Продължете към съдържанието
Начало » Новини » „KBC Bank“ купува „Обединена българска банка“

„KBC Bank“ купува „Обединена българска банка“

„KBC Bank“  „Обединена българска банка“

БНБ разреши сливането на ОББ и СИБАНК

Българската народна банка (БНБ) одобри сделката за белгийската финансова група „KBC Bank“ N.V. (KBC) да придобие пряко 99.91% от капитала на „Обединена българска банка“ АД (ОББ). В момента KBC притежава в България и друга банка – СИБАНК.

Очаква се одобренията на всички регулаторни органи да бъдат получени до средата на годината, когато сделката ще бъде юридически финализирана.

„За нас тази сделка е много важна. Вече ще сме трети в България в банковия сектор. Освен СИБАНК притежаваме и ОББ, което очевидно е лидерска пазарна позиция. Освен това притежаваме и ДЗИ, който също е голям застраховател в страната. В комбинация от тези финансови активи е особено важно за нас. На първо място стратегически, но и защото ние вярваме в тази страна, която отбелязва значително икономическо развитие. Когато през 2009 дефинирахме основните си пазари, България бе определена като основна задача“, заяви главният изпълнителен директор на „KBC Bank“ Йохан Тейз.

Обединена българска банка е част от финансовата група на Националната банка на Гърция, която извършва успешна дейност повече от 160 години. Понастоящем мрежата на нейната група от банки включва и над 290 офиса на Балканите и по света. Членовете на Групата предлагат пълната гама финансови и банкови продукти, сред които инвестиционно банкиране, застраховане, взаимни фондове, брокерски услуги, лизингова дейност. Други членове на Групата на НБГ в България са “Интерлийз” – най-голямата лизингова компания в България и ОББ Асет мениджмънт, занимаваща се с управление на инвестиционни портфейли.

СИБАНК е динамично развиваща се търговска банка с над 20-годишен опит в предлагането на пълната гама от банкови и финансови услуги и продукти както за гражданите, така и за корпоративните клиенти и малките и средни предприятия. Разполага с широко разгъната клонова мрежа в цялата страна и непрекъснато инвестира в обновяването и разширяването й. От 2007 г. СИБАНК ЕАД е част от белгийската банково-застрахователна група КВС. Интегрирането й с другата компания на групата в България – ДЗИ, позволява прилагането на иновативен подход в предлагането на нови за българския пазар банково-застрахователни продукти и услуги.

Със сливането на двете банки (СИБАНК и ОББ) се прави голяма стъпка, както в сферата на банкирането, така и в застраховането. Новосъздадената група ще стане третата по големина на активите в България. Дейностите на двете компании в България се припокриват частично на продуктовите пазари за банкиране на едро и на дребно, животозастраховане и застрахователно посредничество в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *