Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 10 малки навика, които ще ви доведат до голям успех!

10 малки навика, които ще ви доведат до голям успех!

10 малки навика, които ще ви доведат до голям успех!

„Всичко в живота започва с надежда и свършва с навик!”Лилиан Хелман

„Всичко в живота започва с надежда и свършва с навик!” Лилиан Хелман

Искате ли да успеете? Искате ли да имате щастлив живот? Имате ли затруднения да постигнете мечтите си? Може би разковничето е в това, че не притежавате малки навици, които постепенно да ви изведат до голям успех.

Ние от Избирам.бг ще ви кажем 10 от тях, които ще ви помогнат по пътя към щастие и просперитет.

1. Научете се да казвате „НЕ”!

Изпадали ли сте в ситуация, в която искате да кажете „Не”, но ви става неудобно и казвате „Да, ще го направя!”? Няма нищо лошо да бъдеш отзивчив и да помогнеш на роднина, на приятел или на колега. Лошото е, че много често, за да си спестите моментното неудобство, правите компромис със себе си или семейството си.

Затова – научете се да казвате „НЕ” и не пренебрегвайте себе си!

2. Научете се да не се оправдавате!

Какви обещания дадохте на себе си в началото на годината? А на рождения си ден? Спазихте ли ги? Една от най-честите причини да не успяваме е факта, че се оставяме външни фактори, като времето, икономическата или политическа обстановка, шефа, роднините, да определят живота ни. И за да успокоите собствената си съвест се оправдавате със „Сега не е момента”. Напротив – момента е точно сега и ако искате да успеете трябва да спрете да търсите оправдания, а да действате!

3. Бъдете себе си!

Какво си помислихте за вашия колега последните пъти, в които пред вас говореше едно, а когато трябваше да защити позицията си се извъртя на 180 градуса? Същото си помислете и за себе си следващия път, когато се уплашите да бъдете себе си, заради страх да не ви нахока шефа или за да се харесате на другите.

Запомнете – хората, които наистина ви ценят го правят заради самите вас, а не защото им угаждате!

4. Бързайте бавно!

Днешното ни общество е обхванато от синдрома „бързо”. Живей бързо, обичай бързо, издигай се бързо, карай колата си бързо! Истината е, че най-трайните и истински неща в живота ви са тези, които са постигнати бавно и в продължение на дълъг период от време.

Една японска поговорка гласи – „Дори на крадеца му отнема десет години да научи занаята”. Така, че каквото и да искате да постигнете, дайте си достатъчно време.

5. Не се страхувайте от промените!

Защо работите работа, която не харесвате? Защо живеете с хора, които не обичате? Защо ядете храна, която не ви е вкусна? Има само един отговор на всички тези въпроси – защото се страхувате да се промените. Но страхът и успеха никога не вървят ръка за ръка, а в различни посоки.

Затова, ако искате да успеете започнете да променяте нещата в живота си, които не харесвате. И започнете да го правите днес.

6. Фокусирайте се върху настоящето!

Една от любимите думи на всички нас е утре. Утре ще говоря с шефа да ми увеличи заплатата. Утре ще отделя повече време на децата си. Утре ще си облека ново палто. Утре, утре, утре…

Помните ли онзи лозунг от началото на демокрацията „Утре започва от днес!”. Това е истината – ако искате утре да успеете, да се промените, да живеете по-добре направете първата крачка днес. И всеки следващ ден правете по нещо, макар и дребно, което да ви води към целта.

7. Бъдете благодарни за малките неща!

Синдром на днешното материалистично общество е грандоманията. Успехът и щастието се измерват с по-голяма кола, по-голяма къща, по-скъпа почивка.

Истината обаче е друга. Най-важните неща и нещата, които ни карат да се чувстваме успели са малките неща. Неща като една усмивка, една мила дума. Това, че ние и близките ни сме здрави.

Ако искате да имате успешен живот научете се да сте благодарни за малките неща, а не за парите, кариерата или голямата кола.

8. Учете се от грешките си!

Всеки греши! Ако не греши това означава, че не прави нищо. Вие не искате да сте от неправещите нищо и пропиляващи живота си, нали? Затова се научете да приемате грешките като част от живота, но никога не пропускайте да извлечате поука от тях. Само така ще вървите напред. В противен случай ще правите едни и същи грешки и ще бъдете все същите неуспели хора!

9. Обградете се от хора, които са ви приятни!

Веднага ще се намерят хора да кажат – „Това не е възможно!”. Донякъде това е така, защото ние не можем да си избираме колегите или комшиите.

Но за разлика от това можете да избирате важните за вас хора, като приятелите! И да започнете да общувате само и единствено с тези от тях, които са позитивни, които не ви натоварват с проблемите си и не мрънкат постоянно за времето, за парите или други неща. Обградете се с хора, с които времето ще бъде не просто приятно, а незабравимо.

10. Не харчете излишно!

Ако харчите пари за неща, от които нямате нужда, в един момент ще се наложи да се лишите от неща, които наистина са ви необходими. Разбира се, това не означава, че трябва да стискате всяка стотинка, да си купувате само евтини неща или да се лишите от компанията на любимите си хора, защото трябва да платите едно кафе. Просто спрете да купувате неща, без които можете да съществувате спокойно и щастливо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *