Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Три сигурни начина да спестяваш пари, без това да тежи на бюджета ти

Три сигурни начина да спестяваш пари, без това да тежи на бюджета ти

начина да спестяваш пари

Спестяването е и най-сложната част от пътя към финансовата независимост.

Тази статия е част от нашата образователна кампания „Какво е лично финансово планиране или правилно ли е да живеем ден за ден?“

Спестяването е едно от основните неща, на които всеки, който иска да бъде финансово независим, трябва да се посвети. Заделените настрана средства дават сигурност и стабилност, че в случай на нужда ще можете да реагирате, а и ви позволяват да живеете живота си по своите собствени правила.

Спестяването е и най-сложната част от пътя към финансовата независимост. Или може би е смятана за такава, защото за него се говори много малко. Доказателство за това са близо 70% българи, които твърдят, че нямат никакви спестявания. Тази тенденция, обаче, лесно може да се промени с желание и малко по-добра организация.

Естествено, много хора ще си зададат въпроса: „Как да спестявам, когато имам толкова много разходи?”. А отговорът на този въпрос е именно: „Точно в този момент трябва да започнете да спестявате!”. На теория всичко звучи много лесно, но дали на практика е така? Спестяването изисква постоянство, търпение и правилна организация. Ето няколко малки трика да спестявате, без това да тежи на бюджета ви. Ако ги прилагате стриктно само след няколко месеца ще имате настрана една сума, която можете да увеличите или с която да постигнете отдавна мечтана цел:

1. Правилото на 10-те процента

Може би всеки е чувал за правилото на 10-те процента, но колко хора реално го прилагат? Според него 10% от всеки доход трябва да отиват за спестяване. Те са достатъчни, за да натрупвате прилична сума и са достатъчно малко, че да не повлияят на месечния ви бюджет. Например, ако доходът ви е 1 000 лв. месечно, то 100 лв. се превръщат в спестявания, а останалите 900 лв. използвате за месечните си нужди. Така за година спестявате 1 200 лв., които освен, че са там при нужда, можете да инвестирате и да ви осигурят допълнителен доход.

2. Не подценявайте монетите

С тях е свързан един от най-лесните начини да спестявате. Монетите имат огромна сила, ако се комбинират с търпение. Упражнението е лесно, всяка вечер събирайте всички монети, които имате в себе си, в касичка. Така те ще се натрупват, а вие няма да се изкушавате да ги харчите. Този метод не е много бърз, но е сигурен. Ако го правите постоянно, за половин година може да се сдобиете с 300 до 600 лв. – средства, които също можете да вложите при останалите си спестявания или с които да си осигурите мечтана по-скъпа покупка.

3. Отървете се от ненужните вещи

Всеки от нас в дома си има вещи, които не използва. Може да са подаръци, от които нямате нужда, дрехи, който вече не носите или дори антики. Не се колебайте да ги продадете и да спестите парите изкарани от тях. Така не само ще си осигурите допълнителни спестявания, но и ще разчистите място в дома си за нещо ново и много по-необходимо. Подобен тип разпродажби могат да ви донесат добра сума пари, която да спестите или инвестирате.

Статията бе подготвена за Вас с любезното съдействие на експертите на NN България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *