Продължете към съдържанието
Начало » Новини » 4 области за развитие на личността, осигуряващи ни по-добър живот

4 области за развитие на личността, осигуряващи ни по-добър живот

развитие на личността

Научете се да контролирате тези области и животът ви ще стане по-пълноценен и по-добър.

Замисляли ли сте се как се е формирало вашето възприятие за света?

Замисляли ли сте се откъде са вашите убеждения и навици?

Как се е формирала вашата картина за света?

Ние всички живеем в един лабиринт, това е – нашият живот. И за всеки от нас има утро, вечер, празници, правила, закони.

Но защо едни постигат много добри резултати, други – по-малки, а трети – не успяват.

Оказва се, че за всеки от нас картината за света е различна. Ние всички по различен начин гледаме на света. В определени случаи някои виждат възможности, а други – в същата ситуация и при същите обстоятелства – виждат проблеми.

Вероятно сте чували анекдота, в който се разказва за двама мениджъри на обувна фабрика, изпратени в командировка на далечен южен остров.

Когато се върнали от командировката, единият казал:

  • Да продаваме обувки на този остров е „бита карта“ – там всички ходят боси.

А другият казал въодушевено:

  • Хора, ние сме милионери! Да продаваме там нашите обувки. Защото там все още никой няма обувки и всички ходят боси.

Една и съща ситуация, а подходът – различен.

Как се случва всичко това?

Има 4 области за развитието на личността.

  • Първата област е психологията – за да можем да разбираме себе си и да разбираме другите хора. Нека се фокусираме на себе си – какво се случва с мен, как реагирам аз на определени събития, които се случват в моя живот и как да живея по-нататък с това.
  • Втората област е физиологията. „Едно от големите ми постижения е, че за по-малко от година време, отслабнах с 25 килограма.“ Наистина добро постижение, не всеки го може.
  • Третата област е продуктивността. Защо е важно да се събуждаме всеки ден преди 6 часа сутринта? Всеки от нас разполага с 24 часа.
    Знаете ли, че Доналд Тръмп става всеки ден в 5 часа и започва своя ден с анализ на финансовите показатели?
  • Четвъртата област е увличането – чрез своите навици и умения да съумеете да предадете своите знания или умения на други хора или да ги увлечете след някаква своя идея.

Но, преди всичко, за всеки от нас е важно да помни, че информацията идва при нас отвън. Тоест преди да се появи у нас каквото и да било ново убеждение, то то обикновенно идва отвън.

Например:
Шофирате и виждате катастрофа с пострадали – това ви стресира, създава у вас неприятни чувства, влияе ви на подсъзнателно ниво.

Или виждате разплакано мъничко детенце, самичко, явно изоставено или загубило се. Това няма как да не ви повлияе.

Добре е да изолираме или контролираме негативно влияещите ни ситуации и неща. На първо място – телевизията, социалните мрежи… Да не допускаме в собствената ни градина, намираща се в нашият мозък, да се хвърлят камъни.

В тази връзка – добре е отвреме-навреме да правим инвентаризация на собственото си обкръжение. Инвентаризация е груба дума за отношенията ни с хората, но наистина трябва да държим по-далеч от себе си хората, които ни влияят лошо.

Познавате ли такива хора? Около вас има ли такива хора, които ви дърпат назад или надолу и ви създават неприятни емоции ?

Има такива хора, с такава мисия в живота-да пречат на другите да живеят живота си, както искат. Просто трябва да почистите около себе си, да ги изолирате.

Трябва сами да видим какво се случва с нас при различни ситуации и да контролираме – с кого общуваме; какво ни грабва вниманието; каква информация попада в главите ни. През цялото време да контролираме това, което постъпва отвън. Защото това изключително много и силно ни влияе.

Представете си: излизате сутрин за работа и виждате своята красива и чиста, подредена и ухаеща, цветна градина, а до нея любимият автомобил-една от постигнатите ви мечти. Децата тичат около вас с чуруликащи гласчета.

Или: излизаш сутринта, насреща полуразрушен гараж, изкарваш от него грохнал стар „Запорожец“.

Това е информация, която ти влияе и създава у теб убеждение.

Научете се да контролирате това и животът ви ще стане по-пълноценен и по-добър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *