Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Защо да предпочетем бързите кредити пред познатите ни банкови потребителски кредити?

Защо да предпочетем бързите кредити пред познатите ни банкови потребителски кредити?

бързите кредити, банкови потребителски кредити

Бързите и банковите кредити имат няколко съществени разлики, на които ще ви обърнем внимание днес.

Tази статия е част от нашата образователна кампания Бързите кредити – отговори на важните въпроси.

Всеки средностатистически български потребител вече знае какво представляват кредитите, защо хората прибягват до тях, как и откъде могат да се вземат, как се връщат и прочие. Рекламите им привличат като магнит млади и стари и показват

колко лесно е „да живееш днес, а не утре“, колко лесно е „да живееш тук и сега“.

Банки – много, на всеки ъгъл. Поводи за търсенето на заеми – потребителски, за жилище или за бизнеса – още повече. Само условията, таксите и лихвите са различни.

Но процедурата по кандидатстване, разглеждане и одобрение навсякъде обикновено е тежка и тромава – свързана е с много загубено ценно време по събиране на нужните документи, търсене и осигуряване на гаранция, ходене до офиси и сравняване на такси, условия и лихви. Понякога е нужно човек да използва част от годишната си отпуска, за да получи необходимите му и недостигащи средства – било за ремонт, хубав или тъжен семеен повод, пътуване в чужбина, покупка на желания автомобил и т.н.

Всичко това отблъсква и понякога дори отказва повечето хора от желанието да ползват заем от банка. В същото време обаче вече и изборът на компании, които предлагат бързи кредити, е достатъчно голям. А при тях всичко това се случва доста по-бързо и самата процедура е максимално облекчена и опростена. Затова и в последните години усвоените суми от компании, предлагащи бързи кредити, растат лавинообразно.

Вече има компании, предоставящи бързи кредити, които предлагат и кредит до заплата; вече все повече от тях нямат скрити условия и текстове с малък шрифт; вече има много програми за лоялни клиенти, които допълнително правят някои от бързите кредити още по-евтини; вече изборът относно условия, лихви и начини за изплащане е много по-голям и разнообразен. Лесният и супер бърз достъп до нужните средства също допринасят този вид кредити да е още по-атрактивен. Всичко това прави „бързите кредити“ предпочитаните кредити.

Затова и всеки млад човек днес може лесно и много бързо да сбъдне мечтата си – било за записване в университета, за покупка на желана, но скъпа вещ, за пътуване или почивка на екзотична дестинация. За новодомците или средностатистическото домакинство ремонтите или новото обзавеждане вече не са проблем, за по-възрастните хора необходимите средства за належаща и скъпоструваща интервенция са на един клик разстояние. Бързите кредити са предпочитаните кредити и за всеки повод за празник.

Бързите и банковите кредити имат няколко съществени разлики, на които ще ви обърнем внимание днес:

 • Процедура за кандидатстване и отпускане на кредита

  Бързите кредити имат улеснена процедура за кандидатстване. За разлика от банките, фирмите за бързи кредити изискват само попълнено заявление или регистрационна форма и копие от лична карта. За улеснение и удобство голяма част от тях предлагат дори изцяло онлайн кандидатстване, при което не е необходимо клиентът да предоставя копие на личната си карта.

  Процедурата по одобрение също е бърза, а срокът, за който се разглеждат документите и се дава отговор на искането, обикновено е до броени минути.

  Ако кредитът е онлайн, подписването на договора също става онлайн. Ако сключването на договора става чрез кредитен консултант, който посещава клиента вкъщи или пък клиентът посещава офис на компанията, бързината на усвояване на заема зависи от времето, за което съответният клиент може да реагира и да се види със съответния кредитен консултант.

 • Предварителна проверка и оценка на кредитополучателя

  Банковите и бързите кредити си приличат по това, че и при двата се извършват проверки в Централния кредитен регистър и в НОИ, но критериите за оценка на кредитоспособността на платците обикновено са различни. По тази причина бързи кредити е възможно да бъдат отпускани по-лесно на хора с не чак толкова добра кредитна история, на хора с не изцяло доказуеми доходи, както и на такива, които се осигуряват на по-ниска заплата от тази, която реално получават.
 • Начини за получаване на парите

  Предимство на фирмите за бързи кредити са и многобройните варианти за получаване на парите и плащане на вноските – в офис, у дома, на касите на EasyPay, по банков път, чрез онлайн банкиране, чрез Cashterminal, в партньорската мрежа на фирмата за бързи кредити и др., което значително улеснява потребителите. При банковите кредити отпуснатата сума се усвоява единствено в банковия клон на съответната банка или по дебитна карта на клиента, а връщането става на място в банката или чрез интернет банкиране, ако клиентът използва тази услуга.
 • Размер и срок на отпусканите заеми

  При бързите кредити, за разлика от банковите, сумите са сравнително малки – от 50 до около 3 000 лева, но при първо кандидатстване на клиента се отпускат не повече от 600-700 лева. Сроковете за връщане при различните продукти са различни, но диапазонът е голям – от 5 дни до 24 месеца. Като цяло бързите кредити осигуряват доста повече гъвкавост на клиентите, отколкото тези, които се отпускат от банките.

Прочетете още за кампанията: Чували ли сте, че вече има и кредит до заплата? Как и откъде мога да получа такъв кредит?

Тази статия стигна до вас със съдействието на експертите от Вивус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *