Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Финансово независими и свободни на 40?

Финансово независими и свободни на 40?

Финансово независими и свободни на 40?

Повече за движението FIRE („Financial Independence, Retire Early“ или „Финансова независимост и ранно пенсиониране“

Възможно ли е да натрупаме достатъчно средства, за да спрем да работим в разцвета на кариерата си и да се отдадем на спокоен живот?

През последните години все по-голяма популярност в света, особено в САЩ и останалите развити страни, набира движението FIRE. Последователите на FIRE („Financial Independence, Retire Early“ или „Финансова независимост и ранно пенсиониране“) споделят идеята, че човек е финансово свободен когато разполага с достатъчно пари и достатъчно време, за да живее така, както иска. Става въпрос за онези хора от поколението милениум (между 24 и 34 години), които искат да живеят по-добре от своите родители. Те не могат да си представят да работят до 65 години и единственото време, в което да реализират своите мечти, да бъде времето на годишния им отпуск.

Концепцията FIRE

В днешно време, преследвайки финансовото благополучие, хората работят все повече и повече, и се идентифицират с професиите си, макар нерядко работата им да е неудовлетворяваща и натоварваща – по 10 часа в офиса, пет дни в седмица. Това, от своя страна, рефлектира на и без това малкото останало свободно време, с което разполагат. А всъщност свободното си време посвещават на терапия срещу потиснатостта от работните дни, в набавяне на натрупаните липси, вместо да подарят това време на любимите си хора, като просто общуват пълноценно с тях.

Така за последователите на ранното пенсиониране, пестенето на пари всъщност не е крайна цел, а средство и възможност за по-добър и пълноценен живот. Според FIRE ранното пенсиониране не е традиционното пенсиониране. Това по-скоро е възможността човек да натрупа финансови средства, така че да вложи времето си в каузи и в неща, които според него имат смисъл; да има възможност за избор колко време да работи.

Формулата за успех на последователите на FIRE e комбинация от различно отношение към парите и това да се живее съзнателно, да се харчи разумно, де не се задлъжнява, да се пести отрано и да се гради богатство.
Да се пенсионираш на 60 или 70 години звучи доста плашещо, но как така някои успяват да направят това без нито една бръчка по лицето?

Магическата дума е планиране на личните финанси

Планирането на личните финанси е необходимо да бъде комплексно и да обхваща няколко различни области: инвестиционно, пенсионно, застрахователно, данъчно и наследствено планиране.
За реализирането на концепцията FIRE има различни теории и формули, като най-популярната от тях е да бъдат умножени фиксираните месечни разходи (тези, които са задължителни и без които човек не може, като вноски по кредит, наем, храна, транспорт и други) по 12, и след това по 25. Това означава, че ако месечните разходи са 1 000 лева, то на година те са 12 000 лева, а за 25 години стават 300 000 лева. Формулата на FIRE е да бъдат увеличени приходите, да се оптимизират разходите, и да се инвестират умно спестяванията.

Как да се реализира?

Съществуват няколко правила, към които последователите на движението се придържат, за да постигнат целта си.

  Правило 1. Експертите препоръчват да се спестяват между 40% и 60% от доходите. Първо се изчислява колко пари са необходими, за да се постигне целта за лична финансова независимост. Тази сума може да варира в зависимост от това какво човек иска да направи с времето си, къде ще живее, дали има други източници на доход и колко дълго след пенсионирането се очаква да бъдат ползвани спестяванията. Според привържениците на FIRE щом спестените пари достигнат 25 пъти годишните разходи, финансовата независимост е постигната. При повечето хора това обикновено отнема 10-15 години.
  Правило 2. Спестяванията е необходимо да се инвестират в (нискорискови) вложения на фондовия пазар, недвижима собственост или друг подходящ финансов инструмент според поставените цели. Смята се, че не може да се разчита на парите в банкови депозити, откъдето може да се получават само символични доходи.
  Правило 3. Необходимо е осигуряването на възможности за реализиране на пасивен доход, като например отдаване под наем на апартамент или на друга недвижима собственост.

  Правило 4. Важно условие е разходите да бъдат намалени. Поддръжниците на идеята съветват човек да се храни вкъщи и да намали излишните разходи; да прави разбор на нещата, от които наистина се нуждае и от които може да се лиши. Необходимо е напускане на матрицата на постоянното харчене и постоянния недостиг. Важно е и да бъдат елиминирани всички дългове до момента, в който човек започне да разчита на пасивни доходи.

  Правило 5. През всяка отделна година не бива да се изразходват повече от 4% от спестяванията, и така – завинаги.
  Правило 6. Финансовата грамотност е от значение. Последователите на FIRE силно се интересуват, четат, както и се допитват до финансови специалисти, за да се информират за възможни финансови решения. Така те са в състояние да разработят своя личен финансов план и да изберат подходящите финансови инструменти, които, според техните нужди, ще им помогнат да достигнат до желаната финансова свобода.

Източник NN България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *