Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Рискуваме ли, когато теглим бързи кредити?

Рискуваме ли, когато теглим бързи кредити?

Рискуваме ли, когато теглим  бързи  кредити?

Научете как можем да се предпазим от рисковете на бързите кредити

Tази статия е част от нашата образователна кампания Бързите кредити – отговори на важните въпроси.

Вече неведнъж ние от Izbiram.bg сме писали по темата за бързите кредити. От няколко години те са предпочитаният финансов инструмент за хора от различни възрастови групи, с различни професии и за различни цели. Всеизвестните вече бързи кредити са решение за проблемите на много хора, особено ако те са без доказуеми доходи по трудово-правни отношения или са с ниски доходи. Напоследък статистиката показва, че и все повече пенсионери прибягват до тегленето на бързи кредити. За лечение или за покриване на битови сметки. А тепърва предстои и активната подготовка на предстоящия отоплителен сезон.

Добре е човек да се стреми към по-добър начин на живот. Все пак той, живота, ни се дава само веднъж и не бива да ни е все едно как ще протече. Не е без значение как посрещаме радостните или тъжните моменти. Но и не бива да се доверяваме безрезервно на рекламите по телевизията – те невинаги показват истинското лице на промоциите. Зад атрактивните, лъскави или луксозни и лесно достъпни стоки и услуги, обикновенно стоят невидими или добре прикрити уловки.

Рискуваме ли, когато се доверяваме на рекламите за прекрасни условия при някои от компаниите за бързи кредити?

Когато човек е „притиснат до стената“ от непредвидени или лошо стекли се обстоятелства, обикновено има нужда и от финансова подкрепа. Но днес – в това трудно, динамично и с променени вече ценности време, невинаги може да разчита на такава подкрепа от приятели. Затова пък компаниите, предоставящи бързи кредити, са дори на един клик разстояние.

Риск винаги има, дори и за двете страни.

От една страна не всеки кандидат може да гарантира, че:

  • в близките няколко месеца /да не говорим за година-две или три/ няма да остане по някаква причина без работа, съответно-без доходи и възможност да покрива вноските си;
  • никой не е застрахован от злополука или природно бедствие, които биха попречили на безпроблемното изплащане на взетия кредит;
  • в днешното „море“ от компании за бързи кредити, можете да попаднете на некоректни кредитори, които променят условията и лихвите си в движение и без да ви уведомят предварително за това.

От друга страна, компаниите също рискуват много, защото изпадайки в безизходица, немалка част от клиентите им спират да си плащат вноските. Тъй наречените „лоши кредити“ не са нещо по-различно от отчитаната от бизнеса загуба. Ако вие имахте свой, макар и малък семеен бизнес, бихте ли работили на загуба?

Как можем да се предпазим от риска на бързите кредити?

  1. Да не се доверяваме на рекламите, а да четем – особено внимание да отдаваме на дребния шрифт.
  2. Да не подписваме каквото и да е, без да сме го прочели и разбрали. Максимално добре да се информираме за условията по предоставения кредит – какъв е срокът за издължаване, колко големи ще са вноските, на какъв период ще трябва да се внасят.
  3. Да проучим репутацията на компанията, от която ще вземем кредита. Днес „Чичко Google „ знае всичко не само за нас, а и за кредиторите. Мненията от различните форуми не са достатъчно – те могат да се манипулират много лесно. Много важно е каква е собствеността на компанията и дали членува в някоя от двете български асоциации за потребителско кредитиране. Членството гарантира спазването на определени правила, стандарти и приети етични норми. Освен това тези компании подлежат и на контрол. Важно е и дали компанията е вписана в регистъра на БНБ за небанковите финансови институции.
  4. Да се запознаем много добре със санкциите, ако просрочим плащане. При забавяне или пропускане на плащане по кредита, компаниите за бързи кредити начисляват неустойки, затова е добре предварително да знаем техният размер. По закон този размер не може да бъде непропорционален на размера на вноската. Например неустойка за просрочие от няколко дни в размер на цялата сума на кредита няма как да е пропорционална и легитимна.
  5. Да преценим много внимателно и отговорно своите възможности за понасяне на този нелек товар. Не е разумно да се взема такъв вид кредит за погасяване на вноски по друг, защото това е най-лесният и бърз начин за „завихряне на въртележката“, падането от която боли много жестоко и дълго.

Прочетете още за кампанията: Как да обедините задълженията си с кредит срещу обезпечение с алтернативен на банките продукт? Какви са предимствата за Вас?

Тази статия стигна до вас със съдействието на експертите от Микро Кредит, които активно работят за предпазване на клиентите си от рисковете при теглене на бърз кредит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *