Калкулатор пенсионно осигуряване

Сравнете условията на всички пенсионни фондове в България. Изберете пенсионен фонд на база българско или чуждестранно дружество, на база големина на дружествата и на база реализирана доходност за последните 12 месеца или последните 3 години. С нашия специално разработен за доброволно пенсионно осигуряване калкулатор сравнявате условията на доброволните фондове и получите информация за таксите на дружествата.

Повече информация може да намерите в секция Често задавани въпроси

 • Как мога да проверя в кой пенсионен фонд се осигурявам?

  Всеки роден след 1960г. има Универсален пенсионен фонд. Разпределението в съответните фондове става въз основа на личен избор, а ако не сте направили своя, ще бъдете разпределени служебно. В случай, че нямате информация или сте забравили кой е Вашият пенсионен фонд, може да подадете молба към НАП, от където да разберете кой е пенсионния фонд, към който сте разпределени. В случай, че имате ПИК, може да получите тази информация и през страницата на НАП (www.nap.bg).

  Сравнете условията на всички пенсионни фондове в България.

 • Как мога да получа информация за средствата по личната ми сметка?

  Ако искате  да знаете с какви средства разполагате по личната си сметка, може да получите тази информация: като посетите офис на осигурителната компания ИЛИ онлайн, в сайта на съответното пенсионно дружество, ако разполагате с осигурителен номер и парола.

 • Какви са таксите на пенсионните фондове?

  Таксите, които всяка компания удържа в момента за Универсален и Професионален фонд са еднакви и са: 3.75% такса за управление, която се удържа еднократно от всяка вноска и 0.75% годишна такса от цялата натрупана сума.

  При доброволните фондове таксите са значително по-ниски и се определят от вида (месечна или годишна) и размера на вноската.

 • Какви са различните видове пенсионни фондове?

  Пенсионните фондове се делят на универсален, професионален и доброволен. Универсалният е задължителен за родените след 31.12.1959г. и в него постъпват 5% от брутната заплата. Професионалният е задължителен за работещите при 1-ва и 2-ра категория труд. При него постъпват 12% от заплатата за 1-ва и 7% от заплатата за втора категория. Доброволния фонд е такъв, в който можете да се осигурявате, ако желаете, като вноските могат да бъдат лични, или за сметка на работодател.

 • Защо да се осигурявам в доброволен пенсионен фонд, вместо да вложа парите си в банков депозит?

  Осигуряването в доброволен пенсионен фонд е подходящо за всеки, който иска да спести допълнително или да добави допълнителна сума към основната си пенсия. За разлика от депозитите, лихвата при пенсионния фонд е значително по-висока, вноските са освободени от данък, а натрупаните средства не подлежат на запор.

 • Как мога да сменя пенсионния си фонд?

  Ако искате да прехвърлите своя пенсионен фонд в друго дружество, всичко, което е необходимо да направите, е да посетите офис на новото дружество и да заявите желанието си за промяна. Промяната е възможна и онлайн, ако разполагате с личен електронен подпис.

 • Наследява ли се пенсия от Универсален пенсионен фонд?

  ДА. Средствата от индивидуалната партида се наследяват в случай на смърт. Вашите наследници могат да избират дали да получат сумата наведнъж или разсрочено. В случай на смърт преди осигуреното лице да е получило право на допълнителна пенсия, натрупаната сума се изплаща на наследниците по права линия. Ако починалият е пенсионер, наследниците му ще получат остатъка от партидата еднократно или разсрочено.

 • Облага ли се с данък лихвата, която се начислява върху натрупаните ми средства в доброволния пенсионен фонд?

  Не. Лихвата, която ще получите от доброволен пенсионен фонд е напълно освободена от данък както при самото разпределение, така и при получаване на средствата.

 • Мога ли да изтегля средствата от моята партида преди пенсиониране?

  Когато става въпрос за фондове Универсален и Професионален, сумата НЕ може да се тегли преди пенсиониране. При доброволното пенсионно осигуряване с лични средства, можете да изтеглите натрупаната сума във всеки един момент.

 • Как да избера пенсионен фонд?

  Ако се чудите как да изберете към кой пенсионен фонд да се запишете, нашият калкулатор е тук на помощ. В него, след избор на вида фонд и попълване на необходимите данни, ще получите списък с фондовете в България, които отговарят на посочените от Вас критерии.