Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Ситуацията на жилищния пазар по време на пандемията. За скокът в цените и прогнозите

Ситуацията на жилищния пазар по време на пандемията. За скокът в цените и прогнозите

До момента цените на имотите винаги са се движили заедно с икономиката. Пандемията обаче ни изненада до такава степен, че имотите поскъпнаха сериозно, както в България, така и в много развити страни.

На какво може да се дължи неочакваното поскъпване на имотите?

  • Ниските лихви по жилищни кредити през последните няколко години
  • Повишените цени на суровините в строителството и ограничените доставки
  • Антикризисните финансови държавни стимули за икономиката по време на Covid-19

Като фактор за повишаването на цените на жилищата може да се отчете, че търсенето надвишава предлагането. Трудно е да се определи за в бъдеще как ще се развие ситуацията, тъй като в най-развитите страни в света, цените растат с най-бързия темп от последните три десетилетия. Бъдещето на цените зависи от нагласата на хората, а те определено смятат, че цените ще продължат да се повишават. Важни са и решенията, които ще вземат банките, тъй като моментната ситуация бе изключително благоприятна за длъжниците по ипотечни заеми. Доходността от отдаването на имот под наем, колкото и да е малка и несигурна е за предпочитане пред влога.

Какво показват цифрите и прогнозите за ситуацията  на жилищния пазар през 2021г.?

Сделките в България през първата половина на 2021г. са с 15% повече спрямо същия период преди две години, а ръстът на цените е средно с 6%, основно заради завишеното търсене. Инфлацията на цените на жилищата може да бъде сравнена с двата показателя – наеми и доходи. Ако за по-продължителен период от време цените на жилищата нарастват по-бързо от наемите, които могат да генерират, това може да е предупреждение, че цените не отразяват икономическите основи.  След като пандемията принуди милиони хора по цял свят да останат у дома, търсенето на жилища се задвижи още повече.

Ако сте изправени пред въпроса, дали сега е подходящия момент за покупка на  имот – допитайте се до нашия кредитен консултант.

Редица експерти твърдят, че цените трябва да продължат да се увеличават, тъй като спестяванията по време на локдауна на много хора са се увеличили. Така те са по-склонни да закупят по-голям и комфортен дом, където да живеят и работят. Други пък са на мнение, че цените на имотите са подкрепени от ниските лихви и бързо кредитиране, и ако лихвите се повишат, цените на жилищата могат да спрат да растат.

Покупката на имот несъмнено стана по-трудна за много хора в световен мащаб. Наемите също се увеличават, което застрашава цяло едно поколение да остане извън пазара, заради високите цени. Трудно е да се прогнозира кога ще отшуми бума на пазара в развитите страни. Европейската Централна банка започва да отдава значение на цената на жилищата и планира да включи този показател в измерванията си за инфлацията.  Има мнения, според които ипотечния дълг на съществуващите имоти може да е предпоставка за следваща икономическа криза, в случай че лихвите започнат да растат.

Какви инвестиционни възможности предлага имотния пазар в България и къде?

Столицата продължава да бъде предпочитана алтернатива за инвеститорите, тъй като цените на имотите бележат най-висок ръст и наемите са най-високи. Проблемът е, че и цените на имотите в София са най-високи, и за хора с малко спестявания, а дори и с ипотечен кредит е по-трудно да стигнат до сделка. Поради тази причина много хора влагат спестяванията си в имот в по-малко населено място, за да се предпазят от инфлацията.

Средният ръст на цените на имотите в столицата до средата на миналия месец е близо 10%, цената за квадратен метър достига 1200 евро, а средно за апартамент столичани в момента дават 110 000 евро. Най-скъпи си остават кварталите в района около Борисовата градина, а най-висок ръст е отбелязан в Горубляне – близо 30%. Вероятно причината за ръста е пускането в експлоатация на южната дъга, комуникативната част около булеварда и съвкупността от повече къщи в района, което се търси около пандемията. Пандемията задейства по-голямо търсене за покупка и вдигане на цените, съчетано с лек спад на наемите. Според направено проучване една инвестиция на апартамент в столицата струващ 100 000 евро може да бъде възвърната, ако се отдаде под наем средно за 25 години. Инвестицията за апартамент в Пловдив носи подобна доходност. Покупката в студентските градове в Русе, Благоевград и Велико Търново също се смята за добра инвестиция, за тези жилища винаги има търсене и с годините цената им се увеличава. Сред градовете с най-ниска доходност се нарежда Бургас, а пък най-достъпен за покупка е Видин (с цена от 360 евро на квадратен метър).

Ако сте предприели стъпката по закупуване на ново собствено жилище, не забравяйте да купите и идеалната част от земята под него, която ви се полага. Не би следвало да оскъпи сделката, възможно е да завиши данъците, но пък може да ви спести много бъдещи главоболия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *