Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Семеен или индивидуален бюджет?

Семеен или индивидуален бюджет?

Семеен индивидуален бюджет

Дали да поделяте парите си, или всеки да следва своя собствен бюджет е въпрос, на който всеки може да отговори по различен начин, в зависимост от навиците и приходите си.

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

Бюджетът е необходимост, стане ли въпрос за финансова сигурност и правилно разпределение на средствата. Ако искате да живеете спокойно и да не се притеснявате от кризисни ситуации, едно от първите неща, които трябва да направите, е да си създадете бюджет, към който да се придържате. Когато създавате семейство, обаче, пред вас ще се изправи въпросът: Семеен или индивидуален бюджет? Дали да поделяте парите си, или всеки да следва своя собствен бюджет е въпрос, на който всеки може да отговори по различен начин, в зависимост от навиците и приходите си.

Това може да доведе и до проблеми, ако се окаже, че вижданията ви се разминават или пък размерът на финансите ви се различава значително. Няма правилен отговор на този въпрос, но пък ето няколко неща, които ще ви помогнат да си изясните кой е най-подходящият вариант за вас и семейството ви.

1. Комуникацията е ключова:

    Първото нещо, което трябва да направите, когато решавате дали да имате общ или индивидуален бюджет, е да обсъдите подробно приходите и разходите си. Добре е да направите таблица, в която да ги попълните, както и датите на които се очаква да харчите или да получите пари. Отбележете и спестяванията си. Така ще имате яснота за това какво се случва с финансовото състояние на другия и ще можете да направите общ план за действие, който да е удобен и за двамата.

2. Разделени или общи:

    Има два начина, по който можете да плащате разходите си. Единият е да делите всички на половина, а другият е да си ги разпределите и всеки да има свои задължения за плащане всеки месец. Това кой начин ще изберете зависи от индивидуалните ви приходи и дните, в които получавате приход.

3. Не забравяйте и спестяванията:

    Много е важно, когато създавате своя бюджет да включите в него и спестяванията. Образованието на децата, застраховките и заделените пари са много важни не само за всеки човек, но и за всяко семейство. Тук отново можете да избирате дали да имате индивидуални спестявания, с които всеки да разполага както реши или да имате общ спестовен план. А защо не и двете, ако искате да се подсигурите за по-дълъг период от време. Получете безплатна и необвързваща консултация тук!

4. Бъдете гъвкави и мислете в перспектива:

    Когато планирате бюджета си, без значение дали той е семеен или индивидуален, трябва да бъдете подготвени за всякакви неща. Отговорете си на въпросите: Ами ако единия от двамата остане без приход? Ами ако и двамата останат без приход? Помислете по тях и създайте план за действие, който ще ви помогне да излезете невредими от подобни ситуации и няма да разклати нито финансовите, нито личните ви отношения. Важно е да сте готови да променяте бюджета и да сте склонни на компромиси.

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *