Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Странни факти за парите

Странни факти за парите

Странни факти за парите

Научете няколко факти за парите, които най-вероятно никога не сте знаели

Парите карат света да се върти. Безспорно, нали? Всички ние знаем, че това е истина и всички използваме пари ежедневно. Но какво всъщност знаем за валутите по света? Ето някои факти за тях, които най-вероятно никога не сте знаели:

За да бъде произведено едно пени, се харчат 2,4 цента.

Странно е, но наистина струва повече от две стотинки да отсечеш една стотинка – точно толкова, колкото ще Ви върнат, ако си купите бонбони за $1,99. Навярно дори няма да си приберете рестото.

Бюрото за гравиране и печат в Америка използва 9,7 тона мастило всеки ден.
Бюрото за гравиране и печат на САЩ (наричано още „фабрика за пари“) разполага с две активни съоръжения, от които днес печата пари. Заедно тези две съоръжения използват умопомрачителните 9,7 тона мастило на ден.

5% от хората, които купуват лотарийни билети, представляват 51% от всички продадени билети.

За съжаление, обикновено не си струва да си купувате лотарийни билети. За някого, който е изминал 10 мили, за да си купи билета, е 3 пъти по-вероятно да умре по пътя, отколкото е да спечели джакпота.

За щастие обаче има по-лесни начини да печелите парите си. Намирането на правилния брокер ще Ви осигури далеч по-голяма възвръщаемост на инвестицията, отколкото един лотариен билет.

Хазартът генерира повече приходи всяка година от филми, зрителски спортове, тематични паркове, круизни кораби и записана музика, взети заедно.

Това е вярно. Тази индустрия в размер на 34,6 милиарда долара управлява масата, побеждавайки Том Круз, Далас каубойс, Мики Маус, седмица в Карибите и дори Ролинг Стоунс.

Реално погледнато, ако всички тези комарджии се научат да играят играта на фондовата борса, вместо да даряват парите си на собствениците на казина, всъщност може би щяха да са спечелили нещо.

94% от банкнотите по света са замърсени с бактерии.

Приблизително 94% от хартиените пари, които се движат от ръка на ръка, са осеяни с бактерии. Наскоро, проучване на NYU установи, че съществуват 3000 вида организми само върху 80 броя банкноти от $1 – включително бактерии, свързани с пневмония, хранителни отравяния и стафилококови инфекции.

Ако парите са твърде мръсни, че да ги докосвате, как се очаква тогава да си плащате сметките? Помислете за алтернативата – кредитна карта. Ако плащате навреме всичките си месечни вноски, ще повишите кредитния си рейтинг и по този начин лесно ще се отървете от мръсните хартии, без които обаче животът е невъзможен.

Всяка година има повече отпечатани пари за Монополи, в сравнение с истинска валута.

Популярната настолна игра отпечатва до 50 милиарда долара от своята валута всяка година. Ако тези пари не бяха просто хартийки, с тях можеха да се закупят много недвижими имоти. За да можете да се ориентирате, Бюрото по гравиране и печат в Америка е произвело само 1,3 милиарда долара миналата година.

Когато играете Монополи, ако фалирате, губите играта. В реалния живот обаче ситуацията е малко по-различна. Ако фалирате, не можете просто да обърнете дъската за игра и да започнете отначало… изисква се много повече труд, затова се подсигурете, че шансовете това да Ви се случи са минимални.

Само 8% от световната валута е във физически пари.

Ние живеем в дигитален свят, така че не е изненада, че само 8% от всички „пари“ реално са физически пари. Но няма нужда да бързате да ходите до банката. Цифровите пари в чековата и спестовната Ви сметка са точно толкова реални, колкото и парите в джоба Ви.

Плъхове са изяли 2,1 милиарда долара от парите на Пабло Ескобар.

Скандалният наркобос Пабло Ескобар е разполагал с толкова излишни пари, че е изгубил поразителните 2,1 милиарда долара заради… плъхове. Тъй като не е могъл да пази незаконните си приходи в банка, той ги е съхранявал в склад, където плъхове (със скъп вкус!) са се хранили с 10% от спестяванията му всяка година.

Напълно нормално е да нямате милиарди заделени пари, но вероятно сте запазили някакви спестявания, независимо дали ги съхранявате в кутия под леглото или в спестовната си сметка. Ако сте интелигентни, ще инвестирате тези пари отрано, за да увеличите максимално растежа им.

Най-голямата деноминация на валутата в САЩ е била банкнотата от 100 000 долара.

Най-голямата банкнота, отпечатана някога от Бюрото за гравиране и печат, е сертификат за злато на стойност 100 000 долара, отпечатан през 1934-1935 г. Той се е използвал предимно от банките и рядко се показвал на обикновените хора.

Докато американският монетен двор е отпечатвал и други непрактически големи банкноти (от 500 до 10 000 долара) през годините, днес скромните 100 долара са най-голямата стойност в обращение.

Всяка година американците харчат 117 милиарда долара за бързо хранене.

Според последните доклади, американците са изразходили 51 милиарда долара за любимите си домашни любимци през 2018 г., като 310 милиона щатски долара от тях са били специално изразходени за костюми за домашни любимци.

Освен това, 96 милиарда долара са били похарчени за бира, 800 милиона долара за бисквитки Girl Scout, 500 милиона долара за twinkies и 65 милиарда долара за сода.

Някои разходи обаче не са толкова забавни: американците също харчат милиарди (по-точно 104 милиарда долара) за лихви по кредитни карти. И когато цената на закъснелите такси за кредитни карти нараства бързо, дългът на кредитната карта става по-скъп с всеки изминал ден.

Нуждаете се от помощ, за да си заплатите дълга по кредитна карта? Заемът за консолидация на дълга може да Ви помогне да намалите баланса си до нула. Поинтересувайте се.

Ако имате само 10 долара в джоба си и в същото време нямате никакви дългове, Вие сте по-богат от 20% от американците.

Това е така, защото много висок процент от населението на САЩ е в дългове, като нетната им стойност е отрицателна.

Ако и Вие сте изпаднали в трудна ситуация и сте затънали в дългове, не се обезсърчавайте. Фалитът не е единственият изход. Фирмите за уреждане на дългове могат да Ви помогнат да си стъпите обратно на краката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *