Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Внимание! Промени в Кодекса за социално осигуряване

Внимание! Промени в Кодекса за социално осигуряване

социално осигуряване

Oт Министерски съвет предлагат още няколко нови момента, които касаят осигуровките и парите ни след пенсиониране

В последните две години Кодекса за социално осигуряване претърпя множество промени. Сега от Министерски съвет предлагат още няколко нови момента, които касаят помощите за безработица, майчинство, коефициента на стаж за пенсиониране, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на осигуровките. Ето основните моменти:

• 20% ще бъде увеличението при осигуровките за пенсионирането на военни и полицаи. Така те вече ще се осигуряват върху 60,8% за родените след 1960 г. и 55,8% за родените по-рано. Тези осигуровките се плащат изцяло от бюджета.

За всички останали увеличението на осигуровките за пенсия ще е 1%. Това означава, че от догодина вече ще внасяме 18,8% от дохода си за тях, като 10,5 на сто ще се покриват от работодателя, а 8,3% – от работника.

• През 2017 г. ще се увеличат само минималните осигурителни доходи, които са равни на минималната работна заплата. Средното увеличение на праговете ще е с 2,6%. Увеличава се й осигурителният доход на самоосигуряващите се, в зависимост от техните доходи за предната година, съответно на 460 лв., 500 лв., 550 лв. и 600 лв. При тютюнопроизводителите те остават 300 лв.

• От 1 януари 2017 г. коефициентът на тежест на година стаж при пенсиониране ще стане 1,126, което е с 2,4 на сто повече от сегашния – 1,1. От 1 юли ще бъдат преизчислени всички пенсии с новия коефициент. В бюдежта на ДОО е записано, че средното увеличение ще е с 3%, като ефективното увеличение, след изваждане на инфлацията, ще е 1,5 на сто.

• Една от промените в Кодекса за социално осигуряване предвижда Националният осигурителен институт вече да плаща болнични и на жени, които са в напреднала фаза на инвитро процедура. Обезщетението за отпуска за инвитро ще е равно на това за кърмене. Жените, които са в напреднала фаза инвитро, ще имат право и на трудоустрояване подобно на кърмачките. Това означава, че не могат да бъдат заставяни да извършват дейности, които са опасни за здравето им.

Освен това правителството предлага майки, които са се върнали на работа, преди детето им да навърши една годинка, да продължат да получават от осигурителния институт 50% от обезщетението си за майчинство, освен заплатата си. Връщането на работа може да стане след изтичането на първия болничен за раждане на детето.

• Пенсионерите вече ще могат да искат да им бъде преизчислена пенсията само веднъж годишно. Това предвижда друга промяна в Кодекса за социално осигуряване, която правителството предлага заедно с осигурителния бюджет за 2017 г. Досега пенсионерите имаха право да искат пенсията да им бъде преизчислена неограничен брой пъти в рамките на календарната година. Това може да става при допълнителен стаж или ако човек е недоволен от доходите си.

• Националният осигурителен институт ще изпраща напомнителни писма на хората, които ще се пенсионират през следващата година. Ще ги получават само тези, които навършват възрастта по чл. 68, ал 1 на КСО, т.е. работещите в трета категория, които нямат право на ранно пенсиониране. В документите от НОИ ще бъде описано подробно какви ще са техните условия за пенсиониране. Основният мотив на Министерски съвет за това нововъведение е да стимулира хората, на които им предстои пенсиониране, да проверят дали данните за техния стаж и осигурителен доход в информационната система на НОИ са коректни. При разминаване те трябва да започнат да издирват документи за периоди, които липсват в базата данни на осигурителния институт.

• Работодателите вече няма да издават удостоверения за пенсиониране по образците УП-2 и УП-3 за стаж след 2000 г., предвижда друга промяна в Кодекса за социално осигуряване. Причината е, че оттогава НОИ има електронна система, в която са вписани данните за всички осигуровки, и стажа и доходите на хората ще се доказват служебно. Министерски съвет предлага тази промяна да влезе в сила от 1 януари 2018 г.

Прочетете още интересни новини ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *