Продължете към съдържанието
Начало » Новини » „Спасете нашите пари“ – нови измамни схеми

„Спасете нашите пари“ – нови измамни схеми

Спасете нашите пари

В тази статия ще ви разкажем за най-модерните измамни тенденции на пролетно-летния сезон на 2017 г.

Получавали ли сте някога дълги писма от нигерийски принцове, които обещават да споделят с вас многомилионни суми, ако сте готови да им помогнете с юридическите формалности?

Сега, на тези сълзливи писма, вярват само престарели възрастни хора, прохождащи в интернет пространството. Опитните интернет потребители обаче не трябва да се отпускат – измамниците измислят все по-изобретателни начини да стигнат до личните им данни. През изминалата година около 25 хиляди британци на възраст под 30 години са били жертви на измамници, а броят на измамени хора на възраст под 21 години се е увеличил с една трета.

В тази статия ще ви разкажем за най-модерните измамни тенденции на пролетно-летния сезон на 2017 г.

Телефонни обаждания от банки

Измамници, които се опитват по телефона да разберат за банковата ви сметка и ПИН-кода, звучат така, че дори и най-малките подробности в разговора с възможните жертви да са достоверни. Измамниците дори копират музиката, която банките използват, докато клиентите изчакват връзка с оператора и по този начин се опитват да направят тези обаждания по-убедителни. Но колкото и убедително да ви звучи, не очаквайте подобно обаждане от вашата банка. Незабавно приключете този разговор и се обадете на банката си, като използвате номера, който е изписан на гърба на вашата карта или на банковото ви извлечение. Свържете се с отдела за борба с измамите и ги информирайте подробно кой се е опитал да се свърже с вас и какво ви е казал.
 

Несъществуващи отстъпки

Хората обичат „промоции“ и „отстъпки“, а при отсъствието им дори сами започват да търсят такива. Измамниците активно използват тази слабост. В края на март, представители на известна верига супермаркети предупреждават своите клиенти, че в Интернет има „фалшиви“ талони за отстъпка, които измамниците използват за получаване на лична информация на техните жертви. За да получат този ваучер, клиентите трябваше да изтеглят специални програми, които се оказаха вируси или шпионски софтуер. Бъдете подозрителни към ваучерите и не вярвайте на всичко, което приятелите ви публикуват в социалните мрежи – те самите могат да са жертва на измамници, без да го знаят.

Фалшив антивирус

Ползването на интернет е почти като секс – без надеждна защита е по-добре да не се заглеждате дори. Наскоро мошеници започнаха да мамят хора, които искат да си осигурят сигурна защита за своя компютър. Най-често срещаните жертви на престъпниците са хора, които току-що са си купили компютър и неуспешно се опитват да си инсталират антивирусна програма. В опит да си помогнат, жертвите се обръщат към фалшиви сайтове на измамници, които вземат парите им за абонамент за антивирусна програма и дори получават отдалечен достъп до компютъра им.

Безплатно данъчно сирене

Плащането на данъци винаги е малко обидно, но пък колко е хубаво, когато получавате обратно платени вече данъци. Струва си обаче да се помни, че НАП не е най-прогресивната организация. Следователно, ако неочаквано сте получили имейл или SMS от HАП, внимателно проверете адреса, телефонния номер и съдържанието на съобщението на подателя. Авторът на тази статия през изминалата година също е получил имейл от данъчната служба, но самото съобщение беше със съмнителни връзки и писмото бе изпратено от подозрителен тип адрес.

Бърза печалба

Съмнението трябва да се прилага и за прекалено печелившите инвестиции. Както знаете, ако нещо изглежда „прекалено хубаво, за да е истина“, то най-вероятно е.

Нашият съвет е да се проверяват за информация в интернет страницата на фирмите или хората, в които възнамерявате да инвестирате парите си и да бъдете подозрителни към неочаквани обаждания, писма и имейли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *