Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Дебитната и кредитната карта – знаем ли всичко за тях

Дебитната и кредитната карта – знаем ли всичко за тях

Дебитната и кредитната карта

Основната разлика между дебитната и кредитната карта е, че при дебитната разполагаме със свои средства, а кредитната карта е вид кредит, който са ни отпуснали от някоя банка.

На пазара се разпространяват различни видове банкови карти, но всички си приличат по няколко признака – изработени са от пластмаса със стандартен размер, според стандарт, гравирани са с имената на картодържателя и имат банков номер. Първата разплащателна карта е издадена в средата на миналия век, като целта ѝ е била да се заплащат разходите направени в заведения, бензиностанции и т.н
В днешно време банковите карти са много важни, толкова важни, колкото са важни и документите ни за самоличност. Много често ни спасяват в поредния магазин на мола или някъде в чужбина.

За да не са точно те причината да нарушим личния си финансов бюджет, е добре да знаем техните предимства и недостатъци.

Затова ние от Izbiram.bg решихме да ви запознаем с основните им предимства, недостатъци и разликите между дебитните и кредитните карти и да видим какво представлява овърдрафта.

Основната разлика между дебитната и кредитната карта е, че при дебитната разполагаме със свои средства, а кредитната карта е вид кредит, който са ни отпуснали от някоя банка.

Дебитна карта си вадим обикновено, за да ни превеждат по нея заплатата или за да можем по всяко време на денонощието и от всяка точка на света да оперираме със своята сметка в избраната от нас банка.

С нея можем безкасово да плащаме комуналните си услуги, като за разлика от „автоматичното плащане“ от разплащателната ни сметка, с помощта на картата, можем сами да контролираме и извършваме плащането в удобно за нас време. А ако случайно я загубим, губим само нея-парите си остават непокътнати в банката.

Вижте всички оферти за дебитни карти в България в нашия Калкулатор дебитни карти

Най-големият недостатък на дебитните карти е, че възможностите ни за пазаруване и за теглене в брой са ограничени до размера на наличните средства в нашата сметка. Освен това нямаме допълните облаги на кредитните карти, като например бонуси или отстъпки, безплатни застраховки или „кеш-бек“.

Таксата за обслужване на дебитните карти най-често варира от 0 до 2,50 лв. на месец. С изключение на Visa Classic, която е от по-висок клас. Това означава, че тя се приема навсякъде по света и е почти изключена възможността да бъде отхвърлена от банкомат или ПОС терминал. Тази карта е с годишна такса от около 50 лева, но ако по същата сметка имаме издадена друга карта, например Master Card, то тогава месечната такса на втората карта отпада. Съществуват и банкови карти без такси.

Внимание! – с дебитните карти не можеш да платиш навсякъде, за разлика от кредитните.

Кредитна карта можем да заявим, ако не ни достигат, а са ни необходими допълнителни средства.

Вижте нашето мнение за най-добрите кредитни карти в България тук и направете своя избор!

Кредитната карта е добре да я имаме, когато пътуваме зад граница. На някои места в чужбина се приемат само кредитни карти. Кредитната карта е за предпочитане при пазаруване по време на промоции и почивки, когато имаме нужда от средства, а до заплата има още доста време. Често се случва, когато правим резервации за хотели или самолетни билети, търговците да искат да са сигурни, че клиентите ще могат да си платят предоставените в аванс услуги. Кредитните карти се приемат като кредитно доверие от страна на банката за клиента, което за търговците означава, че доходите му са сигурни и ясни.

Факт е, че кредитната карта е много полезен инструмент за финансиране на неотложните ни и непредвидени нужди. Но ако не сме убедени, че кредитната карта е нашето решение в момента, можем да се спрем на друг, по-добър и по-изгоден за нас вариант – овърдрафт.

Овърдрафтът е вид кредит, който ни отпуска банката, към дебитната ни карта. Предимството му е, че осигурява допълнителни средства по всяко време и се плаща лихва само върху използваната сума. Той може да е в различен размер в зависимост от банката, която сме избрали. За да ни бъде отпуснат, е необходимо да получаваме месечното си възнаграждение по сметка в банката. Ако имаме одобрен овърдрафт и в средата на месеца заплатата ни привърши, можем да започнем да теглим от него. В момента, в който ни преведат заплатата, тя автоматично покрива изхарчената сума. Добре е да знаем и имаме предвид, че при пътуване зад граница, овърдрафтът няма да ни спаси, ако дебитната ни карта бъде отхвърлена.

Лихвата по овърдрафта се определя на дневна база – тоест в рамките на месеца, ако изтеглим някаква сума пари и я възстановим след 3 дни, ще дължим лихва само за трите дни. Ако пък възстановим само част от използваната сума, лихва продължава да се начислява върху остатъка от сумата.

Особено важно е да знаем,че:
При кредитните карти, ако платим с тях онлайн или на ПОС терминал и възстановим цялата използвана сума преди края на гратисния период (за различните карти този срок е различен), не дължим никаква лихва по използваните средства. Защото повечето кредитни карти предоставят гратисен безлихвен период за покупки. Казано другояче, картодържателите имаме от 30 до 50 дни период (в зависимост от картата), през който, ако погасим всичките си задължения, натрупани от покупки, няма да платим лихва за използваните средства.

Внимание! – ако обаче я използваме за теглене на пари от банкомат, не само, че дължим такса за тегленето, но и спира да тече гратисният период по картата и върху изтеглената сума започва да се дължи лихва.

За разлика от потребителския кредит, при кредитните карти лихва се начислява само върху използваните суми, а не върху целият кредитен лимит. С други думи, ако предоставения кредитен лимит не се използва от нас, не дължим и лихва.

Предимство на кредитните карти е, че често разполагат с програми за лоялни клиенти, които включват разнообразни отстъпки за определени магазини, ресторанти и услуги. Друг бонус, който можете да получите, е туристическата застраховка. По-престижните карти могат да предлагат дори промоционални безлихвени периоди.

Вижте всички оферти за кредитни карти в България в нашия Калкулатор кредитни карти

Олихвяването при кредитните карти се случва на дневна база. Датата, до която трябва да погасим задължението си, за да не изпадаме в просрочие, е до 15-то число на месеца, следващ месеца на плащането. Това означава, че ако от 1 до 30 число всеки месец правим разплащания с кредитната си карта, до 15-ти следващия месец трябва да внесем минимум 3% от отпуснатия кредитен лимит (например за карта с лимит 500лв., минималната вноска е равна на 15лв.) от сумата, за да не изпадаме в просрочие.

Основните недостатъци на кредитните карти са:

  • гратисният период не важи за теглене на пари в брой;
  • минималните месечни вноски водят до по-големи разходи за лихви и други такси;
  • кредитни карти се предоставят на хора, които могат да докажат редовни доходи и да отговорят на изискванията на банката издател за чисто кредитно досие. Въпреки, че има небанкови финансови институции, които предлагат кредитни карти и при лоша кредитна история. 

Най-важна и голяма е разликата в лихвата – при дебитните карти банката ти плаща лихва, макар и тя да е супер малка, докато при кредитните карти вие дължите лихва върху използваната сума, която лихва много често е по-висока. Тя е по-малка, отколкото при бързите заеми, но по-голяма спрямо дългосрочните. Често се налага да заплащате и такса за поддръжка на картата, която може да достигне и 300 лв.

За да използваме банковите продукти по най-добрия и изгоден за нас начин, трябва да сме направили своя информиран избор. Защото е видно, че има значение каква карта използваме.

За да сравните бързо и лесно условията, по дебитни и кредитни карта, използвайте нашия Калкулатор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *