Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Внимание самоосигуряващи се! Четири неща, най-важни за вас!

Внимание самоосигуряващи се! Четири неща, най-важни за вас!

човек, дейности

Да си на свободна практика означава по-голяма свобода, относно работното и свободно време, но носи и своите отговорности.

По време на социализма у нас имаше само и единствено хора, работещи на трудов договор. Но с настъпването на демокрацията у нас се появиха и нов вид лица на пазара на труда и това са т.нар. самоосигуряващи се лица. Това са хора със свободни професии, като нотариуси, адвокати, застрахователни агенти, счетоводители, одитори и др., както и земеделските производители.

Да си на свободна практика означава по-голяма свобода, относно работното и свободно време, но носи и своите отговорности. Една от тях е плащането на налозите към държавата, като осигуровка за стаж и пенсия, здравна осигуровка и данък върху дохода.

Ако ви предстои да станете, или от скоро сте самоосигуряващо се лице, трябва непременно да знаете тези 4 важни неща:

1. Регистрация в НАП

Това е първото, което трябва да направите. В срок до 7 дни, след като започнете дейност, която е свободна професия, трябва да подадете в НАП декларация за регистрация като самоосигуряващо се лице. В нея можете да изберете рисковете, за които ще се осигурявате. Основните и задължителни са инвалидност, старост и смърт – т.е. фонд „пенсия”. Отделно от това можете да изберете дали да се осигурявате за общо заболяване, майчинство, безработица, трудова злополука и професионална болест. Така сами избирате в какви случаи да получавате обезщетение от държавата. Ако промените решението си за рисковете, по които да внасяте осигуровки, можете да подадете декларация до 31 януари.

Ако сте останали без работа и нямате право на платено от държавата обезщетение, или сте безработни по-дълго и обезщетението ви е изтекло, в тези случаи сам/а трябва да си внасяте здравните осигуровки. За целта отново подавате декларация в НАП, до 25-то число на месеца следващ този в който е възникнало основанието за самостоятелно плащане на здравните вноски.

2. Авансов данък и данъчни декларации

Самоосигуряващите се лица дължат и данък върху доходите си. През годината те внасят авансов данък, а до 30 април на следващата година трябва да подадат Годишна данъчна декларация и да внесат окончателен данък. Повече за Годишните данъчни декларации прочетете ТУК.

3. Осигурителен доход

При самоосигуряващите се лица има минимални прагове на осигуровка, които зависят от реализирания през предходната година доход. Размерът за 2016 година е на база дохода, който сте имали през 2015 година, както следва:

• Доход до 5 400 лева – минимален осигурителен праг – 420 лева

• Доход от 5 401 до 6 500 лева – минимален осигурителен праг – 450 лева

• Доход от 6 501 до 7 500 лева – минимален осигурителен праг – 500 лева

• Доход над 7 501 лев – минимален осигурителен праг – 550 лева

• Регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители – 300 лева

• Самоосигуряващи се, които са започнали дейност през 2015 или 2016 година – 420 лева

Максималният размер на осигурителния доход е 2 600 лева.

4. Деклариране за самоосигуряване, при платен хонорар

Когато упражнявате свободна професия може да сте подизпълнител и да получите хонорар или комисиона за извършена услуга. В този случай, трябва да уведомите платеца на поръчката, че сте самоосигуряващо се лице, за да не ви удържи данък и осигуровка върху дължимото. Не пропускайте този момент, за да не стане така, че два пъти да платите налог за един приход.

Едно самоосигуряващо се лице трябва само да се погрижи за всички документи и плащания към държавата, но в същото време не зависи от това, дали работодателят е внесъл дължимото, за да може да получи обезщетението, което му се полага, в случай на нужда.

Прочетете още полезни съвети ТУК. .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *