорите” със седалище в Сан Франциско, Калифорния. Определена за най-голямата партньорска платформа в света, Lending Club управлява онлайн платформа за кредитиране, която дава възможност на кредитоискателите да получат заем, а на инвеститорите – да купуват банкноти, подкрепени от плащания по кредити.
Напоследък, Lending Club се насочва все повече към кредитирането на малкия бизнес. Компанията заяви, че през 2015 г. от платформата й са отпуснати заеми в размер на 15.98 млрд. долара.


6. Addepar


Addepar е основана от Джо Лонсдейл и Джейсън Мира през 2009 г. Представлява технологична компания за управление на инвестициите, която предлага интегрирана финансова софтуерна платформа. Софтуерът й се използва от единични и многофамилни офиси, големи финансови институции, а също така и от дарения и фондации.
Със своя 97-процентов годишен растеж на приходите, Addepar отчита над 500 млрд. долара активи в платформата си. Компанията наскоро обяви партньорство със Salesforce.
Addepar спечели наградата CODiE през 2016 г. за най-добро решение за финансово управление.


7. Commonbond


Тъй като дългът на студентския заем може да се определи като истински проблем за повечето студенти, Commonbond е компания, предоставяща решение за него. Компанията е един от най-добрите кредитори на пазара, който намалява цената на студентските кредити за кредитополучателите и предоставя финансова възвращаемост на инвеститорите. Компанията рефинансира студентски кредити на завършили студенти, спестявайки на средния кредитополучател над 14 000 долара за срока на кредита.


Компанията е основана през 2012 г. През 2016 г. събира 300 милиона долара дълг, за да отпусне заем на потенциални кредитополучатели. От началото си компанията е набрала около 1 млрд. долара.


Нещата, които правят Commonbond привлекателна, са нейната технология, която опростява и ускорява процеса на получаване на студентски кредит, и бизнес моделът й, който поставя на преден план обслужването на клиенти. CommonBond рефинансира студентски заеми на стойност над 100 млн. долара.


8. Kabbage


Тъй като става все по-трудно да се осигурят заеми от банка, Kabbage предоставя директно финансиране на малките предприятия и потребителите чрез автоматизирана платформа за кредитиране. Компанията е основана от Роб Фрохвейн, Марк Горлин и Катрин Петралия през 2009 г. и е със седалище в Атланта, Джорджия.


Продуктът за малкия бизнес на Kabbage е кредитна линия до 100 000 долара. Тя се основава на редица фактори за данни, включително обема на бизнеса, времето в бизнеса, обема на транзакциите, дейността на социалните медии и кредитния рейтинг на продавача.


През 2016 г. Kabbage печели 135 млн. щатски долара и така си подсигурява оценка от 1 милиард долара. През 2016 г. компанията бива обявена за годишния списък на CNBC Disruptor, а също така попада и в челните места в класациите на на Inc. 500 за втора поредна година.


9. Robinhood
Създадено през 2013 г. от Владимир Тенев и Байжу Бат, Robinhood е приложение за смартфони, което позволява на физическите лица да инвестират в публично търгувани компании и борсово търгувани фондове, изброени на борсите в САЩ, без да плащат комисионна на смартфоните си.


Известно е, че приложението има близо един милион клиенти и е набрало общо 66 млн. долара във финансиране на рисков капитал.


10. Wealthfront


Wealthfront e автоматизирана фирма за инвестиционни услуги, основана от Анди Рахлеф и Дан Карол през 2008 г. Компанията е част от нововъзникваща финансова ниша, известна като „робо съветници”. Wealthfront се стреми да усъвършенства основния бизнес за финансово консултиране, осигурен от традиционните инвестиционни компании, които от десетилетия използват служители, за да съобщават съвети за акции и взаимни фондове.


През 2013 г., компанията започва с около 97 млн. долара активи в управление и нараства с около 450% само за една година. По последни данни, фирмата управлява повече от 4 милиарда долара активи. Wealthfront е оценена на $700 милиона.


11. SoFi


SoFi е основана през 2011 г. и представлява онлайн компания за управление на финанси, която предоставя рефинансиране на студентски кредити, ипотеки и лични заеми.


Алгоритмите за кредитиране на фирмата пренебрегват строгите кредитни резултати, използвани от банките в полза на практическите показатели за платежоспособност. High Earners Not Rich Yet, по-известни като HENRY, представляват основната база от клиенти на SoFi. От 2016 г. насам SoFi е финансирала повече от 12 милиарда долара в общия размер на кредитите и има 175 000 членове. Следваща цел на компанията е да започне да се конкурира директно с традиционните банки.


12. BillGuard


Съществуват две неща, които традиционният потребител на кредитни и дебитни карти със сигурност ненавижда – измамни такси и скрити такси. BillGuard работи като компания за сигурност на личните финанси и производителност, за да информира потребителите си за финансовите им въпроси. Приложението за мобилни устройства и уебсайтът на компанията сканират транзакциите с кредитни и дебитни карти, като предупреждават потребителите за нередовни дейности от типа на измами, грешки при фактуриране или фалшиви и скрити такси.


Основана през 2010 г., компанията е сигнализирала над 60 милиона долара подозрителни такси за своите потребители. През 2015 г. BillGuard става собственост на Prosper Marketplace срещу $30 млн. BillGuard се смята за една от най-добрите иновации в онлайн банкирането на всички времена по пазарен консенсус. Компанията е призната за част от Топ 10 технологични компании от American Banker.

FinTech – бъдещето на Европа

От край време Европа бива описвана като „стария континент”. Това определение препраща съзнанието на човек към място, пълно с древни институции и остарели бюрократични процеси. До известна степен това е напълно вярно – в Европа все още имаме монархии и замъци. Въпреки това, ако обърнем внимание на малко по-нестандартна и нововъзникнала индустрия, ще открием, че нашият континент заема челните позиции по нейното развитие. Европа е начело на иновациите именно в нашумялата сега индустрия на финтех.

Тази година в Европа се наблюдава експлозия от скъпи сделки за рисков капитал. Интересен факт е, че дори надминаваме САЩ с близо 100 милиона евро по това отношение. Преди няколко седмици банковият стартъп OakNorth успя да събере 440 млн. долара финансиране от фонда на SoftBank „Vision” и Clermont. Това може да се определи за най-голямата финтех сделка за рисков капитал в Европа. Тя победи предишния рекорд от $300 млн. долара, определен от N26 месец по-рано. В действителност, финансирането на финтех компаниите за близо два месеца скочи до 1 млрд. евро през 2019 г., като се смята, че стартиращите финтех компании вече са си осигурили €921 млн. чрез 33 сделки. От друга страна, за да може да се проследи ясния прогрес, трябва да се спомене, че първите два месеца на миналата година донесоха едва 248 млн. евро на финтех компаниите.

Нарастването на активността ни кара да смятаме, че 2019 г. ще успее да засенчи всички години досега във връзка с финтех, тъй като секторът продължава да се развива с бързи темпове. Но кои по-точно са инвеститорите, които изстрелват модерната индустрия в рекордни висоти?

За да си създадем ясна представа за реалното развитие на финтех сектора и неговите движещи сили, съставихме списък на десетте най-активни инвеститори на рисков капитал в европейския сектор на финтех от началото на 2014 г. Броят на сключените от тях сделки поставихме в скоби след всяка една от компаниите:

 • Speedinvest (36)
 • Index Ventures (35)
 • NFT Ventures (27)
 • Passion Capital (25)
 • Anthemis (24)
 • HV Holtzbrinck Ventures (23)
 • Balderton Capital (23)
 • Kima Ventures (20)
 • Accel (20)
 • Point Nine Capital (18)

Близкото бъдеще на FinTech индустрията

С течение на времето хората все повече започват да се пристрастяват към мобилните си телефони, към интернет и изобщо към всяка една нововъзникнала технология, правеща живота по-лесен. Та хората дори вече ползват привилегиите на самостоятелното управление на автомобили! Както всеки би предположил, финансовият сектор няма как да изостане и да не се повлияе по някакъв начин от сериозната употреба на модерни технологии в наши дни. Това „сливане” не технологии и финансови услуги се крие зад определението „FinTech”.

В действителност, финтех е станал толкова масово разпространен в последните години, че дори думата се появява в бизнес речниците под лаконичната дефиниция: „продукти и фирми, които използват новоразработени цифрови и онлайн технологии в банковата и финансовата сфера”.

Това превръща финтех в една прекалено широка област и тъй като технологията е прекалено често срещана в нашето ежедневие, дефиницията на финтех е леко замъглена и средностатистическият човек не я разбира напълно. В края на краищата, депозитът на чекове през банково приложение, което почти всеки човек притежава на смартфона си, не изглежда кой знае колко революционно, след като веднъж вече сме използвали тази услуга. Е, това е един малък пример за финтех.

Някои други примери за финтех включват:

 • Мобилни банкови приложения и сигурност на мобилното банкиране
 • Онлайн банкиране
 • Гласово банкиране
 • Сигнали за текстови измами
 • Бързи Facebook съобщения за обслужване на клиенти
 • втоматични приложения за спестяване
 • Услуги за финансова защита
 • Нови характеристики за безопасност, предотвратяващи измами и идентифициращи кражби

Сега вече може би е ясно, че финтех представлява много повече от просто онлайн банкиране. Сред толкова много иновации в сектора, съществуват три наистина открояващи се тенденции, на които трябва да обърнем внимание през идващата година:

1. Приложения за автоматично спестяване и плащания

За повечето хора спестяването на пари е точно толкова трудно, колкото и ходенето на зъболекар. Но вече съществуват купища нови приложения и банкови функции, които се стремят да направят спестяването лесно и автоматично.

Един от най-добрите типове подобни приложения е по-известен като „round-up App”. Това приложение отделя рестото от ежедневните ви покупки и го препраща към спестовна сметка или към изплащане на дълг. Като цяло, начинът, по който тези приложения работят, е като закръглят всяка покупка до най-близкия долар – така че ако хипотетично си купите студен чай за $2.40, приложението закръгля покупката до $3 и взима $.60, инвестирайки ги в друга сметка, която сте определили предварително.

Това е лесен и автоматичен начин да се спестят пари, който е и безболезнен за повечето хора.

Приложения като Qapital, Digit, Blast и USAA прехвърлят всички пари в спестовна сметка. От друга страна, приложенията ChangeEd и Fifth Third’s Momentum позволяват на потребителите си да закръглят, с цел изплащане на баланса на студентския си кредит.

2. Гласовите команди, навлизащи в банковото дело

Много хора вече управляват музиката, телевизията и навигацията си само чрез гласови команди. Тъй като това изобретение вече е силно навлязло в ежедневния живот на хората, светът на банките се стреми бързо да навакса подобаващо.

В момента гласовото банкиране се предлага от Ally Bank, Mercantile Bank of Michigan и Capital One. Задачите, които понастоящем могат да бъдат извършени с гласово банкиране, са доста ограничени до прости функции като намирането на последната сключена сделка, но технологиите и функциите за сигурност напредват изключително бързо.

Не е налудничаво да си мислим, че в близко бъдеще ще можем да изпълним много други банкови задачи (като например прехвърляне на пари и кандидатстване за ипотеки) само чрез гласа си. Разработчиците на тази технология искат тя да се преме от обществото напълно натурално и да прилича на обикновена комуникация със Star Trek компютър. Това е интересна финтех тенденция, която си заслужава да бъде следена.

3. Защита на уязвимите потребители чрез финтех

Вече започват да навлизат нови финтех услуги, целящи защитата на възрастните от финансови измами. Идеята тук е да се помогне на възрастните хора да поддържат финансова независимост, като в същото време не съществува риск за имуществото им. Тези услуги са приложими и за тийнейджъри и юноши, които все още биват контролирани относно разходи от родителите си. Този тип нови услуги могат да улеснят родителите, давайки им възможност да осигурят надежден контрол над харченето на децата си и да провокират тяхната отчетност.

Една от най-популярните услуги е предплатената карта Visa (True Link Financial), която идва с контрол, позволяващ блокирането на определени търговци. Така че, ако например баба Ви харчи всичките си пари в един и същи сайт, тъй като има деменция, можете да блокирате картата и тя да не може да закупува стоки оттам.

Съществуват и услуги, насочени към разрешаването на по-сериозни проблеми. EverSafe прави точно това, давайки възможност на хората да знаят дали има потенциална измамна дейност или дали липсва редовен депозит.

Други финтех тенденции

Финтех е един огромен свят, развиващ се с изключително бързи темпове във всяка една секунда. Като копират дейността на недоусъвършенстваните финтех компании, по-големите банки правят новите и интересни продукти по-масови.
Технологиите правят цифровите банкови услуги все по-безопасни за използване. Вече дори съществуват банкомати без карта, пуснати в действие от компании като WellsFargo.

Въпреки че банковият сектор е по-устойчив на промени в сравнение с други индустрии, промените там стават все по-актуални и дори се случват прекалено бързо. Очертава се бъдещето на финтех да е изключително светло. Всички тенденции сочат към това, че финтех индустрията ще продължи да произвежда интересни продукти и услуги със същите темпове, както досега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *