Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Човешката природа и ерата на нестабилните финанси

Човешката природа и ерата на нестабилните финанси

Човешката природа и ерата на нестабилните финанси

Проучвания от 2017 г. разкриват колко крехко е финансовото състояние на хората.

Да управляваме финансите си е трудно, защото сме склонни да бъдем прекалени оптимисти, да следваме импулсивните си решения и да избягваме лошите новини.

Трудно е да управляваме добре парите си. Трима на всеки десет души в Европа не разполагат с никакви спестявания. Проучвания от 2017 г. разкриват колко крехко е финансовото състояние на хората.

Разбираме повече за това как хората вземат своите финансови решения от поведенческите науки, а често пъти крайният резултат не съвпада с очакванията на икономистите. Според стандартната икономическа теория да сме твърде оптимистични, да избягваме лошите новини и да се придържаме към това, което знаем, са ирационални човешки качества. Въпреки това, след анкетиране на 14 606 души за техните спестявания, дългове и инвестиции, се наблюдават точно тези тенденции.

Не правя нищо за финансовото си състояние

В икономическата теория намаляването на лихвените проценти прави спестяванията по-привлекателни. Така хората не спестяват парите си, а вместо това започват да ги инвестират. Това, което открихме чрез нашето проучване е, че въпреки че някои хора са променили начина по който спестяват част от финансовите си средства, повече от половината от тях (56%) изобщо не са променили спестовното си поведение.

Заслужава си лихвените проценти да бъдат следени и да се потърсят алтернативни варианти, за да увеличите възвращаемостта си или просто да защитите това, което вече притежавате. И все пак някои от нас оставят нещата да следват ежедневната инерция, която са набрали.

За дълга

Колкото повече информация – толкова по-добре, нали? Не и ако има шанс тази информация да бъде под формата на лоша новина. От психологическа гледна точка изглежда, че по-лесният вариант е да избегнем подобна информация. Проучване от 2017 г. сочи, че 10% от анкетираните хора, които имат личен дълг не знаят дори каква е неговата стойност.
Може би хората не са добри в проследяването, а може би умишлено са забили глава в пясъка, избягвайки мисли за дълговете които имат.

Защо да използваме спестявания, за да изплатим дълговете си?

Трима на всеки десет души в Европа има личен дълг, но също така притежават и известни спестявания, които вероятно биха могли да се използват за изплащане на част от тези дългове. Лихвените проценти, получени при заем, често пъти са по-високи от лихвите, спечелени от спестявания, затова има смисъл с някои от тези спестявания да се изплатят всички съществуващи дългове.

Изследване на университета в Нотингам разкрива, че средно британско домакинство може да спести около 650 паунда (729 евро) годишно само от ненужни такси.

Оптимизъм въпреки липсата на спестявания

Попитахме хората колко щастливи се чувстват с техните спестявания. Приблизително 1/3 от тях споделиха, че се чувстват комфортно или много комфортно. Комфортът е субективно понятие и затова не винаги отразява истинското ниво на нечии спестявания. В проучването, което направихме, 8% от хората споделиха, че са доволни от нивото на спестяванията си, въпреки че не притежават абсолютно никакви спестявания.

Друго проучване от 2017 г. разкрива подобни резултати. В него 69% от анкетираните американци се чувстват комфортно със спестяванията си. В същото време много от тях не могат да покрият неочаквани разходи от 400 долара без да продадат нещо или да вземат пари на заем.

Прекалено оптимистично настроени ли са хората, изключвайки шанса за непредвидени разходи? Прекалено уверени ли са, вярвайки че могат бързо да съберат средства ако се наложи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *