Продължете към съдържанието
Начало » Новини » Защо финтех компаниите няма да „убият“ банките?

Защо финтех компаниите няма да „убият“ банките?

Защо финтех компаниите няма да „убият“ банките?

Ще успее ли наистина финтех да убие гигантите – банките във финансовия сектор

Банките определено не бяха най-обичаната индустрия преди 2007 г., а фактът, че с неистови сили някои от тях успяха да се справят с финансовата криза, със сигурност не подобри имиджа им пред обществото. Преобладаващите във финтех пространството компании обаче се справят доста умело с поддържането на добро обществено мнение. Ярко изгряващи фирми, базирани най-често в Сан Франциско, Ню Йорк, Лондон и Стокхолм, набират милиарди долари капитал, за да „нарушат“ финансовите услуги. С много натрапчивост, основателите на тези компании, както и всички, които работят във финтех сектора, са уверени, че ще причинят на банките това, което дигиталната фотография направи на Kodak преди години.

Ще успее ли наистина финтех да „убие“ гигантите във финансовия сектор? Прочетете!

Финтех със сигурност се справя блестящо в много области на финансите. Хората, искащи да заемат пари, сега могат да го направят без да теглят кредит от банка. Вместо да се ангажират с дългия процес на искане на пари от традиционна банка, потребителите просто могат да използват „peer-to-peer” платформи за кредитиране от типа на Lending Club и RateSetter, които свързват кредитоискателите и тези, които им отпускат заема. В наши дни е много по-евтино за частни лица или бизнеси да прехвърлят пари в международен план чрез TransferWise, отколкото чрез банков клон. Платформи като Square, Apple Pay и Braintree обработват плащания изключително ефикасно – те например теглят пари от банковата сметка на потребителя автоматично, когато той приключи пътуването си с Uber. И така нататък – има още хиляди примери за привилегии, които финтех предоставя. Активни са над 4000 стартиращи финтех компании, като повече от дузина от тях се оценяват на над 1 млрд. долара.

Всичко това оказва сериозен натиск върху банките. Пример за негативното влияние на финтех компаниите е фактът, че изключително малко потребители, използвали веднъж шикозните финтех услуги, след това се обръщат отново към банките си. Въпреки множеството подобни примери, все още е трудно да се види как финтех компаниите „убиват“ традиционните банки. От една страна, макар и да нарастват с бързи темпове, стартиращите фирми все още са прекалено малки. Например, Lending Club – най-големият финтех кредитор, е уредил 15 млрд. долара заеми от стартирането си през 2007 г., в сравнение с 885 млрд. долара дълг по кредитни карти само в Америка. Много финтех компании работят в милиарди, но за сметка на това банките се справят с трилиони. Традиционните финансови институции имат вградени предимства – те например предоставят на потребителите си възможността да притежават текуща сметка – т.е., да съхраняват парите си по начин, който ги държи на сигурно място, и същевременно с това да са постоянно достъпни, ако потрябват на клиента.

Освен това, дори финтех компаниите признават, че до известна степен са обвързани с банките, че дори и зависими от тях – в края на краищата, на този етап, всеки потребител има нужда от банкова сметка, за да се възползва от привилегиите на финтех.

Дори финтех сектора да не „убива“ банките пряко, той със сигурност намалява рентабилността и това определено не е добре за тях. Около половината от всички клиенти на банките (клиентите на дребно) вече са недоходоносни. Ако все повече от тях опират до финтех компании за спомагателни услуги като трансфер на парични средства в чужбина, този дял ще нараства неумолимо.

Едно от решенията може да бъде увеличаване на таксите по текущите сметки, например с месечни такси, за да се компенсират загубите при кръстосани субсидии. Друг възможен изход би бил намаляването на разходите на банките. Повечето от тях вече са се ориентирали в тази посока и мнозина затварят голям брой скъпи клонове. В краен случай, банките могат да започнат и да купуват „бунтовниците“ от финтех, в случай, че нямат друга алтернатива. Да, един милиард долара могат да звучат много, но това е адекватна резервна опция за изпълнителен директор на банка, който се чуди дали новодошлите ще превърнат компанията му в отживелица.

Световноизвестни банки ще инвестират около $50 млн. в проекти за
цифрови кешови плащания

Някои от най-големите световни банки са в процес на инвестиране на големи суми пари за създаване на цифрови системи за трансфер на парични средства, използващи технологията на блокчейн.

Оповестеният по-рано проект, известен като „монета за уреждане на комунални услуги“ (“utility settlement coin”), беше представен от швейцарската банка UBS Group AG а базираната в Лондон стартираща технологична компания Clearmatics през 2015 г. Целта му е да разработи система, която да направи клиринга и сетълмента на финансовите пазари по-ефективни.

Твърди се, че около дузина банки вече са инвестирали в нова организация, наречена Fnality, която ще ръководи въпросния проект.

Сделката не е финализирана, така че детайлите около нея все още могат да се променят. Говори се, че новата система може спокойно да стартира през 2020 г.

Все още не е ясно и кои са всички банки, участващи в инвестиционния кръг. Сред тези, които преди това са разкрили, че работят по по-ранните фази на проекта, са UBS, Banco Santander, Bank of New York Mellon Corp, State Street Corp, Credit Suisse Group AG, Barclays PLC, HSBC Holdings Plc и Deutsche Bank AG.

„Нашата банка е член на проекта USC и можем да потвърдим, че фазата на научноизследователската и развойна дейност е към своя край“, заяви говорителят на Barclays в писмено изявление. Тя не пожела да коментира сделката.

Представители на другите банки също все още не са коментирали по никакъв начин сделката.

Блокчейн, който за първи път стана известен като софтуер, поддържащ криптовалутата биткойн, днес представлява счетоводна книга за транзакции, поддържани от определена мрежа компютри.

Банките и другите финансови институции са инвестирали милиони долари за тестване на нови системи с блокчейн, насочени към намаляване на разходите и сложността на тромавите процеси. Те включват сетълмент на важна информация и международни плащания.

До този момент са развити съвсем малко сходни проекти.

Един от най-амбициозните такива е проектът „The utility settlement coin”, споменат по-рано. Основната му идея е да предостави на банките цифров паричен инструмент, чрез използването на който банките ще успяват да уреждат транзакции по-бързо и ефикасно.

Въпросната монета ще бъде цифров паричен еквивалент на валути, подкрепяни от централната банка, като долар или евро, които ще работят с технология, базирана на блокчейн. Монетата ще бъде конвертируема по паритет и подкрепена от парични активи, държани в централна банка. Харченето на цифровата монета ще бъде еквивалентно на харченето на валутата, с която тя е свързана.

Групата от банки, подкрепящи идеята за новата технология, вече заяви, че е дискутирала детайлите около проекта с централните банки и регулаторните органи в различните държави, за да се подсигури, че всичко е легално и в съответствие със съответните изисквания.

Други инициативи на Уолстрийт се опитват да тестват цифрова монета, представляваща валута, която ще работи, благодарение на базирана на блокчейн технология. JPMorgan Chase & Co, например, обявиха през февруари, че са създали т.нар. „JPM Coin“ – токен, който позволява незабавни трансфери на плащания между институционални сметки.

Времената на финтех и необанките

Кой би си помислил, че един ден дори удобните пластмасови банкови карти, с които ежедневно плащаме стоки в магазините, ще се превърнат в анахронизъм? Например, Morgan Chase Bank има планове да замени остарялата технология на плащания и активно да популяризира криптовалутна система. Чрез нея потребителите ще могат да извършват сделки за електронна търговия навсякъде по света – дори в средата на океана, в планините или в джунглата.

тук ще обсъдим новите тенденции в света на модерните технологии.

Финансовите технологии несъмнено се развиват с бързи темпове. Разбира се, трябва да се отбележи, че повечето потребители най-вероятно ще продължат да плащат с банкови карти за дълго време, както и с пари в брой. Въпреки това, тъй като всяка година финансовите технологии се развиват все повече и повече, традиционните и обичайните парични системи в един момент натурално ще бъдат отблъснати.

Водещи иновации

Глобалните инвестиции, свързани с развитието на финтех, вече надвишават 55 милиарда долара – два пъти повече, отколкото бяха през 2017 г. Наскоро Форбс публикува списък с 50-те най-добри финтех компании за 2019 г. 19 от тях се оценяват на 1 милиард долара и дори повече. Списъкът включва и 20 стартиращи фирми, свързани с развитието на необанковата система.

„Необанка” е все още неясен термин за много хора, но според многобройни експерти това ще се промени скоро. Необанката е тип „пряка банка”, която е напълно дигитална и достъпна за клиентите само през мобилни приложения и персонални компютърни платформи. Тези системи очевидно не си приличат с предлаганите от традиционните банки такива. Световните инвестиции в платежни услуги и необанки в края на миналата година са се увеличили с повече от 40%, достигайки над 12,6 млрд. долара. Най-напреднали в индустрията са Австралия и САЩ, както и страните от Скандинавия и Европа.

Плащането в брой вече не е на мода

Твърди се, че за момента финансовият сектор няма как да функционира пълноценно, ако не съществуват физическите пари – особено когато често се наблюдават сривания и аварии в системите за електронно плащане в световен мащаб. Въпреки това, няколко страни вече са заявили, че е време да се откажат изцяло от хартиените пари и монетите. Тези тенденции вече са актуални във Великобритания, а Швеция дори очаква да бъде първата страна, премахнала паричните средства. Шведите днес използват пари в брой само в около 20% от плащанията си (имайки предвид, че в други страни средната стойност е 75%). Интересен факт е, че по витрините на магазини и заведения в шведските градове все по-често се срещат надписи от типа на: „Приемаме само банкови карти.“. Дори легендарният и известен с консервативността си АББА музей отказва да приеме пари в брой.

За периода от 2017 г. до края на 2018 и началото на 2019 г. използването на хартиени пари в Швеция е намаляло наполовина и това до голяма степен се дължи на нарастващата популярност на приложенията за мобилни плащания, каквото например е Swish. Това приложение е инсталирано на смартфоните на повечето шведски граждани – незабавните плащания, които те извършват чрез него, са свързани с банковите им сметки и личните им телефонни номера. Около 85% от шведските граждани имат достъп до онлайн банкови системи и именно затова дори по-малко от 20% от плащанията и транзакциите в страната се извършват чрез пари в брой.

Безконтактно плащане

Австралия твърди, че е световен лидер във финтех иновациите. Тази тенденция се появи в страната след въвеждането на нова платформа за плащания (the New Payments Platform – NPP). В държавата хартиените пари стремглаво се превръщат в нишов платежен инструмент.

Новата платформа за плащания осигурява не само трансфери между физически лица, но и трансфери от физически към юридически такива. Когато потребителят пазарува онлайн, той обикновено избира продукта, слага го в „кошницата“, посочва телефонния си номер и после продължава към „Метод на плащане“. Когато клиентът използва банкова карта, той трябва да въведе номера на картата (16 символа), датата на валидност (4 символа) и CVV/CVC (3 символа). Но наскоро се появиха нова виртуални платформи, които елиминират целия този процес: всичко се извършва просто чрез едно мобилно приложение.

Подобни платежни системи се въвеждат в повечето страни по света. В Китай повече от половината от населението вече редовно заплаща за услуги и стоки чрез мобилните услуги AliPay и WeChatPay, като повече от тези транзакции се извършват с помощта на QR код (по-известен като „код за бърз отговор“). Използвайки системата с въпросния код, машината чете оптичен етикет, съдържащ информация за обекта, към който е прикрепен. Почти всички жители на Кения използват услугата за мобилни плащания M-Pesa. Сред най-търсените продукти във виртуалния свят обаче са гласовите асистенти и интерактивните интелигентни системи като Нина от Swedbank, Ерика – робот, разработен от Bank of America, и Ено от Capital One.

Твърди се, че Австралия може да се превърне в безкасов континент до 2020 г., тъй като непрекъснато се увеличава броят на жителите, използващи банкови карти и мобилни плащания. От друга страна, във Великобритания около 90% от сделките вече се извършват с помощта на клиентски сметки, свързани с банковите системи Visa и Mastercard.

Във всички тези области не традиционните банкови системи, а необанките притежават водещата роля. В допълнение, електронните банки са много по-изгодни за клиентите, тъй като често цената на транзакциите е доста по – ниска.

Как ще се развива финтех?

Понастоящем все по-популярни стават безконтактните плащания чрез NFC технология (метод за безжичен пренос на данни), извършвани чрез банкови карти с чип, смартфони и други устройства. Може би новината ще е леко стряскаща за Вас, но тази система за първи път се появи преди повече от 15 години. Именно заради това глобалните анализатори във финансовата индустрия смятат, че скоро NFC ще остане в миналото. Същото се очаква да се случи и със SWIFT кода.

Ясно е, че SWIFT – огромната система от световни междубанкови финансови телекомуникации, контролирани от глобалните играчи Visa и Mastercard – скоро ще престане да бъде релевантна и ще изчезне освен ако не се промени драстично. Не е случайно, че лидерите на ЕС все повече говорят за нова „европейска алтернатива“ на американския SWIFT. В Русия и Китай пък ролята на SWIFT става все по-второстепенна и незначителна.

Форбс често дава оценки за марките в различните индустрии. В случая на необанките това е от огромно значение. Една от най-старите банки в Обединеното кралство – Royal Bank of Scotland, планира да промени „вида“ си. Компанията иска да се превърне в необанка и да пренасочи вниманието си към инвестиране в системите на финтех.

В края на 2018 г. тази банка въведе системата Mettle (независима цифрова банка за малки и средни предприятия, която си сътрудничи с консултантски компании).

Цитираните в статията примери са само част от необятното море на финтех иновациите и приложението на нови технологии в традиционната банкова индустрия, но те умело илюстрират бързото развитие на света и предсказват какво трябва да очакват компаниите, които не успяват да се справят с темпото на иновациите.

Намерете най-евтиния и изгоден кредит

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *