Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Великденско пътешествие с Izbiram.bg

Великденско пътешествие с Izbiram.bg

шарени яйца, мост

Всяка година милиони християни празнуват Възкресение. Вижте какви са обичаите в различни краища на света.

Всички християни всяка година празнуват Христовото Възкресение. И въпреки, че ги обединява едно и също събитие, традициите за празнуване са различни, не само според това дали са протестанти, православни или католици, но и според държавата, в която живеят.

За да направим празниците ви още по-вълнуващи, ние от Izbiram.bg
ще ви заведем на Великденско околосветско пътешествие и ще ви разкажем как празнуват, в различни краища на света.

Великден в Гърция

Ще започнем нашето пътешествие от съседна Гърция. Предпразничните и празнични дни са почти като у нас – Великите пости, Страстната седмица и поздрав „Христос Воскресе”.

По-различен е празникът на о-в Корфу, където на първия ден от Великден хората хвърлят от балконите си керамични изделия. Тази традиция е останала още от езически времена и символизира идването на пролетта и събирането на новата реколта в нови керамични делви.

Великден в Германия

Там празникът се нарича. „Остерн” и независимо, че във всяка провинция има различни обичаи, в цялата страна присъства Великденско дърво. Украсяването му започва седмица преди празника, като на клончетата се слагат кухи боядисани яйца, завързани с цветни панделки.

В провинциите, които са близо да границата с Полша и Чехия, има Великденска езда. Мъжете, облечени в официални дрехи, яздят празнично украсени коне и оповестяват, от село на село, Христовото Възкресение.

Великден във Великобритания

Там празникът се е чествал още в древни времена, като тържества са били в чест на богинята Еостре. Из цялата страна се организират парадни шествия, домовете и храмовете се украсяват с бели лилии, а на децата се подаряват кошнички и гнезда пълни с шоколадови яйца и бонбони.

През XVI век, под влияние на немския фолклор, навлиза традицията на Великденският заек. Той крие пъстроцветни яйца, на различни места в къщата, а децата трябва да ги открият и съберат.

Великден във Франция

Във Франция празникът се нарича „Пак” и се отбелязва изключително тържествено. От Разпети петък до неделя църковните камбани спират да бият, в знак на скръб от Христовата смърт. Заради това, че истинските камбани спират да бият, в Париж и до днес се произвеждат ръчно изработени шоколадови камбанки.

На трапезата се слагат традиционното агнешко, както и бисквитки, с формата на агне. През Великденските дни на почит са и омлетите. Те се правят със салам и много зелени подправки и започват да се слагат на трапезата от втория ден на празника.

Великден в Италия

В Италия традицията е свързана основно с Великденски процесии, в които се пресъздават Христовите страдания.
Вместо козунак се меси Великденски гълъб ( Colomba), който представлява икона на Светия Дух. Тестото за Colomba много прилича на нашенския козунак, но в него задължително се слагат бадеми, които са символ на мъдростта.

Великден в Австралия

Тъй като в Австралия заекът не е любимо животно, защото се свързва с унищожаване на реколтата, той не е символ на празника. Яйцата се носят от билби-торбесто животинче, с голям нос и дълги уши. Всички сладкиши и шоколади са с формата на билби.

Великден в САЩ

Най-интересно е посрещането на Великден в щата Луизиана. Това е второто място, освен у нас, в което хората се чукат с шарени яйца. От началото на 50-те години в щата дори се провеждат състезания за най-здраво яйце. Може да участва всеки, независимо на каква възраст е, но ако яйцето му се счупи, дори от едната страна, той отпада от надпреварата.

Надяваме се, че краткото пътешествие по света с Izbiram.bg е направило празникът ви по-пъстър, по свеж и по- красив.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *