Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Безценни съвети за хора, кандидатстващи за ипотечен кредит

Безценни съвети за хора, кандидатстващи за ипотечен кредит

Безценни съвети за хора,  кандидатстващи за ипотечен кредит

Ако искате да получите предложение с нисък лихвен процент, първо ще трябва да си отговорите на няколко въпроса.

Ако искате да се подсигурите с добър лихвен процент по ипотечен кредит, първо трябва да свършите някои неща. Като за начало, решете за какъв кредит искате да кандидатствате, колко пари искате да заемете и каква месечна вноска ще бъде подходяща за доходите Ви. След като проверите какви условия Ви предлага дадена банка, не забравяйте да сравните офертата с още няколко банки, за да решите подобаващо кое предложение Ви устройва най-много.


Покупката на жилище със сигурност може да се определи като приключение. Първо трябва да сте наясно какъв дом можете да си позволите. По-късно обаче се появява и заемът. Ако искате да получите предложение с нисък лихвен процент, първо ще трябва да си отговорите на няколко въпроса.

Върху какво трябва да помислите?

  1. Какъв лихвен процент искате – фиксиран или променлив?
  2. Какви са разходите за приключване на сделката?
  3. Има ли специални програми за хора, закупуващи за първи път жилище?
  4. Какъв трябва да е размерът на авансовото плащане?
  5. Как да сравнявате предложения от различни банки?

1.Какъв лихвен процент искате – фиксиран или променлив?

Някои ипотеки имат фиксирани лихвени проценти, а други – регулируеми такива. Ипотеките с фиксирана лихва Ви обвързват с един лихвен процент за целия срок на заема. Частта от ипотечното плащане, която се препраща към главницата, плюс лихвите, остават постоянни през целия срок на кредита, докато застраховката, имуществените данъци и други разходи могат да варират.


Лихвеният процент по ипотеките с регулируеми ставки може да се променя с времето. Заемът обикновено започва с въвеждащ период от десет, седем, пет или три години (може да бъде дори една година), по време на който лихвата е стабилна. След това процентът започва се променя периодично.

Ипотеките с регулируем лихвен процент обикновено предлагат по-ниски въвеждащи курсове. След това обаче лихвата прогресивно расте, което води до увеличаване на месечните вноски – трябва да имате предвид, че понякога вноските в края на срока на заема са много по-високи от тези в началото му.

2.Какви са разходите за приключване на сделката? ?

Закриващите разходи са такси, начислени от заемодателя и трети страни. Разходите за приключване не засягат лихвата по ипотечните кредити. Но те наистина оказват влияние на джоба Ви още от самото начало.

Разходите за приключване обикновено възлизат на около 3% от покупната цена на жилището и се заплащат в момента, в който финализирате покупката. Разходите включват различни такси, включително тези за заемане и обработка на заемодателя, както и такива за застраховка на собственост и оценка.

Има варианти да намалите тези такси – просто трябва да бъдете внимателни. Във формуляра за оценка на кредита са описани процесите, които можете да пропуснете, за да Ви се намалят разходите за приключване.

3.Има ли специални програми за хора, закупуващи за първи път жилище? ?

Преди да уредите договора за ипотека, поинтересувайте се дали отговаряте на условията за специални програми, които правят закупуването на имот доста по-евтино. Много държави предлагат помощ на купувачите, които закупуват жилище за първи път. Разбира се, на някои места съществуват и програми за повторните купувачи.

Всяка държава предлага свой собствен микс от програми за купувачи на жилища. Много страни предлагат безвъзмездни помощи за авансови плащания, често съчетани с благоприятни лихвени проценти и данъчни облекчения. Някои програми са насочени към определени уязвими райони, а други предлагат помощ на купувачите на жилища, притежаващи определени професии, като например учители, лекари, войници и т.н.

4.Какъв трябва да е размерът на авансовото плащане? ?

Това е много относителен въпрос. Хората, ангажирани в дадена индустрия, които отговарят на изискванията за определени програми, могат да получат кредити, които позволяват 100-процентово финансиране, неизискващо авансово плащане.

Други кредитополучатели пък могат да теглят ипотеки, които изискват съвсем малки авансови плащания – около 3-3,5%.

Можем да обобщим, че размерът на авансовото плащане изцяло зависи от вида на заема и кредитното досие на кредитоискателя. Със сигурност би било във Ваша полза да имате спестени пари, така че да осигурите едно солидно авансово плащане в размер на 20% от целия заем – така ще имате по-голям шанс да бъдете одобрени и да Ви се предостави заем с по-нисък лихвен процент.

5.Как да сравнявате предложения от различни банки? ?

Ето някои съвети за сравняване на предложения:

  • Кандидатствайте за ипотека при множество кредитори. Размишлявайте така – колкото повече се оглеждате за алтернативи, толкова повече спестявате. Последни проучвания твърдят, че кредитоискател, направил си труда да потърси други варианти, спестява около 0,166% от лихвения процент. При типична ипотека, по-ниската ставка би довела до спестяване на над 400 лева само от лихви и то в първите 12 месеца на заема. Именно затова е от полза да помислите за кандидатстване при различни видове кредитори – банки, кредитни съюзи и дори онлайн кредитори.
  • Кандидатствайте за колкото се може повече ипотеки в рамките на определен период от време. Всички кредитори Ви насърчават да търсите алтернативни варианти и да не се нахвърляте на сляпо на първото предложение, което Ви бъде направено. Имате на разположение от 14 до 45 дни, в зависимост от вида на ипотеката, за която кандидатствате. През това време, в което чакате одобрение, можете да си пуснете документите в толкова банки, колкото пожелаете. Бъдете сигурни, че това по никакъв начин няма да повлияе на решението на първоначално избраната от Вас кредитна институция.
  • Сравнете таксите по кредита, които Ви се предлагат от различните банки, в които сте кандидатствали. Всеки кредитор е длъжен да предостави формуляр за оценка на кредита с подробности за условията и таксите, които поставя. Кредитната оценка е предназначена да опрости задачата за сравняване на ипотечните оферти.

Получете повече информация и оферта за видовете кредити, като попълните кратката форма и кредитният консултант ще се свърже с вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *