Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Финансов план за 2021г. Как да организираме правилно бюджета си?

Финансов план за 2021г. Как да организираме правилно бюджета си?

Финансов план за 2021г. Как да организираме правилно бюджета си?

Финансов план за 2021г. Как да организираме правилно бюджета си?

Изминалата година определено не мина по начина, по който очаквахме в началото ѝ. На много от нас плановете за харчене и спестяване се отклониха и нещата се обърнаха с главата надолу. Това обаче не е причина да не продължим напред с планирането, напротив – добре е още по-стриктно и в детайли да се насочим към организирането на бюджета за 2021г.

Помислете върху целите си, напишете ги на един лист или на компютъра си, за да може във всеки един момент да ги наблюдавате и приоритизирате.

Определете какъв е периода на целите, които си поставяте и променете навиците, които рефлектират на бюджета ви

• Краткосрочни цели – от шест месеца до пет години

• Средносрочни цели – пет до десет години

• Дългосрочни цели – повече от десет години

Повечето от нас надвишават бюджета си, защото нямат целенасочен план.

Помислете за бюджета като инструмент, който организира месечния ви паричен поток

Първото, което трябва да направите е да платите критичните разходи и след това да решите какво да правите с останалите . Под критични разбирайте фиксираните разходи – за комунални услуги, ипотека, заеми, задължителна застраховка…Използвайте листа си или таблица, за да опишете какво влиза в бюджета ви какво излиза от него. Така ще имате ясна представа какво остава, след като от месечното си заплащане извадите фиксираните разходи. След това може да решите каква част от оставащите ви пари, може да разпределите за краткосрочни, средносрочни или дългосрочни цели. Важно е да се прави разлика между необходимите и луксозни разходи. Няма нищо лошо в изпълнението на луксозни желания, но е важно да знаете къде да поставите чертата. Анализирайте бюджетните си съкрушители.

Ето и част от решенията, които ви предлагаме:

• Намерете начин да живеете по просто. Бъдете организирани, плащайки дълговете си навреме и ги автоматизирайте.

• Носете обяда си от вкъщи(средно българина харчи между 150-200лв. месечно за храна и напитки в работно време).

• Отървете се от вредните навици или поне ги намалете.(тютюнопушене, алкохол, джънк фуд..)

• Потърсете вариант за работа от вкъщи. С вида на технологията, която имаме в днешния свят, има все повече онлайн работни места, които улесняват работата от вкъщи, което е и част от бъдещето.

• Реализирайте пасивни доходи. Пасивният доход е, когато сте в състояние да реализирате доход, докато работите по малко. Идеи за такъв доход са: наем от недвижими имоти, дивиденти, създаване на онлайн курс или магазин.

• Предоговаряйте кредитите си, абонаментните планове за телевизия, интернет, телефон и т.н.

Наложително е да имате адекватни спешни средства при кризисна ситуация. Ако изпаднете в такава е добре да имате и алтернатива като потребителски кредит.

Спестявайте под различна форма

Без значение колко заема или кредитни карти имате и колкото е ниска вашата заплата, разумно е да определите някаква сума (5-10% от нетната ви заплата), която да спестявате. Заделената сума може да сложите на депозит(линк към депозитите), да я вложите в спестовна застраховка или дори да държите кеш (ако решите, че е разумно). Наличието на пари под формата на спестявания, които да използвате за спешни случаи, наистина може да ви предпази от финансови проблеми и да ви помогне да спите по-добре. Това е още по-необходимо в несигурните времена в света по време на COVID, където може да намалят заплатата ви или дори да сте изправени пред риска от загуба на работа.

Създайте си страничен шум на допълнителни доходи

По време на спада на пазара, задвижван от пандемия, видяхме, че паричните средства обслужват различни цели. Това може да бъде диверсифициращ и стабилизиращ актив в портфейла ви . Паричният резерв също може да ви помогне да се възползвате от възможностите, които могат да възникнат, като например закупуване на акции, когато цените спаднат.

Ползите от диверсификацията на паричните средства и краткосрочните инвестиции – като спестовни сметки с доходност, закупени средства на паричния пазар, краткосрочни съкровищни ценни книжа или банкови депозити – могат да помогнат за буфериране на портфейла по време на спад на пазара. Тъй като акциите са склонни да бъдат относително нестабилни, ще искате да помислите за запазване на парите, които очаквате скоро, за по-стабилни инвестиции. Например, ако на детето ви му предстои да отиде в университета през следващата година, не искате да бъдете принуждавани да продавате акции на понижени цени, за да финансирате това обучение за първа година може да помислите за пари в брой – краткосрочни съкровищници.

Паричните средства също могат да ви поставят в позиция да се възползвате от потенциалните възможности. Както видяхме през 2020 г., спадът на пазара може да бъде жесток, но кратък – след като достигна минимум през март на изминалата година и рекордни върхове до август. Ако видите привлекателна възможност за покупка по време на спад, бихме препоръчали да се възползвате от нея.

Направете си спестовна застраховка Живот

Животът може да се промени за миг. Не винаги ще сте млади. Ако сте здрави и трудоспособни е моментът да се обърнете към застрахователния си агент, за да ви изготви оферта за застраховка Живот. Хората с добър финансов план се надяват на най-доброто, но планират и неочакваното.

Спестовната застраховка живот е комплексно решение в допълнение към дългосрочна спестовност с гарантирана сума на вноските във фонда. Може да взимате различни решения през срока на договора ѝ като добавяте разширени покрития и използвате натрупаните средства след втората година. Да не забравяме, че спестовната застраховка живот ви осигурява при трайна нетрудоспособност над 50%, като прекратявате внасянето на вноски и в края на периода ще получите цялата сума. Другата полза за ползвателите на застраховката е данъчната преференция до 10% от облагаемия доход, които се признават за разход, ако сте се сдобили с полицата.

Научете своя кредитен рейтинг

Нищо не ви пречи да проверявате поне веднъж годишно кредитния си рейтинг и нямате причина да не го знаете. Вашият кредитен рейтинг влияе дали ще сте одобрен за заем, дали ще ви наемат на определени работни места, лихвения ви процент и други важни критерии. Относително лесно е да повишите кредитния си рейтинг, което го прави един от най-добрите начини за спестяване на пари.

Ако не знаете кредитния си рейтинг, можете да използвате Scorify , за да проверите кредитния си рейтинг безплатно или да се запознаете с пълната си кредитна история. Освен това, проверката на резултата ви е първата стъпка за подобряване на кредитния ви рейтинг.

Ние от Izbiram.bg се стараем да повишаваме финансовата култура на всеки читател, така че да може успешно да управлява личните си финанси. А в основата на управлението им е изготвянето на финансов план, който да създаде яснота, дисциплина и спокоен начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *