Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Да поговорим открито за просрочията при кредитите!

Да поговорим открито за просрочията при кредитите!

човече

Няколко съвета за хората, които имат кредит, но не могат да го обслужват в срок

Преди 2008 година, при един малко по-спокоен живот и по-стабилни доходи, хората теглиха кредити, за да си купят по-добро жилище, по-хубава кола или по-луксозни вещи. След кризата хората започнаха да търсят заеми, за да платят битовите си сметки, да погасят задължения към друга банка или кредитни карти или просто да си купят стоки от първа необходимост. И в двата случая част от тези хора в някакъв момент изпадат в невъзможност да погасяват редовно и в срок дължимите вноски по своите кредити. И това е проблем не само на фирмите за бързи кредити, които в стремежа си да заемат своето място на пазара доста бяха разтворили ножицата и занижили стандартите за кредитиране, но и на банките, които въпреки по-стриктния контрол не могат да предвидят на 100% какво ще е финасовото състояние на клиентите им в следващия момент.

Големият въпрос е какво да направи клиента, ако изпадне в ситуация при която не може редовно да погасява своите задължения към кредитора и какви са неговите права, защото много често кредитните институции забравят, че потребителите им имат и права, а не само задължения.

За да Ви помогнем да се справите ако сте в такава ситуация, или да проучите възможностите ако изпаднете в нея, ние от Izbiram.bg ще Ви дадем няколко съвета.

• Преди да подпишете договора, проверете какви са наказателните такси при просрочие! Повечето кредитори ги упоменават в общите си условия, но след промените в Закона за потребителския кредит, са длъжни при запитване за кредит да Ви предоставят Стандартен Европейски Формуляр, в който те да са описани. Ако пропуснат- поискайте го!

• Никога да не се „криете” от кредитора, защото така само задълбочавате проблема. „Криенето” е една от най-честите грешки на длъжниците, за което до голяма степен имат вина и кредиторите, заради своята политика в такива случаи. Най-доброто е, ако видите, че изпадате в невъзможност да погасявате задълженията си, да се свържете с кредитен експерт на банката или фирмата за бързи кредити и да предоговорите просроченото задължение или целия кредит, като направите вноските по-поносими за вас. Внимавайте с предоговарянията, защото те могат да променят условията по договора!

Прочетете още:
Какво е важно да знаем за поръчителството при кредит

• Последствия за поръчителите при просрочване на кредита. Поръчителите са солидарни длъжници, което означава, че носят същата отговорност за изплащането на заема, като кредитополучателите. При възникване на просрочие и невъзможност на кредитният отдел да се свърже с вас, те се обръщат към поръчителя. Именно по тази причина, ако имате кредит, който е обезпечен с поръчител, поговорете с него за затрудненията си и обсъдете вариантите. Така те ще могат да реагират адекватно при разговора с кредитора.

• Ако просрочието е станало „тежко” и е прехвърлено към фирма за събиране на вземания, то фирмата кредитор е длъжна да ви уведоми за този факт. В този случай се опитайте да се договорите с колектора за сроковете и условията, при които ще изплащате дължимото.

• Предсрочна изискуемост на кредита е възможност, която законът дава на кредитора, при затруднение със събирането му. В този случай по „съкратената” процедура кредиторите вадят Изпълнителен лист и събирането се възлага на Съдия изпълнител. Разноските за Вас стават двойни, заради допълнителните такси, които дължите. Baжнo e дa се знае, чe ĸpeдитopът oпpeдeля въpxy ĸaĸвa coбcтвeнocт – движимo имущество, нeдвижимo имyщecтвo, взeмaния, cпecтявaния и др., дa бъдe нacoчeнo изпълнeниeтo. Hямa oпpeдeлeнa пopeднocт или пocлeдoвaтeлнocт в нaлaгaнeтo нa зaпop и/или възбpaна. Но трябва да сте наясно, че има неща, които не могат да Ви запорират, като пенсия, суми от застраховки живот или доброволно пенсионно осигуряване, не могат да Ви вземат жилището, ако е единствено и т.н.

Ситуацията с просрочията е неприятна и за съжаление може да се случи на всеки. Важното е да сте запознати с последствията и да реагирате правилно при възникването й.


Ако имате въпрос свързан с просрочията можете да го зададете във форума на Izbiram.bg
.


Ако този материал беше полезен за Вас, прочетете още в секция „Нашите съвети” .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *