Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Срочен депозит или спестовна сметка? Какво представляват и какви продукти предлагат родните банки на своите клиенти

Срочен депозит или спестовна сметка? Какво представляват и какви продукти предлагат родните банки на своите клиенти

Срочен депозит или спестовна сметка

Направихме малко проучване, което има за цел да разкрие разликата между срочните депозити и спестовните сметки.

Искаш да имаш финансова стабилност. Да можеш да си позволиш всичко, което желаеш. Да бъдеш спокоен, че ти и близките ти сте осигурени и максимално защитени от непредвидени харчове и ситуации. Но как да го направиш?

Всеки финансово грамотен човек знае, че не само приходите са важни за финансовата стабилност. Важно е и какво отива в графата „Спестявания”. Именно те са нещото, което ще те спаси при криза или ще ти осигури бързо и лесно екзотичната почивка, която искаш, новата кола или всяка друга покупка. Ето защо е много важно да отделиш специално време и внимание именно на спестяванията си.

Много хора казват, че спестяванията се следят най-добре, когато са в отделна сметка. Така можеш не само да ги следиш и контролираш, но и ще можеш по-трудно да ги харчиш, ако пред теб се изправи изкушение. Бърз поглед в интернет и веднага разбираш, че можеш да съхраняваш спестяванията си или в спестовна сметка, или в срочен депозит. Но каква е разликата?

В Izbiram.bg нашата основна цел е да помогнем на читателите си, като представим най-добрите и изгодни финансови услуги, предлагани на родния пазар. Така ще ви спестим време, което ще прекарате в чудене и пресмятане. Izbiram.bg постоянно разглежда различните продукти и услуги на финансовите компании, като набляга на следните техни характеристики – цена, условия, удобство, бързина и качество на обслужването. Ето за това, направихме малко проучване, което има за цел да разкрие разликата между срочните депозити и спестовните сметки. Така ще можете лесно и бързо да изберете най-добрия банков продукт за своите спестявания. Но преди това ще разясним какво представляват срочните депозити и що е то спестовна сметка.

Какво представляват?

Спестовната сметка представлява депозитна сметка с лихва, държана в банка или друга финансова институция, която предоставя скромен лихвен процент. Финансовите институции могат да ограничават броя на тегленията, които можете да направите от спестовната си сметка всеки месец. Те също могат да събират такси, освен ако не поддържате определен среден месечен баланс в нея.

Срочният депозит е банкова депозитна сметка с лихва, която има определена дата на падеж, като спестовна сметка. Средствата по тези сметки трябва да се държат за определен срок и за тях е ясно, че могат да се теглят или да се довнасят суми само чрез предварително известие. Ако клиентът иска да изтегли сумата преди края на договорения период, обикновено губи лихвата.

За какво се използват?

Спестовните сметки обикновено се създават, за да пазят пари, които не възнамерявате да използвате за ежедневни или редовни разходи. Спестовните сметки обикновено имат ограничения за броя на тегленията или транзакциите, които можете да правите всеки месец.

Срочните депозити са по-ниско рискови инвестиционни механизми, които осигуряват определен лихвен процент в замяна на предоставяне на средства, депозирани за определен период от време. При срочните депозити, възможността да теглите от тези средства преди датата на падежа е съпътствана с такси и санкции. Поради тази причина банките предлагат по-благоприятни лихвени проценти в сравнение с повечето основни спестовни сметки.

Какви са ползите?

Тъй като спестовните сметки изплащат лихви, е по-изгодно да държите ненужните си средства в спестовна сметка, отколкото в стандартна сметка, за да могат парите ви да растат. Докато спестовните сметки улесняват спестяването, те също така улесняват достъпа до вашите средства. Ето защо, ако искаш да инвестираш, но и да имаш свободата да теглиш и внасяш, когато пожелаеш, избери спестовна сметка.

Срочният депозит гарантира, че парите ти ще получат фиксирана лихва за определен срок. Има малко или никакъв шанс да загубиш паро, така че това е добра опция за предпазливите спестяващи. След като заключиш парите си в срочен депозит, нямаш какво да направиш, докато не изтече срокът. Това те предпазва и ако си импулсивен купувач. След като парите ти са в срочен депозит, налагат се тежки санкции, ако искаш да ги изтеглиш по-рано, така че всъщност срочния депозит може да помогне за ограничаване на лошите навици за харчене.

Какви са минусите?

Докато ликвидността на спестовната сметка е една от основните й предимства, това прави наличните средства прекалено лесни за използване, което би те примамило да ги харчиш. Спестовните сметки обикновено изплащат по-ниски лихвени проценти. В резултат на това те не трябва да се използват дългосрочно.

Правилото номер едно при срочен депозит е, че след като парите ви бъдат заключени, той се оттегля, докато изтече срокът! Ако трябва да изтеглите парите си по-рано, ще платите наказателна такса, плюс лихвеният ви процент ще бъде намален. Вашият фиксиран лихвен процент може да е сигурен, но от друга страна, това означава, че няма начин за да спечелите бонус лихва по срочния си депозит, както можете със спестовна сметка. Срокът на депозита е нисък, но минус е, че не е много гъвкав вариант за спестявания. Други продукти със съпоставими лихвени проценти, като например спестовните сметки, предлагат много по-гъвкави възможности и опции.

Какво предлагат родните банки?

За да сравните разликата между срочния депозит и спестовните сметки, използвайте нашият КАЛКУЛАТОР ЗА ДЕПОЗИТИ И СПЕСТОВНИ ВЛОГОВЕ:


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *