Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 10 съвета, които ще Ви помогнат да постигнете финансова независимост, ако имате повече от един кредит

10 съвета, които ще Ви помогнат да постигнете финансова независимост, ако имате повече от един кредит

10 съвета, които ще Ви помогнат да постигнете финансова независимост, ако имате повече от един кредит

Наша цел е и да увеличим финансовата култура на Българите, за да постигнем всички заедно по-добър и финансово независим начин на живот.

Имате ли кредити? Колко са на брой? Може би изплащате апартамент, с ипотечен кредит, лизинг за кола и онзи бърз кредит, който изтеглихте, когато пералнята се развали и трябваше спешно да купите нова…


Ако ситуацията Ви е позната, не сте сами. Според статистика, всеки трети българин има кредит. Нещо повече, всеки българин, който има кредит, има поне още един. Това означава, че изплащането на повече от един кредит се е превърнало в тенденция, която обаче може да Ви донесе много стрес и притеснения.

И ако си мислите, че това е порочен кръг, от който няма излизане, ние сме тук да променим това вярване. В Izbiram.bg искаме не просто да Ви предлагаме най-изгодните финанови предложения. Наша цел е и да увеличим финансовата култура на Българите, за да постигнем всички заедно по-добър и финансово независим начин на живот.

Ето защо събрахме в едно 10 съвета, които ще Ви помогнат да постигнете мечтаната финансова независимост по-бързо. С тях ще можете да си осигурите спокойствие, изплащайки кредитите си, без това да означава нови кредити и излишно напрежение:

1. Бъдете откровени със себе си и направете списък с всички задължения

Да се изправите срещу задълженията си може да Ви се стори страшно, но е необходимо, ако искате някога да постигнете финансова свобода. Ето защо, първата стъпка е да запишете на един лист/таблица/ приложение, всички задължения които имате. Не забравяйте да включите минималната вноска, датата на падеж и остатъка до пълно изплащане на задължението.

2. Опитайте да намалите лихвата, където е възможно

Лихвата е нещото, което най-много оскъпява кредита. Ето защо, когато започнете да правите план за изплащане на своите кредити, обърнете внимание на лихвите. Потърсете опции за рефинансиране с по-ниски лихви. Така, когато намалите лихвата по дадено задължение, имате 2 опции: да намалите вноската или да намалите времето, за което то да се изплати. Изборът е Ваш.

3. Проверете таксите, които Ви взима банката

Знаете ли какви суми плащате за теглене, трансакции и поддържане на сметките в обслужващата Ви банка? Тези на пръв поглед „стотинки“ могат да се превърнат в стотици левове, ако не внимавате. Ето защо, добре е да направите сравнение между таксите, които Вашата банка взима, както и други банки. Изберете най-изгодната оферта. Все пак, целта е да спестите пари и да оптимизирате максимално излишните разходи.

4. Използвайте метода на снежната топка (The Snowball method)

Този метод ще Ви помогне да видите резултати по-бързо и да се почувствате удовлетворени от себе си. Методът е следния:

  • Направете списък с всичките си задължения като суми и вноски;
  • Изберете най-малкото задължение, което да изплатите напълно най-бързо и лесно (с една вноска, например);
  • Платете минимума по останалите си кредити;
  • След като приключите с най-малкото задължение, насочете се към следващото по големина и повторете горните стъпки.

Методът на снежната топка е чудесен начин да започнете да изплащате кредитите си по-бързо. А фактът, че виждате задълженията си да изчезват едно по едно, ще увеличи мотивацията Ви да приключите и с последния по-бързо.

5. Правете двуседмични плащания, вместо месечни

Един от най-лесните начини да се справите с един проблем е като го разбиете на по-малки задачи. Така, ще Ви бъде много по-лесно да изплащате вноските и няма да давате по-големи суми на веднъж. Разделете всяка вноска на две част и ги правете на всеки две седмици.

6. Помислете за транспорта

Ако разполагате с личен автомобил, може би знаете, че той е както удобство, така и сериозен разход. Направете проста сметка дали наистина има нужда да ходите с него на работа всеки ден, или ще Ви излезе по-евтино, ако ползвате градски транспорт. Така ще си спестите суми, които може да използвате, за да постигнете финансовата си независимост по-бързо.

7. Възползвайте се от кредит за обединение на задължения

Овен множеството вноски, друг проблем на това да имате повече от един кредит, са датите на падеж, които трябва да помните. За да си спестите това, проучете възможностите за обеднение. Кредитите за обединение на задължения събират в едно всички вече съществуващи кредити като ги изплащат. Така, на Вас остава да плащате само един кредит, с една вноска и една лихва. Без да Ви се налага да помните всички падежни дати, можете да се възползвате и от по-ниска лихва, особено ако обедините задължения като бързи кредити, кредитни карти и лизинги.

8. Обмислете мястото, на което живеете

Ако живеете под наем, помислете дали не може да се преместите в по-малко и евтино жилище. Така ще спестите сериозна сума всеки месец, която можете да използвате за изплащане на кредитите си.

9. Започнете допълнителна работа

Имате нужда от повече пари, за да изплатите по-бързо кредитите си? Имате нужда от 2 неща: да харчите по-малко или да печелите повече.

Ако имате умения за работа с компютър, лесно можете да намерите дистанционна работа по определени проекти, която да Ви донесе допълнителни средства, с които по-бързо да изплатите кредитите си.

10. Научете се да казвате НЕ

Една от основните причини, водеща до проблеми с финансите, е невъзможността да кажете не. Като онзи път, когато сестра Ви искаше да отидете на шопинг, и не успяхте да се сдържите. Или когато жена Ви и децата искаха да отидете на почивка в 5 звезден хотел, но Вие нямахте заделени толкова пари.

Да, това е нормално и се е случвало почти на всеки, но ако искате да постигнете и най-вече, да запазите финансовата си независимост, това е едно от най-важните неща, които трябва да направите. Всичко тук е въпрос на приоритети. За това следващият път, когато се каните да изхарчите определена сума за нещо маловажно, помислете дали не е по-добре да кажете НЕ в името на финансовата си независимост и спокойствие.

Ако искаш най-добрия финансов продукт за нуждите си ние ще анализираме финансовото ти състояние и ще ти предложим най-доброто решение, специално за теб. Намери най-евтиния и изгоден кредит за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *