Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Три неща, които определят нашия стандарт на живот

Три неща, които определят нашия стандарт на живот

Три неща, които определят нашия стандарт на живот

Mинималният доход е един от основните стълбове на борбата срещу бедността. Той позволява да се определят стандарти за един достоен живот.

Почти всеки от нас желае да си осигури по-добър стандарт на живот. Някои мислят не само за днес и утре, а и за времето, когато ще се пенсионира.
Изследванията показват, че много малко са хората, които успяват.

Статистиката сочи, че от 500 души, които са започнали трудовият си стаж на 25, когато навършат 65-годишна възраст, имат следните постижения:

 • милионер е станал само 1 от тях;
 • заможни са станали 24 души;
 • работят, за да живеят – 25;
 • починали са 180;
 • зависими от други хора са 270.

Една от основните причини за това е, че покупателната възможност на хората силно намалява, когато те, по една или друга причина, спрат да работят.

Причините за драстичното намаляване на покупателните възможности на хората са много, но основните са три:

 1. На първо място е инфлацията. Всички знаем, че тя е тази, която изяжда нашите спестявания, но рядко се замисляме за дългосрочните последици от нея. При дълъг период от време, влиянието на инфлацията е особено силно.
  Инфлацията в България от 2000 г. насам вече е над 100%, което означава, че всички сме загубили половината от покупателната си възможност спрямо тогава.
 2. Втората причина за загуба на покупателната ни възможност е, че повечето хора предпочитат да харчат, вместо да инвестират. Мотивът при младите хора да не започват да спестяват и да инвестират е, че изплащат ипотечен кредит.
  Кредитът, взет за покупката на каквато и да е вещ (дори и тя да е жилище), в крайна сметка се явява пасив, не е актив.
 3. Третата причина, която ни дърпа към по – ниския стандарт на живот в бъдеще е, че дори когато спестяваме, обикновено го правим в банкови депозити и недвижими имоти.
  Депозитите рядко дават доходност, по-голяма от инфлацията в дългосрочен план. Почти същата е ситуацията и при недвижимите имоти.

Какво може да се направи, за да се избегне това ?

В случая три простички неща могат много да подобрят това положение.

 1. Колкото по-големи доходи получаваме, толкова повече харчим, съответно все повече не ни достигат. На едни-за храна, дрехи и обувки, на други-за автомобил или къща, на трети-за яхта, но на всеки не достигат за нещо. Вземете решение! Парите постоянно няма да ви стигат, затова първо платете на себе си, с други думи – инвестирайте, а после плащайте данъци, кредити и купувайте вещи, които няма да използвате достатъчно често.
 2. Повечето хора нямат цел, не знаят и не се замислят какво искат да постигнат, не знаят и с каква сума пари искат да разполагат, в момента на пенсионирането си. Определете какво е за вас финансовата независимост. Добро решение е също да научите повече за парите и финансовото планиране.
 3. Помислете какво трябва да направите, за да се случи това, което сте дефинирали в точка 2.

Izbiram.bg сме подготвили БЕЗПЛАТНИ електронни книги с множество анализи, полезни съвети и ценни насоки на различни теми от нашия живот, но всички те свързани с финансовия аспект. Вижте кои са те и с какво могат да ви бъдат полезни ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *