Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Едни от най-странните данъци в света

Едни от най-странните данъци в света

човек, ръка, пари

Никой от нас не обича да плаща данъци. И въпреки, че са неизменна част от живота ни, има някои наистина абсурдни

Никой от нас не обича да плаща данъци, но те са неизменна част живота. Според един от световните афоризми, на този свят нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците.

И все пак, нека погледнем на тях откъм веселата страна. Във времето, в световен мащаб, са приети доста странни данъци, част от които се плащат и до днес. Данъци лишени от всякаква логика, но пълнещи хазните на държави и общини. Ето едни от държавите в света с най-странни данъци:

САЩ

В САЩ има много „абсурдни” налози, като данък върху бонбоните, върху татуировките и пиърсингите. Но несъмнено класацията се води от данък „ Незаконно притежаване на наркотици”, като се има предвид, че продажбата им е забранена. Но въпреки това в 23 щата е въведен данък върху марихуана, кокаин, екстази и други наркотици. Дилърите ги заплащат анонимно, но при арест ако успеят да докажат, че са били изрядни данъкоплатци съдът е по-снизходителен към тях.

Германия

Германското национално ястие – наденичка на скара- се облага с различна ставка на ДДС, в зависимост от това, как се …яде! Ако клиентите ги консумират прави ставката е 7%, ако са седнали -19%.

Гвинея

Населението в Гвинея е едно от най-бедните в света. И въпреки, че страната от много години не води никакви военни действия, населението дължи годишен данък „мир” в размер на цели 17 евро. Което е една сериозна сума, като се има предвид, че половин килограм кафе струва половин гвинея.

Полша

В полския град Вроцлав жителите заплащат данък за това, че използват отводнителната канализация на града. Данъкът се изчислява на кв.м. земя, върху която се намира сградата и се заплаща независимо дали вали или не.

Китай

И в Китай, както във всички точки на света нараства броя на двойките, които живеят без сключен брак. Но явно чиновниците в град Тиендзин не одобряват този вид отношения, затова въвеждат данък в размер на 120 евро годишно, за всички двойки, които живеят без брак.

Великобритания

Няма да подминем и Великобритания. Несъмнено през вековете са въвеждани какви ли не абсурдни данъци, но безспорно един от най-странните е данък „Страхливост”. Въведен от крал Хенри I, първоначално се отнасял за само тези, които отказват да се бият за него и е бил сравнително нисък. По-късно крал Джон го повишава с 300% и започва да го събира от всички рицари в годините, когато няма война.

Ако този материал беше интересен за Вас, можете да прочетете още в секция „Любопитно“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *