Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Бързите кредити продължават своя бърз растеж

Бързите кредити продължават своя бърз растеж

човек, лупа, ръст

За поредно тримесечие БНБ извади справка за раздадените заеми и за поредно тримесечие фирмите за „бързи“ кредити са първенци.

За поредно тримесечие БНБ извади справка за раздадените кредити и за поредно тримесечие фирмите за „бързи” пари са първенци.
Според справките на БН

Б, за последното тримесечие, те са отпуснали заеми в размер на 2,26 милиарда лева, което прави ръст от 13,7%, в сравнение със същото тримесечие на предходната година, когато са раздали кредити в размер на 1, 99 милиарда лева. Бележат ръст и спрямо предходното тримесечие, когато вземанията са били за 108, 40 милиона лева, което прави ръст от 5%. Според справките, това не е просто ръст, а връхна точка за последните 7 години, като повече раздадени пари за тримесечие е имало в периода януари-март 2009 година, когато общата сума на отпуснатите кредити е била 2,32 милиарда лева.

Освен, че раздават повече кредити, от бранша се справят по-добре и със събирането им. Просрочените и преструктурирани кредити намалява с 1,9% на тримесечна и с 9% на годишна база. Т.е. „лошите” кредити, за първото тримесечие, са били в размер на 459, 5 милиона лева, докато преди година сумата е била 504,90 милиона лева.

Основната част от потребителите на бързи кредити са домакинствата, като техният дял нараства от 77, 4% в края на март 2015 на 77, 9% в края на март 2016 година.

За разлика от потребителските, за първото тримесечие на годината, жилищните кредити бележат спад от 33,1%. на годишна база и в края на март са 144,5 милиона лева. С 11% са намалели и кредитите за ремонт на дома, което е нормално за този период от годината. За тази цел домакинствата са изтеглили за тримесечието само 17,9 милиона лева.

Има увеличение и на кредитите със срок над 5 години. Техният дял се увеличава с 8% на тримесечна и с 26% на годишна база и достига до 720, 2 милиона лева.

Увеличение има и при бързите кредити със срок до 1 година, като спрямо март 2015 те са с 31,9% повече, а спрямо предходното тримесечие ръста е 12, 8% .

Естествено, расте и печалбата на фирмите за бързи кредити. За последното тримесечие те са спечелили с 40,7% повече, спрямо предходната година, или в пари това прави 62, 77 милиона лева.

Нарастват и активите, които те управляват, като в момента те са за 2,98 милиарда лева. По-високи от сега са били единствено през 2011 година, когато общият им размер е бил 3,08 милиарда.

Всички цифри показват, че бързите кредити стават все по-търсени от потребителите. А, според експерти в областта, ръстът ще продължи, като прогнозите са за средното покачване от поне 15% на годишна база.


Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *