Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Стоките, закупени на изплащане – как се отразяват на нашия месечен бюджет?

Стоките, закупени на изплащане – как се отразяват на нашия месечен бюджет?

Стоки на лизинг

Оказва се, че огромна част от българите купуват стоки на кредит.

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

Смартфон на лизинг, нов телевизор и дори автомобил на изплащане…. Често в живота ни се случва да искаме нещо, но да нямаме възможност да го купим веднага. Тогава прибягваме към лизинга или стоковия кредит, който ни предлагат в магазина. Но до колко сме запознати с условията и как това се отразява на месечния ни бюджет?

Оказва се, че огромна част от българите купуват стоки на кредит. С всяка година процентът на имащите стоков кредит хора нараства с 6-10%. А средната сума, която решаваме да разсрочим, е около 1 000 лв.

Кога, обаче, е добре да изплащаме лизинг или стоков кредит и кога е по-добре да платим в брой покупката си?

В един идеален свят всеки човек ще има финансовата стабилност и възможността да купи веднага всичко, което реши. За съжаление, това не е така и често покупката на телевизор, телефон, кухненски уред или автомобил се оказва непосилна задача, освен ако не разсрочите сумата във времето. Ето няколко неща, които да имате предвид:

1. Определете колко важна е покупката

Когато покупката е инцидентна и изисква незабавна намеса, като развален хладилник, например, стоковият кредит е добър вариант в случай, че нямате заделени достатъчно средства за покупката на нов. Ако обаче нямате спешна нужда от стоката и покупката й може да почака, хубаво е да преосмислите добре кредита. Приемете го като допълнителен разход към месечния ви бюджет и преценете дали ще можете да се справите с него.

2. Спестете сумата, вместо да купувате на изплащане

Ясно е, че почти всеки по-голям магазин предлага да закупите стоките на кредит. А към всеки лизинг или кредит се начисляват допълнителни лихви и такси, които оскъпяват допълнително онова, което искате да си купите. Ако стоката, която купувате, не е спешна, можете да си спестите допълнителните такси като си създадете спестовен план и в продължение на няколко седмици/ месеца спестите сумата нужна за покупката на продукта и просто да го купите.

3. Обмислете непредвидени кризи

Ако обмисляте покупка на изплащане, помислете добре дали ще успявате да се справите с вноските. Дали те ще се впишат в месечния ви бюджет или ще бъдат допълнителен разход, който ще изисква да преразгледате досегашните си харчове. Какво ще се случи, ако не можете да се справяте с всичко? Да, стоките на изплащане ви осигуряват бързо и лесно нова техника или автомобил, но те са и допълнителен разход, който ще имате в следващите няколко месеца или години.

Преценете добре възможностите си преди да вземете стока на изплащане. За да не изпадате в ситуации, в който не можете да погасите вноските си и, за да не страда бюджета ви от покупката, добре е да разполагате с добре обмислен личен финансов план. Безплатна консултация за изработката му можете да получите в офисите на NN.

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *